Deze 12 BN’ers zijn hoogsensitief (HSP)

Deze 12 BN'ers zijn hoogsensitief (HSP)
5 minuten

Wist je dat deze BN’ers ook hoogsensitief zijn? Omdat hoogsensitiviteit steeds bekender wordt, zie je dat steeds meer mensen hun ervaringen hierover gaan delen. Waaronder een aantal bekende Nederlanders. In dit artikel deel ik ervaringen vaneen aantal bekende HSP.

Deze BN’ers zijn hoogsensitief

Er zijn natuurlijk ook bekende HSP. Naar schatting is 15-20% van de bevolking hoogsensitief en hoewel dit een minderheid is, komt dat neer op ca 1 op de 5 mensen. Daar zitten uiteraard BN’ers tussen.

Welke BN’ers zijn hoogsensitief? De BN’ers die openlijk over hun hoogsensitiviteit praten zijn onder andere:

 1. Karin Bloemen – Cabaretière
 2. Daphne Deckers – Schrijfster
 3. Marjon de Hond – Weervrouw
 4. Carice van Houten – Actrice
 5. Arthur Japin – Schrijver
 6. Judith Jobse – Zangeres & Zangcoach
 7. Liesbeth Kamerling – Actrice
 8. Dolores Leeuwin – Presentatrice 
 9. Victor Mids – Illusionist
 10. Marian Mudder – Actrice & Schrijfster
 11. Cynthia Schultz – Beautyvlogster
 12. Sanny Verhoeven – Actricte, Presentratrice, Vlogster

1. Karin Bloemen

Juist door te voelen kom je tot iets moois’, zegt Karin Bloemen over hoogsensitiviteit. Het valt me op dat hoewel ze in een interview met Psychologie Magazine aangeeft ook last te hebben van haar hoogsensitiviteit, vooral ook de voordelen benadrukt: ‘Ik vind dat er veel meer waardering moet komen voor gevoeligheid. We proberen maar stoer te zijn, maar juist die kwetsbaarheid en openheid is een kracht.’

Deze 12 BN'ers zijn hoogsensitief

2. Daphne Deckers

Daphne Deckers: ‘ik word beïnvloed door de stemming van anderen; ik ben nogal gevoelig voor pijn; ik voel me opgejaagd als ik veel moet doen in korte tijd; ik kan diep geroerd raken door muziek; ik heb een rijke en complexe innerlijke belevingswereld; ik schrik makkelijk en op drukke dagen krijg ik erg de behoefte me terug te trekken in een ruimte waar ik alleen kan zijn. Kortom: ik ben een watje.’

Tenminste, dat was haar conclusie voor ze ontdekte dat het een naam had; hoogsensitiviteit. Daarna is ze onder meer in columns over HSP gaan schrijven. En deelt ze haar nuchtere kijk op hoogsensitiviteit. Daphne Deckers één van de eerste bekende HSP die er publiekelijk over sprak.

3. Marjon de Hond

Bekend als weervrouw. Maar dat ze ook hoogsensitief is, vertelde ze nadat ze in 2019 door een burn-out van het scherm verdween. Door te ontdekken dat ze hoogsensitief was, viel veel voor haar op z’n plek. Na haar burn-out gooide ze het roer om en werd orthomoleculair therapeut om in 2019 toch weer terug te keren als weervrouw bij RTL Weer.

Psychologie Magazine interviewde zes bekende HSP over hun hoogsensitiviteit. Deze BN’ers zijn hoogsensitief, aldus het magazine:

'Ik hoor alles. Ik zie alles. Ik ruik alles. Alle details komen tegelijk binnen. Het is wel makkelijk om overprikkeld te raken. Dat is wel een nadeel, maar ik geniet ook weer heel erg van alles wat ik zie en hoor.'

4. Carice van Houten

Carice van Houten zegt in dit interview: ‘Ik ben een spons, ik zuig alles in me op. Ik vind gauw iemand zielig” en ook: “Zelfs als ik een rol zou moeten spelen die heel ver van me af staat, ga ik totaal op mijn intuïtie af en daar kan ik me niet op voorbereiden. Dat heeft met inlevingsvermogen te maken.’

5. Arthur Japin

Arthur Japin is ook een bekende HSP en verwoordt zijn beleving van hoogsensitiviteit treffend: ‘Lang heb ik niet begrepen dat anderen mij niet net zo konden lezen als ik hen’. Hij schreef over zijn leven in Geluk, een geheimtaal, Dagboeken 2008-2018.

Deze 12 BN’ers zijn hoogsensitief (HSP)
Foto: Wikipedia, Maurits Vink

6. Judith Jobse

Judith werd met de hit You in 2001 in één klap bekend. In dit portret in Woord en Beeld  is te lezen dat zowel chronische vermoeidheid als haar gevoeligheid al jong effect had op haar energiehuishouding. Ook geeft ze aan dat ze geleerd heeft om te doen waar ze goed in is.

7. Liesbeth Kamerling

Liesbeth Kamerling over haar hoogsensitiviteit in dit artikel in de Volkskrant: ‘En ik ben heel gevoelig voor sfeer. Een onaardige ober in een restaurant kan maken dat ik weg wil. Of boodschappen doen. Dat kan bij de ingang al misgaan als een moeder boos is op haar kind, en ik dat zielig vind. Een chagrijnige caissière, de drukte, de muziek, dat felle licht, en geïrriteerde mensen als ik dan niet snel genoeg op mijn fiets vol tassen wegrijd. Daar kan ik helemaal op leeglopen.

Samen met Lieke Zunderdorp schreef Liesbeth Kamerling een boek over hoogsensitiviteit. Op luchtige en humoristische wijze laten de Liesbeth Kamerling en Lieke Zunderdorp – beiden ervaringsdeskundige – zien wat hoogsensitiviteit nu eigenlijk inhoudt. Met eenvoudige tips & tricks waarmee je meer uit jezelf haalt en overprikkeling voorkomt.

Bekijken >>

8. Dolores Leeuwin

Dolores Leeuwin is hoogsensitief en hoogbegaafd. In deze video verteld ze hoe ze dat ervaart.

9. Victor Mids

Illusionist Victor Mids is ook hoogsensitief. Aan Psychologie Magazine verteld hij: “Ik zie het niet als een speciale gave, het is meer dat ik opensta voor de kleinste prikkels en signalen van anderen.” In zijn werk als illusionist is het natuurlijk ideaal dat hij zoveel details kan waarnemen.

Hij hoorde voor het eerst over hoogsensitiviteit tijdens zijn opleiding tot arts en herkende zichzelf gelijk: “Als kind kon ik al heel aandachtig mensen bestuderen en doorvragen.”

💡 We zitten er allemaal (HSP en niet-HSP) weleens doorheen, maar onthoud op deze momenten dat het weer voorbij gaat en je ook weer zult genieten want die veerkracht bezit je! Ondersteun jezelf af en toe met de nodige zelfzorg.

10. Marian Mudder

Marian Mudder heeft een prachtige omschrijving van hoogsensitiviteit: “Zie het als een kristallen glas: als je daarmee gaat gooien, gaat het kapot, maar als je het voorzichtig behandelt, fonkelt het.” Verder verteld ze dat ze enorm van levendigheid houdt maar dat het tegelijkertijd ook een uitdaging kan zijn. Door zichzelf bijtijds terug te trekken blijft ze goed in haar vel zitten.

Deze 12 BN'ers zijn hoogsensitief

11. Cynthia Schultz

Cynthia Schultz schrijft in dit blog op haar website: “Als ik alleen ben, ga ik als vanzelf moeiteloos met mijn karakter om. Ik zorg dat ik genoeg slaap. Ik woon in een rustige omgeving. Ik ga goed op rust en regelmaat.” Een hele uitdaging voor deze bekende HSP met een volle agenda die veel reist.

Maar ze ervaart de voordelen van hoogsensitief zijn ook, legt ze uit: “Ik heb deze karaktereigenschappen vroeger als vervelend gezien, inmiddels zie ik ze als iets positiefs. Ik zit zo in elkaar, dit ben ik en er zitten zoveel positieve kanten aan.”

12. Sanny Verhoeven

Sanny Verhoeven zegt in een van haar vlogs: “Hoe bij mij zich uit; ik vind grote mensenmassa’s niet fijn. Vooral winkelstraten vind ik heel erg vervelend. En ook: “Voor mij geldt dat ik heel fel licht bijvoorbeeld heel vervelend vind.” Meer over haar ervaring met hoogsensitief zijn in onderstaande vlog:

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

Deze 12 BN'ers zijn hoogsensitief (HSP)

Ook interessant

2 Reacties

 1. Hallo Maaike,

  Ik had een vraag gestuurd naar je mailadres (info…….) over welke test ik had gemaakt, maar die ik niet terug kon vinden. Gelukkig had ik de uitslag geprint en de uitslag was dat ik een Protagonist zou zijn. Er zijn 16 Personalities, waar staat deze test? Ik wil iemand anders graag deze test laten maken, maar heb nog niets van je gehoord.
  Hartelijke groet,
  Frances Fischer


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.