Vergoeding voor HSP coaching via je werkgever, zo werkt het
Hoe regel je vergoeding voor HSP coaching via je werkgever? In veel gevallen is er een opleidings- of ontwikkelbudget beschikbaar waarmee jouw coaching (deels) vergoed kan worden. Zeker als je merkt dat je sensitiviteit invloed heeft op je werk, kun je via je werkgever ondersteuning aanvragen. Hieronder lees je hoe je dat stap voor stap regelt.
Waarom HSP coaching via je werkgever een goede keuze is
Steeds meer werkgevers erkennen het belang van mentale veerkracht en duurzame inzetbaarheid. Wanneer je als hoogsensitief persoon merkt dat werkdruk, prikkelverwerking of sociale interacties je uit balans brengen, kan HSP coaching via je werkgever uitkomst bieden.
HSP coaching helpt bij thema’s als overprikkeling, vermoeidheid, perfectionisme, grenzen aangeven of onzekerheid in werksituaties. Omdat deze begeleiding direct bijdraagt aan jouw functioneren en welzijn op de werkvloer, valt het vaak binnen bestaande regelingen zoals:
- Persoonlijk ontwikkelbudget
- Budget voor vitaliteit of duurzame inzetbaarheid
- Scholings- of opleidingsbudget
Een HSP coachingstraject via je werkgever is in dat geval niet alleen mogelijk, maar ook logisch. Door rekening te houden met hoe jouw hoogsensitieve brein werkt, investeer je in herstel, effectiviteit en werkplezier, iets waar ook je werkgever van profiteert.
Zo kun je vergoeding voor HSP coaching aanvragen bij je werkgever
1. Breng je hulpvraag in kaart
Wees helder en specifiek over waar je in je werk tegenaan loopt en wat je met HSP coaching wilt bereiken.
Denk bijvoorbeeld aan:
- beter je grenzen bewaken
- je energie leren doseren en herstellen na overbelasting
- burn-outklachten voorkomen of tijdig signaleren
- je zelfvertrouwen versterken in werksituaties
- prettiger en effectiever samenwerken
Zo onderbouw je dat het om werkgerelateerde coaching gaat, gericht op bijvoorbeeld herstel, balans en duurzame inzetbaarheid. Dit zijn thema’s waar werkgevers steeds vaker in willen investeren.
2. Bespreek je wens met je leidinggevende of HR
Plan een gesprek waarin je uitlegt waarom HSP coaching voor jou relevant is. Benoem dat je al een gespecialiseerde coach hebt gevonden en dat je wilt onderzoeken of er binnen de organisatie een mogelijkheid is tot vergoeding. Wil je eerst sparren over hoe je dit het beste bespreekt op je werk? Ik denk graag met je mee.
3. Kom met een duidelijk voorstel
Werkgevers stellen het op prijs als je zelf met een concreet voorstel komt. Indien gewenst ontvang je van mij alvast een duidelijke offerte op naam van de organisatie, met daarin het aantal gesprekken en de kosten. Deze kun je direct overleggen met je leidinggevende of HR. Vaak wordt de offerte pas opgevraagd nadat er intern akkoord is op het inschakelen van coaching. In dat geval stel ik de offerte voor je op en plannen we alvast een intakegesprek onder voorbehoud.
💡 De procedure in de praktijk in 5 stappen
Wil je gebruikmaken van HSP coaching en overweeg je een vergoeding via je werkgever? In mijn praktijk hanteren we een heldere werkwijze. Zo weet je precies wat je kunt verwachten bij het aanvragen van vergoeding voor HSP coaching via je werkgever.
1. Telefonisch kennismakingsgesprek
We starten met een vrijblijvend telefonisch gesprek. We bespreken je hulpvraag en doelen, en kijken of HSP coaching hierbij passend is.
2. Inschatting van het traject
Op basis van jouw situatie geef ik een indicatie van het aantal gesprekken dat nodig is. Meestal gaat het om een traject van 6 tot 10 sessies. Maar het kunnen er ook meer of minder zijn.
3. Offerte op naam van je werkgever
Je ontvangt een duidelijke offerte met daarin de doelen, werkwijze, verwachte duur en kosten van het traject. Deze kun je direct indienen bij je leidinggevende of HR. Soms vraagt de werkgever nog om een korte toelichting, die ik desgewenst kan aanleveren.
4. Facturering via de werkgever
Na akkoord op de offerte wordt de factuur in de meeste gevallen rechtstreeks door de werkgever betaald. Je hoeft hier zelf niets voor te regelen. Ik stel de factuur op naam van de organisatie op, inclusief eventuele referentie of kostenplaats, en stuur deze rechtstreeks naar je werkgever — tenzij anders gewenst.
5. Start van je coachingstraject
Het intakegesprek vindt plaats na akkoord op de offerte. Hierin bespreken we je hulpvraag in meer detail en starten we het traject. De HSP coaching is individueel en vertrouwelijk. Eventuele terugkoppeling aan de werkgever verloopt uitsluitend via jou, als je dat zelf wilt
Veelgestelde vragen over HSP coaching via je werkgever
Nee dat hoeft niet. De inhoud van de gesprekken blijft volledig vertrouwelijk. Alleen als jij daar zelf om vraagt, kan er een algemene terugkoppeling worden gegeven.
HSP coaching is afgestemd op de specifieke eigenschappen van hoogsensitieve personen, zoals de opmerkzaamheid, diepgaande verwerking en intense belevingswereld. Daardoor sluit het traject beter aan op jouw manier van denken en ervaren.
In overleg is dat soms mogelijk. We plannen dan een intakegesprek onder voorbehoud van goedkeuring door de werkgever. De coaching start definitief zodra er akkoord is gegeven op de offerte.
Of de coaching vergoed wordt hangt af van je werkgever, het beschikbare ontwikkel- of vitaliteitsbudget en of de coaching aantoonbaar bijdraagt aan je functioneren. In de praktijk blijkt echter dat veel werkgevers bereid zijn te investeren als het gaat om werkgerelateerde ondersteuning.
Dan kun je ook een particulier HSP coachingstraject volgen. Voor zelfstandigen is HSP coaching vaak op te voeren als zakelijke kosten, mits werkgerelateerd.
Hulp nodig bij het aanvragen van een vergoeding?
Een vergoeding voor HSP coaching via je werkgever aanvragen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Als je duidelijk maakt hoe het bijdraagt aan je functioneren, werkplezier of herstel, is de kans groot dat je werkgever bereid is om mee te denken.
Wil je hulp bij het formuleren van je aanvraag of direct een vrijblijvende offerte ontvangen? Neem gerust contact met me op. Ik denk graag met je mee over een voorstel dat past bij jouw situatie en werkgever.