Floreren in je werk als HSP, wat is daar voor nodig?

Floreren in je werk als HSP
3 minuten

Wat is er voor nodig om te kunnen floreren in je werk als HSP? Die vraag krijg ik regelmatig en is een veelbesproken thema in de praktijk. Logisch, we besteden een groot deel van onze tijd aan werken. En met je sensitieve karaktereigenschap is het belangrijk om ook op het werk rekening te houden met wat wel en niet voor je werkt. Hieronder vind je een samenvatting van alle inzichten en tips op deze website voor een prettigere werkervaring als HSP.

1. Inzicht in jezelf als HSP op het werk

HSP en werk test: Maak gebruik van de test om te begrijpen welke invloed jouw hoogsensitiviteit op je werk heeft. Met deze kennis zul je beter begrijpen wat je sensitiviteit inhoudt. Hierdoor kun je beter afstemmen op wat je nodig hebt om beter te kunnen floreren in je werk als HSP.

Zelfbewustzijn: Herken je sensitiviteit en zie het als een kracht, niet als een zwakte. Het hebben van een diepe verbinding met je emoties en je omgeving kan van grote waarde zijn op de werkvloer.

Zoek naar een passende functie: Sommige functies laten je beter floreren als HSP. Denk aan banen waarin empathie en diepere reflectie centraal staan.

2. Sollicitatietips voor HSP

Door tijdens je sollicitatie de voordelen van je hoogsensitiviteit te benoemen, kan je (toekomstige) werkgever zien wat je als HSP in huis hebt. Hiermee kun je beter een passende functie vinden, maar bijvoorbeeld ook de arbeidsvoorwaarden beter afstemmen.

3. Creëer de perfecte werkomgeving om te floreren in je werk als HSP

Minimaliseer afleiding: Zorg voor een rustige werkplek, bij voorkeur een plek waar je je kunt afzonderen van lawaai en andere prikkels.

Pas je werkplek aan: Overweeg planten voor luchtzuivering en rust, gebruik zachte verlichting en zorg voor ergonomisch meubilair voor comfort.

Neem regelmatig pauzes: Het is essentieel voor HSP’s om gedurende de dag momenten van rust in te bouwen. Korte wandelingen of ademhalingsoefeningen kunnen erg nuttig zijn.

4. Thuiswerktips voor HSP's

Creëer een vaste werkplek: Zorg voor een specifieke plek in huis die alleen voor werk is bestemd. Hierdoor kun je werk en privé beter scheiden.

 

Stel grenzen: Bepaal je werktijden en houd je daaraan en maak daarnaast goede afspraken met eventuele andere gezinsleden. Laat je niet verleiden om buiten deze uren te werken, tenzij absoluut noodzakelijk.

 

Zorg voor verbinding: Hoewel je misschien thuis werkt, is het belangrijk om in contact te blijven met collega’s. Overweeg regelmatig virtuele koffiepauzes of check-ins.

5. Ideale werkomstandigheden bij bedrijven

Type bedrijf: Welk type bedrijf past het beste om te kunnen floreren in je werk als HSP?

Hoe is de werkgever richting werknemers: Is het een fijn bedrijf met oog voor de behoeften van (HSP) werknemers?

Thuiswerken: Zijn er mogelijkheden om thuis te werken

Tot slot:

Floreren in je werk als HSP is niet alleen mogelijk, het kan zelfs een realiteit worden met de juiste aanpak. Met deze waardevolle inzichten heb je de tools in handen om je werkplek en je mindset te optimaliseren. Veel werkplezier!

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

Floreren in je werk als HSP

Ook interessant

Nog geen reacties. Reageer hieronder!


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.