Hooggevoeligheid (HSP), jouw springplank!

hooggevoeligheid jouw springplank
3 minuten

De eerste neiging die veel hoogsensitieve mensenzullen herkennen wanneer ze uitgedaagd worden is zichzelf terugtrekken en jezelf zoveel mogelijk onzichtbaar maken. Niet vreemd want velen van ons zijn niet van jongs af aan of in het geheel niet aangemoedigd hun hoogsensitieve talenten verder te ontwikkelen.

De maatschappij richt zich over het algemeen wat meer op de rationele (cognitieve) ontwikkeling. Op scholen zie je dit duidelijk terug. Hier is weinig aandacht voor creativiteit en intuïtie, zeker in verhouding tot alle vakken die we met ons mentale denken leren (talen, geschiedenis, wiskunde, natuur- en scheikunde). Maar wat zou er gebeuren als hooggevoeligheid, jouw springplank wordt?

De wereld wacht op jou!

We worden allemaal met unieke talenten geboren om zo je eigen weg te gaan in het leven.
Voor de één betekent deze roeping het beroep bakker en voor de ander een voorbeeld voor anderen zijn. Ieder heeft zo zijn of haar eigen unieke roeping. Ook als je hoogsensitief bent kan dat van alles zijn.

Daarnaast heb je je hooggevoelige kwaliteiten die (latent) aanwezig zijn om in te zetten in de wereld. Als hoogsensitief persoon een andere manier van waarnemen en diepgaande wijze van verwerking. Het kan soms behoorlijk uitdagend zijn om al je extra manieren van waarnemen inzichtelijk te maken voor anderen. Je kunt snel verbanden leggen en ziet zo dingen waar anderen zich nog niet altijd bewust van zijn.

Ga de uitdaging aan

Onderzoek eens voor jezelf wat jou nu nog tegenhoudtom bepaalde keuzes te maken die eigenlijk heel erg bij je horen…Wil je nog steeds tegen jezelf blijven zeggen: ‘dat kan ik niet’ of ‘wie ben ik nou’? Het is namelijk alleen maar een repeterend bandje wat je jarenlang hebt afgespeeld en daardoor in bent gaan geloven. Je hoeft er alleen maar heel simpel mee te stoppen.

Het wil natuurlijk niet zeggen dat het meteen heel makkelijk is allemaal, maar je zult merken dat hoe meer je je eigen grenzen verlegt en gewoon gaat DOEN, hoe makkelijker het wordt. Uiteindelijk wordt het steeds meer vanzelfsprekend, omdat je merkt dat er niets is om voor te vrezen. En dat niet alleen, je bent ook nog eens een voorbeeld voor je omgeving.

Klaar voor de start…

Laat los hoe anderen naar jou kijken en wees gewoon jezelf. Je wordt namelijk pas geaccepteerd door anderen als jij jezelf inclusief je hoogsensitiviteit accepteert. Er zijn altijd mensen die de splinter in het oog van de ander wel zien, maar de de balk in hun eigen ogen niet. Laat je daardoor niet afleiden en blijf bij jezelf als HSP, zo breng je hen ook terug bij zichzelf.

Uiteindelijk is niemand perfect en hebben we allemaal leerpunten.  Het gaat erom wat je kiest: wil je IN het leven stralen of aan de zijkant roepen hoe de bal moet rollen? Zet het repeterende bandje uit en begin je leven vorm te geven zoals jij het voor je ziet.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

HSP als springplank

Ook interessant

2 Reacties

  1. Weer een groot DANKJEWEL Maaike! Je valt steeds op het juiste moment in m’n e-mailbox … Dit heeft volgens mij iets van doen met synchroniciteit. Een hartvolle groet en fijne dag toegewenst,
    Edith

  2. Voor mij is vrijwel elke post de spijker op zijn kop. Dankjewel!
    Ik lees het graag. Jammer dat consulten niet vergoed worden. Erg vervelend zelfs. Er is zoveel geld uitgeven aan zinloze therapie voor mij. Maar goed, even sparen nog….


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.