Veelgestelde vragen over HSP coaching

Lees hier de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Kun jij een diagnose HSP stellen?

Nee, dat kan ik niet. Hoogsensitiviteit (HSP) is namelijk geen aandoening of stoornis. Daarnaast is de definitie van hoogsensitiviteit nog niet helemaal helder in de wetenschap. In het intakegesprek nemen we de uitgebreide 3 in 1 HSP test door ten aanzien van jouw ervaringen. Op basis van mijn ruime praktijkervaring licht ik toe wat hoogsensitiviteit is en kijken we samen naar welke kenmerken bij jou naar voren springen. Ook kijk ik indien van toepassing naar zaken die eventueel meespelen zoals overgevoeligheid & rejection sensitivity (bijvoorbeeld bij volwassen KOPP), HSS (high sensation seeker/extraverte HSP) en de worstelingen die passen bij een hoge intelligentie (HB).

Ik weet niet zeker of ik HSP ben, is dat een probleem?

Dat is geen probleem. Coaching en counseling is voor iedereen en veel mensen weten nog niet zeker of ze hoogsensitief zijn. Misschien ervaar je jouw HSP kenmerken als ‘normaal’ of twijfel je omdat je je altijd al anders gevoeld hebt. Ook kan het zijn dat je in een gedeelte van de kenmerken herkent maar niet alles. Dit is regelmatig het geval bij extraverte HSP en hoogbegaafde HSP.

Wat houdt een coachingstraject precies in?

Een coachingstraject is voor iedereen verschillend, want we zijn allemaal uniek en iedereen komt met een eigen hulpvraag. Daarnaast vertel ik jou niet wat je zou moeten doen want jij weet dat voor jezelf het beste. Ik begeleid je dus vooral met het vinden van jouw eigen antwoorden en geef je achtergronden over hoogsensitiviteit. Zo hier en daar geef ik wat handige handvatten als het zo uit komt, maar de gesprekken zijn vooral gericht op wat jij nodig hebt en wat voor jou werkt.

Volgt na het intakegesprek automatisch het coachingstraject?

Dat is aan jou. Sommige mensen willen aan het einde van het intakegesprek direct aan de slag en anderen nemen een aantal dagen de tijd om dit rustig te overdenken. Je mag dit helemaal op je eigen manier doen. Voor het slagen van een HSP coachingstraject is het belangrijk dat jij er een goed gevoel over hebt.

Ik zoek een coach die door me heen prikt, kun je dat?

Geregeld krijg ik in de email de vraag of ik door iemand heen kan prikken. Vaak weten hoogsensitieve mensen het allemaal wel met hun hoofd, maar lopen ze vast in het doen. Dit kan uiteenlopende oorzaken hebben. Ik heb in mijn praktijk diverse technieken (zoals bijvoorbeeld creatieve) om samen te kijken waar je precies vastloopt en wat je nodig hebt om onder meer je gevoel meer te laten spreken. Daarnaast gebruik ik ook mijn intuïtie om door te vragen naar specifieke situaties indien van toepassing. Ik ga graag samen met jou op zoek naar de kern van het probleem.

Ik woon ver weg, kan het telefonisch?

Ja, dat is een prima alternatief gebleken. Steeds vaker komen telefonische coachingstrajecten voor. Deze zijn net zo effectief en hebben een aantal handige voordelen wanneer je niet in de buurt van Gouda woont. De voordelen lees je hier >>

Ik zou graag eenmalig afspreken, kan dat?

Dat kan zeker. Soms willen mensen alleen helderheid in hun hoogsensitiviteit of hebben een aantal specifieke vragen. We gebruiken het intakegesprek daar dan doelgericht voor. Mocht je eventueel toch nog vervolggesprekken willen kan dat natuurlijk altijd.

Wat zijn de tarieven voor HSP begeleiding?

Hier vind je een overzicht van de kosten:Tarieven HSP begeleiding 

Staat jouw vraag er niet tussen?

Heb je een andere vraag over het coachingstraject? Neem dan contact met me op.

Wil je beter leren omgaan met je hoogsensitiviteit?

Meld je aan

Ontvang regelmatig de nieuwste HSP artikelen & tips in je mailbox!