Skip to content
HSP coach Maaike

Over mij

Maaike Kruijsen

Mijn naam is Maaike Kruijsen. Ik ben een mensenmens en ik kan enorm genieten van de stilte en de natuur. De afwisseling tussen samen zijn met mensen, als HSP coach in de praktijk en de momenten alleen in de natuur zijn voor mij als extraverte en hoogbegaafde HSP ideaal.

Naast coachen ben ik graag creatief bezig met schrijven, het verder ontwikkelen van deze website en leer ik bij over hoogsensitiviteit, hoogbegaafdheid en psychologie. Ik vind de menselijke geest erg boeiend en filosofeer graag.

In mijn vrije tijd bestudeer en fotografeer ik onder meer roofvogels in binnen- en buitenland. Ik bestuur ook webcams van diverse (roof)vogels en werk indirect mee aan onderzoek naar Amerikaanse zeearenden en hun broedgedrag.

Verder reis ik graag om nieuwe mensen te ontmoeten en prachtige natuur te ontdekken. En het combineert natuurlijk ideaal met het fotograferen van roofvogels.

Op z’n tijd hou ik van een speciaal biertje, de sauna, een goeie film of documentaire en ik ben dol op de zon!

Mensen omschrijven mij als:

Empathisch, optimistisch, leergierig, gedreven, daadkrachtig, energiek, humoristisch, nuchter, warm, betrokken, helder, zorgvuldig, veelzijdig, onderzoekend, weloverwogen en open.

HSP coach Maaike Kruijsen - Amerikaanse Zeearend

Bekend van onder andere:

Psychologie mag

Online training: HSP@work

Deze training is ontwikkeld voor Psychologie Magazine in samenwerking met Esther Bergsma (Hoogsensitief.nl).

IHBV.nl

Recensie: Hoogbegaafd in Praktijk, Rianne van de Ven

Recensie van het nieuw verschenen boek 'Hoogbegaafd in Praktijk', Rianne van de Ven.

Vriendin

Vriendin 24 & online

18 tekenen waaruit blijkt dat je misschien hoogsensitief bent. Een deel hiervan is ook online te lezen:

HSP magazine

Hoogsensitiviteit en KOPP, HSP magazine 4

Artikel over HSP en KOPP (Kind van Ouder met Psychische Problemen).

HSP magazine

Rejection Sensitivity, HSP magazine 11

Artikel over Rejection Sensitivity (afwijzingsgevoeligheid) dat ook op deze website te vinden is.

HSP coach Maaike Kruijsen

Coachen betekent voor mij: jou begeleiden en stimuleren om je eigen manieren te vinden, zodat je leven dat bij jou past. Ik kijk daarbij verder dan alleen het gedrag waar je last van hebt.

Gedrag (bijvoorbeeld: geen grenzen stellen) komt vaak voort uit een emotie (in dit voorbeeld: angst) en wordt aangestuurd door behoeftes. Door te ontdekken welke behoeftes er ten grondslag liggen aan de problemen die je ervaart, kun je andere keuzes maken die dan gaan leiden tot ander gedrag (zoals beter grenzen stellen bijvoorbeeld).

Een coachingstraject is altijd op maat. Ik heb geen vaste protocollen of stappen, want het gaat erom wat voor jou het beste werkt. Daar stem ik me op af en ik leer je vooral om naar jezelf te gaan luisteren. Zo kun je ook na het traject bij tegenslagen vertrouwen op een fundament in jezelf.

Relevante opleidingen

Hieronder vind je de opleidingen die ik in het kader van coaching en hoogsensitiviteit heb gevolgd.

Coaching en counseling

Opleiding aan de Academie voor Coaching en Counselling 1 & 2 met als specialisatie hoogsensitiviteit.

HSP voor professionals

6-daagse opleiding over wetenschappelijke achtergronden van hoogsensitiviteit door Prof. Elke van Hoof.

ACT - Acceptance and Commitment Therapy

Een therapievorm waarbij voelen en ervaren centraal staat. Er wordt veel gebruik gemaakt van metaforen en kan zeer effectief zijn bij hoogsensitieve mensen.

In het kort

Kernwaarden

Onderzoekend

Ik onderzoek gedreven waar de kern ligt en pak zaken grondig aan.

Out of the box

Ik hou van nieuwe invalshoeken en ben dol op leuke uitdagingen!

Speels

Met een vleugje humor wordt het leven nét even wat lichter.​

Mijn achtergrond

Hoe ik mijn hoogsensitiviteit ontdekte

Ik ontdekte dat ik hoogsensitief was toen een vriend mij 15 jaar geleden een ankertje gaf over hoogsensitiviteit. ‘Nee joh‘, riep ik toen gelijk, ‘dat gaat niet over mij hoor‘! Dus wel. 😉

Het duurde even voordat ik mijn sensitiviteit kon accepteren, maar uiteindelijk viel daardoor veel op z’n plaats. Er was nog maar weinig bekend in die tijd en vanwege mijn hoogbegaafde & extraverte kant werkten sommige dingen juist anders dan ik in boeken las. Ik leerde onder meer mijn grote hoeveelheid energie te kanaliseren en dat doe ik het liefst door te leren en nieuwe dingen te creëren.

Zo heb ik met vallen en opstaan geleerd wat voor mij wel en niet werkt door goed te luisteren naar mezelf. Ik weet daardoor als geen ander hoe belangrijk het is om je eigen weg hierin te vinden en begeleid jou daar graag in.

Creativiteit

Naast fotografie van arenden en de camera controls, maak ik onder de naam Eagle Cam ook graag filmpjes van de beelden. Zoals deze met een arend die broedt tijdens een sneeuwstorm. Zeearenden zijn hierop gebouwd met zo’n 7200 veren die zorgen voor een uitstekende isolatie tegen sneeuw, regen en koude temperaturen.

Wat anderen van de HSP begeleiding vonden

Reviews

Geen typische ‘psychologen vragen’

Maaike stelt geen typische ‘psychologen vragen’, maar is oprecht geïnteresseerd en prikt door het laagje ‘zelfbescherming’ heen. Ze heeft me heel veel inzicht gegeven en dankzij haar heb ik het vertrouwen in mezelf teruggevonden. Aanrader!

E.M.

Down-to-earth

Maaike is een fijne, betrouwbare en down-to-earth coach en een echte expert op het gebied van HSP. 

Ze gebruikt verhelderende tekeningen als voorbeelden om inzicht te krijgen hoe je eigen HSP-brein werkt, dat is wat mij erg heeft geholpen.

Suzanne

Professioneel

Eenmalig heb ik een gesprek gehad met Maaike. Naast dat Maaike een prettige en vriendelijke persoonlijkheid is, was zij erg deskundig en gaf zij mij hele nieuwe inzichten. Ze benoemde wat ze zag en hoorde. Tevens heeft ze duidelijk aangegeven dat ik niet bij haar op mijn plek zou zijn en welke route ik dan wel kon nemen. Dat vind ik ontzettend professioneel. 

Maaike heeft mij het beste advies gegeven dat ik in tijden heb gehad. Met dat ene gesprek heeft zij ervoor gezorgd dat ik wist welke kant ik het zoeken moest.

Anoniem