Uit onderzoek in Amerika (Aron) is gebleken dat 15-20% van de bevolking hoogsensitief is. Dat is circa 1 op de 5 mensen. Hoewel dit een aardig grote groep betreft, is het ook een minderheid. In hoeverre is hoogsensitiviteit een taboe?

Karaktereigenschap

Om te beginnen is hoogsensitiviteit (HSP) geen stoornis of ziekte, maar een karaktereigenschap. Hier is met de benaming Highly Sensitive Person (HSP) pas de laatste 20 jaar meer specifieke aandacht voor gekomen met dank aan Elaine Aron. Dit maakt het nog relatief onbekend en dat zorgt ervoor dat er nog een hoop werk aan de winkel is om hoogsensitiviteit beter op de kaart te zetten.

HSP en hulpverlening

Hoewel er steeds meer wetenschappelijk onderzoek naar wordt gedaan is het dus nog een relatief nieuw terrein. Met name voor artsen en hulpverleners. Dit wil zeggen dat hoogsensitiviteit niet altijd als zodanig erkent wordt, waardoor de hoogsensitieve mensen die worstelen in onze maatschappij soms onjuiste diagnoses krijgen.

Ook kan er wanneer er een juiste diagnose uit de DSM gesteld is, sprake zijn van onvoldoende aandacht voor hoogsensitiviteit. Wanneer deze niet erkent wordt en de balans in het omgaan met hoogsensitiviteit voor de desbetreffende persoon ontbreekt, heeft dit zijn weerslag op elk gebied en kan dit het herstel belemmeren.

Mythes over hoogsensitiviteit

Tot slot doen er diverse mythes over hoogsensitiviteit de ronde die de taboesfeer rondom hoogsensitiviteit alleen maar bevordert. Zo worden hoogsensitieve mensen vaak geassocieerd met kenmerken als overgevoelig, labiel, hoogsentimenteel en zwak. Dit is natuurlijk niet terecht. Elk mens voelt zich weleens labiel en kan onder bepaalde omstandigheden overgevoelig reageren enzovoorts, maar dat is altijd een momentopname. Dit zijn dus zeker geen specifieke kenmerken van hoogsenstiviteit.

Lees ook de 15 mythes over hoogsensitiviteit voor meer informatie.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:
  •  
  • 30
  •  
  •  
  •  

Bewaar voor later op Pinterest:

hoogsensitiviteit (HSP) een taboe

HSP een taboe?

Mijn naam is Maaike Kruijsen, ik ben HSP coach en begeleid hoogsensitieve mensen (HSP) naar een fijn & ontspannen leven.

Ik deel handige tips en informatie over hoogsensitiviteit op deze website en via social media Pinterest, Instagram, Facebook.