Skip to content

Leer meer over hoogsensitiviteit

Boekentips voor HSP

Welke boeken over HSP raad je aan? Er zijn inmiddels heel wat boeken over hoogsensitiviteit (HSP) verschenen. Omdat ik als HSP coach vaak de vraag krijg welke boeken ik aanraad. Hierbij een aantal boekentips voor HSP waaronder ook boeken die thema’s belichten waar hoogsensitieve mensen mee te maken hebben.
Onderwerpen zoals het omgaan met andere mensen, HSP en werk, stress en burn-out en meer leven vanuit jezelf (je eigen leiderschap oppakken).

Meer leren over je sensitieve eigenschap kan je helpen bij het accepteren van en omgaan met je hoogsensitiviteit. Dit draagt bij aan meer ontspanning in je leven. Op deze website kun je onder de HSP artikelen ook veel informatie over hoogsensitiviteit lezen.

Handig om te weten: deze pagina wordt regelmatig bijgewerkt met nieuwe boeken.

Elaine Aron – Hoogsensitieve personen

Elaine Aron is grondlegger van de term Highly Sensitive Person, in het Nederlands Hoog Sensitief Persoon. Haar gelijknamige boek is in mijn ogen nog steeds een goede start wanneer je net ontdekt hebt dat je hoogsensitief (HSP) bent. 

Bestellen >>

Elaine Aron – Het werkboek voor hoogsensitieve personen

Dit praktische HSP werkboek van Elaine Aron bevat allerlei handige oefeningen en adviezen om zelf mee aan de slag te gaan. Je leert niet alleen jezelf beter kennen maar ook manieren om met je hoogsensitiviteit om te gaan. 

Bestellen >>

Elaine Aron – Hoogsensitieve personen in de liefde

In dit boek gaat Elaine Aron dieper in op het hebben van relaties wanneer je hoogsensitief bent. 

Bestellen >>

Elke van Hoof – Hoogsensitief

Wat is hoogsensitiviteit en wat is het niet? Hoe bepalen we wie hoogsensitief is? Hoe gaan we ermee om op school of de werkvloer? Elke van Hoof heeft onderzoek gedaan naar hoogsensitiviteit en geeft antwoord in haar boek hoogsensitief. 

Bestellen >>

Elke van Hoof – Eerste hulp bij hoogsensitiviteit

Eerste hulp bij hoogsensitiviteit is een prettig en overzichtelijk boek met handige en goed toepasbare handvatten. Zeker een aanrader als je meer over hoogsensitiviteit wilt weten. 

Bestellen >>

Esther Bergsma – Het hoogsensitieve brein

Hoe kan het dat hoogsensitieve personen informatie zo anders opmerken, verwerken en intenser reageren? Waarom ervaren ze vaak stress en sociale afwijzing? Esther Bergsma legt helde ruit hoe het hoogsensitieve brein werkt. 

Bestellen >>

Esther Bergsma & Derk Eimers – Gelukkig Hoogsensitief

Gelukkig ben je hoogsensitief. Daardoor beschik je namelijk over mooie kwaliteiten en vaardigheden. Dit boek wil je laten genieten van jouw hoogsensitiviteit. Beleef je bovengemiddelde gevoeligheid voor prachtige beelden, heerlijke gerechten, grillige natuur en emotionele muziek. Ontdek welke talenten jij dagelijks benut om een succesvolle professional, zorgzame ouder, slimme student en fijne vriend(in) te zijn.

Bestellen >>

Annek Tol – Hoogsensitiviteit professioneel gezien

Dit boek van Annek Tol is geschreven voor hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg, coaches en zorgcoördinatoren.  Maar zeker ook een aanrader als je meer over hoogsensitiviteit en diagnoses uit de DSM wilt weten. 

Bestellen >>

Judith Orloff – Zelfontplooiing voor hooggevoelige mensen

Een van de grootste uitdagingen voor empaten en hooggevoelige mensen is compassie hebben zonder de stress van anderen en de wereld om hen heen over te nemen. In dit boek biedt Judith Orloff de lezer manieren om goed voor zichzelf te zorgen. 

Bestellen >

Caroline Bont - Hoogsensitiviteit als kracht

Carolina Bont focust hierin vooral op een positieve benadering van (het omgaan met) hoogsensitiviteit. Het boek bevat vragen en opdrachten waar je direct mee aan de slag kunt. 

Bestellen >>

Prinses Märtha Louise & Elisabeth Nordeng- Hooggevoelig geboren

De Noorse prinses Märtha Louise ervaarde als kind alles al heel intens. Geluiden, kleuren, gevoelens: alles kwam ongefilterd binnen. In dit openhartige boek getuigt ze hoe ze met vallen en opstaan leerde omgaan met haar hoogsensitiviteit.

Samen met Elisabeth Nordeng, met wie prinses Märtha Louise het coachingcentrum Soulspring leidt, geeft ze de lezer heel wat inzichten en adviezen om tijdig te ontprikkelen en je hoogsensitiviteit als een krachtbron in je leven in te zetten.

Bestellen >>

Fleur van Groningen – Leven zonder filter

Fleur van Groningen schrijft openhartig over haar ervaringen met hoogsensitief zijn en de zoektocht naar haar gebruiksaanwijzing.

Bestellen >>

Marion Lutke – Durf te gaan

HSP coach Maaike: Ik heb aardig wat christelijke HSP’s in de praktijk en miste echt nog een boek over hoogsensitiviteit dat bij het geloof aansloot. Dat bestaat nu! Wat betekent het dat God sommige mensen heeft geschapen met hooggevoeligheid? Hoe kun je het niet als een last maar juist als een talent leren zien? Niet minder dan 15 tot 20% van de mensen is hooggevoelig. Deze mensen zijn gevoelig voor prikkels en beleven de wereld heel intens. Vol praktische tips.

Bestellen >>

Bieke Geenen – Hoogsensitief ouderschap

‘Hoogsensitief zijn: er is al zoveel over gezegd en geschreven, maar een boek dat me vertelt hoe ik als hoogsensitieve ouder ook goed voor mezelf kan blijven zorgen, ben ik nog niet tegengekomen. Dat is de uitnodiging van dit boek.

Pik eruit wat voor jou goed aanvoelt en vertaal het naar je eigen situatie. Vertrouw op jezelf: jij kent je gezin het beste. Wees ook mild voor jezelf: je bent sowieso als hoogsensitieve ouder iemand die geeft en blijft geven. Je gezin zal niets tekortkomen, daar ben ik zeker van. Ik wil je gewoon tonen hoe je af en toe je eigen grenzen wat beter kunt bewaken, zodat je ook de mooie kanten van het ouderschap en jouw hoogsensitiviteit meer mag beleven.’

Bestellen >>

Tom Falkenstein – Hoogsensitieve mannen

Ongeveer een op de vijf mensen is hoogsensitief, en dus ook een op de vijf mannen. Toch zijn er maar weinig mannen die hier openlijk over praten. Psychotherapeuten zoals Tom Falkenstein ervaren steeds weer hoe hun mannelijke cliënten lijden onder hun aangeboren eigenschappen: ze schamen zich voor hun gevoeligheid.

Bestellen >>

Saskia Klaaysen – Prikkels bijten niet

Hoogsensitieve High Sensation Seekers (HSS) willen prikkels niet mijden, maar intens ervaren. Ongeveer 30% van de HSP’s heeft gevarieerde prikkels in het leven nodig om goed te functioneren. 1 op de 5 realiseert zich dat niet. Daar brengt dit boek verandering in.

Bestellen >>

Hoogsensitiviteit op je werk

Boekentips voor HSP & werk

Hoogsensitieve mensen lopen ook in hun werk tegen hun sensitieve karaktereigenschap aan. Onderstaande boekentips voor HSP geven je informatie en handvatten om hier beter mee om te gaan en je kwaliteiten beter in te zetten.

Ilse van den Daele / Karin Nauwelaerts – Hoogsensitiviteit @ work

Ook prettig is het boek van Ilse van den Daele & Karin Nauwelearts als je meer informatie wilt over HSP en werk. Bevat eveneens veel goede tips.

Bestellen >>

Pieter Offermans – De hoogsensitieve werknemer

Een heel fijn boek van Pieter Offermans als je meer wilt weten over HSP en werk. Het is lekker vlot geschreven en bevat veel goede tips. Ideaal als je worstelt met je hoogsensitiviteit op het werk

Bestellen >>

Patrick van der Wal – Gevangen in gevoel

‘Gevangen in gevoel’ is geschreven door Patrick van der Wal (48), politieagent, ex-militair, veteraan én hoogsensitief (HSP). Op de vlucht voor zijn emoties maakte hij een heftige tijd door in de oorlogsgebieden in Bosnië en Afghanistan. “Praten over je gevoel en erop te vertrouwen lijkt voor veel mensen en ook voor de meeste van mijn collega’s een taboe. Het maakt kwetsbaar, want wat zal een ander hier wel niet van vinden? Zeker in de hardere beroepen zoals politie en defensie waarin ik bijna 30 jaar werkzaam ben. Durven luisteren en vertrouwen op je gevoel kan je veel positiviteit en energie brengen. Met mijn boek wil ik de lezer dan ook meenemen in mijn onbewuste, persoonlijke innerlijke strijd, ervaringen en dilemma’s.”

Bestellen >>

Hoe ga je om met stress als HSP?

Boekentips voor HSP | stress & burn-out

Hoewel hoogsensitiviteit niet perse hand in hand gaat met overprikkeling, is dit wel vaak een gevolg van je diepgaande wijze van verwerken wanneer er niet voldoende herstelmomenten tussendoor zijn. Wanneer er teveel prikkels zijn en je je systeem niet voldoende ontlaad en weer oplaad met nieuwe energie, kan deze stress chronisch worden of zelfs uitmonden in een burn-out. Daarom mogen de volgende boeken dan ook niet ontbreken in de boekentips voor HSP.

Susan Marletta Hart – Hooggevoeligheid en stress

Susan Marletta Hart geeft in dit boek een heldere uitleg over de gevolgen van overprikkeling en stress bij hoogsensitiviteit.

Bestellen >>

Katrien Geeraerts & Nicole Smit - Werkboek hyperventilatie, angst en paniek

Iedereen ervaart weleens dat stress je de adem beneemt, je te snel of te oppervlakkig doet ademen. Als zo’n periode vol spanning te lang duurt, kan dat tot chronische hyperventilatie leiden met klachten als duizeligheid, hoofdpijn, spierpijn, hartkloppingen, vermoeidheid en negatieve, angstige gedachten. Die klachten doen je twijfelen aan jezelf en je lichaam en gaan vaak gepaard met paniekaanvallen. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht.


In het Werkboek hyperventilatie, angst en paniek leggen twee ervaren coaches én ervaringsdeskundigen haarfijn uit wat hyperventilatie is, hoe angst en paniek ontstaan, wat de symptomen zijn en wie er extra vatbaar voor is. Kennis en begrip vormen uiteindelijk de basis van de oplossing.

Bestellen >>

Séverine van de Voorde - Van stress naar veerkracht

We worden constant uitgedaagd door snelle veranderingen en een overdosis aan prikkels. Ons stresssysteem draait overuren. In dit boek kom je te weten hoe het anders kan. Je leert hoe je stress in je voordeel kan gebruiken. 
 
Met behulp van zeven sleutels leer je jouw energieverlies te beperken en jouw veerkracht te versterken. Dit boek staat boordevol tips, tools en tricks om je een weg te banen door de mentale jungle. Het is een absolute must-read voor iedereen die (preventief ) wil leren omgaan met stress en spanning. Het boek is er voor iedereen die zelfontplooiing op de eerste plaats wil zetten.

Bestellen >>

Séverine van de Voorde - Hoogsensitief omgaan met stress

In dit boek ontdek je wat hoogsensitiviteit écht is en waarom HSP’s gevoeliger zijn voor stress, energieverlies en burn-outs. Dankzij concrete strategieën leer je omgaan met typische struikelblokken, zoals overprikkeling, onbegrip, emoties overnemen, people pleasing en grenzen aangeven.
 

Bestellen >>

Om van te genieten!

Boekentips voor HSP | Fijne inspiratie

Behalve boekentips voor HSP over hoogsensitiviteit en gerelateerde thema’s, heb ik ook een aantal boeken geselecteerd ter inspiratie. Positief en met leuke tips of met handige inzichten, dit helpt vaak voor het feelgood gevoel. Ideaal om te lezen als in je me-time moment bijvoorbeeld.

Lees ook het artikel: 21 leuke ideeën voor HSP

Flow Special – Hoe leef je het leven

In de tien jaar dat we Flow maken, vroegen we schrijvers, filosofen, psychologen en anderen naar hun inzichten over hoe je het beste kunt leven in deze hectische tijd. Ze gaven ons antwoorden waar we echt iets aan hadden. In de Flow-special vind je de mooiste inzichten en wijsheden over liefde, tijd, geluk, het dagelijks leven, aandacht en vertraging. Met papieren extra’s als ansichtkaarten, quote-posters, vragenkaartjes en een uitklapposter.

Bestellen >>

Charlie Mackesy – De jongen, de mol, de vos en het paard

‘De jongen, de mol, de vos en het paard’, vertaald door Arthur Japin, is een prachtig verhaal van Charlie Mackesy over vriendschap, liefde en jezelf zijn. “Wat wil jij worden als je groot bent?’ vroeg de mol. “Lief,’ zei de jongen. “De jongen, de mol, de vos en het paard’ van Charlie Mackesy is een moderne fabel voor jong en oud. De 100 illustraties en de poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen de jongen en de drie dieren. De universele lessen die ze samen leren zijn stuk voor stuk levenswijsheden.

Bestellen >>

Me-time – Tijd voor jezelf

Wedden dat je, door meer tijd voor jezelf te nemen, meer tijd overhoudt? Zitten er te te weinig uren in een dag? Werk je hard en vlieg je van hot naar her? Verlies je soms jezelf uit het oog? Dit boek neemt je mee op het pad van me-time en self-care. Het laat je zien hoe je meer tijd voor jezelf kunt inplannen zonder dat er andere kostbare tijd verloren gaat. Je leert stress-signalen herkennen en om deze om te zetten in ontspanning. Ideaal dus, als je hoogsensitief bent.

Bestellen >>

Eveline Helmink – Handboek voor mindere dagen

In “Handboek voor mindere dagen’ vertelt Eveline Helmink, wat zij doet op dagen dat alles tegen zit. In deze tijd, waarin iedereen alleen maar de leuke dingen deelt, vergeten we bijna dat we ook dagen meemaken die gewoon stom zijn. En dit zijn juist de dagen die je het meeste over jezelf leren. Het is de les der lessen: het accepteren van en meebewegen met het leven zoals het is.

Bestellen >>

Brené Brown – Verlangen naar verbinding

Brené Brown heeft wereldwijd een gesprek op gang gebracht over de onderwerpen die zin geven aan ons leven: moed, kwetsbaarheid, liefde, verbondenheid, schaamte en empathie. In haar nieuwe boek herdefinieert Brené Brown wat het betekent om er werkelijk bij te horen in een tijd van toenemende polarisatie: het vereist dat we volledig in onszelf geloven en alleen durven te staan wanneer dat nodig is.

Bestellen >>

Edith Eger – De keuze

Edith Eva Eger was zestien jaar oud toen ze in 1944 naar Auschwitz werd gedeporteerd. Haar ouders werden direct naar de gaskamer gestuurd en Edith werd gedwongen om voor Mengele te dansen. Haar onverschrokkenheid hielp haar en haar zusje te overleven, al waren ze nog maar nauwelijks in leven toen het kamp eindelijk werd bevrijd.

In De keuze deelt dr. Eger haar oorlogsherinneringen en de opmerkelijke verhalen van hen die zij sindsdien heeft geholpen. Ze doet uit de doeken hoe ze als psycholoog haar cliënten al jarenlang helpt om zich uit hun eigen gedachten te bevrijden, en hoe iedereen uiteindelijk voor vrijheid kan kiezen.

Edith Eva Eger is nu negentig en danst nog altijd. Haar indrukwekkende en belangrijke verhaal is een inspiratie voor iedereen.

Bestellen >>

Edith Eger – Het geschenk

Edith Eva Eger was zestien jaar oud toen ze in 1944 naar Auschwitz werd gedeporteerd. Haar ouders werden direct naar de gaskamer gestuurd en Edith werd gedwongen om voor Mengele te dansen. Haar onverschrokkenheid hielp haar en haar zusje te overleven, al waren ze nog maar nauwelijks in leven toen het kamp eindelijk werd bevrijd.

In De keuze deelt dr. Eger haar oorlogsherinneringen en de opmerkelijke verhalen van hen die zij sindsdien heeft geholpen. Ze doet uit de doeken hoe ze als psycholoog haar cliënten al jarenlang helpt om zich uit hun eigen gedachten te bevrijden, en hoe iedereen uiteindelijk voor vrijheid kan kiezen.

Edith Eva Eger is nu negentig en danst nog altijd. Haar indrukwekkende en belangrijke verhaal is een inspiratie voor iedereen.

Bestellen >>

Steven Covey – De 7 eigenschappen van effectief leiderschap

‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’ van Stephen Covey vormt al jarenlang wereldwijd een inspiratiebron voor iedereen en leert ons hoe we de kwaliteit van ons persoonlijk leven, diensten en organisaties kunnen verbeteren.

Bestellen >>

Meik Wiking – Hygge

Denemarken is het gelukkigste land ter wereld. Meik Wiking dicht dit grotendeels toe aan hygge, de Deense mentaliteit voor het leven. Denen focussen zich op de dingen die er echt toe doen, zoals quality time met vrienden en familie, en genieten van de goede dingen in het leven. In zijn boek Hygge vind je praktische stappen en tips om zelf meer hygge te leven, ondersteund door Meik Wikings onderzoek aan het Happiness Research Institute. Omarm hygge en word gelukkiger!

Bestellen >>

Jörg Berger – Hoe overleef ik moeilijke mensen?

In Hoe overleef ik moeilijke mensen? introduceert psychotherapeut Jörg Berger beproefde strategieën voor de omgang met moeilijke mensen. Grensoverschrijders, praatjesmakers, dominante mensen, negatievelingen, wraakzuchtigen, vermijders en energieverslinders: ze bedoelen het niet slecht. Toch kunnen ze ons het leven zuur maken, energie uit ons zuigen en het uiterste van ons vergen. Hoe kunnen we ons daar effectief tegen beschermen?

Bestellen >>

Bernardo Stamateas – Beter omgaan met moeilijke mensen

Ieder van ons komt weleens in aanraking met moeilijke mensen. Wie is er nog nooit de confrontatie moeten aangaan met een autoritaire baas, een roddelende buur, een jaloerse vriend of een familielid dat de schuld altijd van zich afschuift? Wie heeft er nog nooit het pad gekruist van liegende, zelfingenomen, opvliegende of pessimistische typen? Al deze ’toxische’ mensen geven ons een slecht gevoel, sommigen kunnen zelfs ons hele leven verpesten, onze dromen kapotmaken of ons van onze doelen laten afwijken.

Hoe herken je al die ’toxische’ mensen? Waarom gedragen zij zich zo en hebben ze altijd een oordeel klaar over wat anderen doen of zeggen? Hoe kunnen we ons tegen hen wapenen en onze grenzen stellen?
In dit boek geeft Bernardo Stamateas een duidelijk en overtuigend antwoord op al deze vragen.

Bestellen >>

Ja, ik ontvang graag HSP tips in mijn mailbox

+ de gratis HSP minigids