Veelgestelde vragen over hoogsensitiviteit 

Hier lees je antwoorden op de meest gestelde vragen over hooggevoeligheid.

Wat is hooggevoeligheid / hoogsensitiviteit?

Hoogsensitiviteit (HSP) is een benaming voor 15-20% van de bevolking met een meer dan gemiddelde gevoeligheid voor het waarnemen van details, een diepgaande verwerking van situaties en vaak uitdagingen op het gebied van prikkelverwerking. We noemen zo iemand ook wel een hoog sensitief persoon of afgekort HSP. Deze sensitieve groep mensen leeft veelal ‘binnenstebuiten’ wat betekent dat de focus meestal gericht is op de meningen en behoeften van de omgeving in plaats van iemand zelf. Hierdoor is het vaak lastig goed de eigen grenzen te voelen en vervolgens te stellen, omdat hoogsensitieve mensen zich snel aanpassen aan hun omgeving. Dit kan leiden tot onvrede over het (eigen) leven en een gebrek aan energie. 

Is er een verschil tussen de termen hsp, hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit?

Elaine Aron is de grondlegster van de term highly sensitive person, vertaald naar het Nederlands is dat dus hoog sensitief persoon, oftewel hoogsensitiviteit. Omdat hooggevoeligheid wat fijner bekt is deze naam er in Nederland een beetje ingeslopen en wordt die nu veelvuldig gebruikt daar waar hoogsensitiviteit wordt bedoeld. Ik gebruik deze beide termen door elkaar met één en dezelfde bedoeling om onduidelijkheid te voorkomen. HSP is de afkorting van highly sensitive person / hoog sensitief persoon en dus ook hetzelfde.

💡 Voor alle duidelijkheid: in België wordt hooggevoelig ook wel als hoogsentimenteel aangeduid. Daar waar je ziet dat een verschil gemaakt wordt tussen hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit, betreft dit dus verschillende kenmerken!

Is hoogsensitiviteit een stoornis en bestaat er een HSP diagnose?

Hoogsensitiviteit wordt soms ten onrechte op één hoop gegooid met stoornissen. Het is een karaktereigenschap en hoewel je er last van kunt hebben (met name door overprikkeling en/of Rejection Sensitivity) is het geen stoornis en is HSP dus ook geen diagnose die gesteld kan worden. Eigenlijk kan niemand, ook geen HSP coach, je vertellen dat je hoogsensitief bent. Aan de hand van testen, jouw levensverhaal, ervaringen en mijn ruime ervaring kan ik wel met je mee kijken in een coachingstraject. Lees voor meer informatie: Bestaat er een diagnose hoogsensitiviteit?

💡 Hoe hoogsensitief ben jij? Doe de HSP 3 in 1 test

Hoe stel ik goede grenzen?

Vaak is de eerste vraag, ‘waar liggen mijn grenzen eigenlijk’?
Door je focus in plaats van naar buiten naar binnen te richten op waar jij behoefte aan hebt ga je als vanzelf je grenzen aanvoelen. Daarnaast is het belangrijk dat je ook voldoende ruimte ervaart om je grenzen te kunnen stellen. Is dit nog niet het geval dan kan bijvoorbeeld onvoldoende eigenwaarde een struikelblok vormen voor het stellen van grenzen.

💡 Lees ook: Alles over grenzen

Kan je van hoogsensitiviteit afkomen?

Hoogsensitiviteit wordt gezien als een karaktereigenschap net zoals je introvert en extravert kunt zijn. Daar kom je niet vanaf, je kunt wel leren om met de lasten ervan om te gaan en te gaan genieten van de kwaliteiten die bij je hoogsensitiviteit horen.

Waarom is gronden / aarden zo belangrijk als je hoogsensitief bent?

Hoogsensitieve mensen zijn geneigd veel in hun hoofd te zitten. Daar wordt mee bedoeld dat je veel nadenkt en geneigd bent tot piekeren, maar bijvoorbeeld ook het zoeken van verklaringen voor alles wat je tegenkomt in het leven. Hierdoor krijgt het voelen, maar ook het DOEN relatief weinig aandacht. Dit is minstens zo belangrijk voor een goed fundament in je leven. Fysiek bezig zijn zoals sporten, zwemmen, wandelen, fietsen enzovoorts helpen om meer contact te maken met je lichaam waardoor het nadenken en piekeren afneemt.

Hoe kan ik me minder aantrekken wat anderen van mij denken?

Simpel gezegd is het jouw zaak niet wat een ander van je denkt, maar zo simpel werkt het in de praktijk meestal niet. Hoogsensitieve mensen leven in eerste instantie vaak binnenstebuiten en hierdoor ben je eerder met je omgeving bezig dan met jezelf. De oplossing is simpel: draai het om en begin stil te staan bij wie jij bent en waar jij behoefte aan hebt. Je zult merken dat meningen in de omgeving dan vanzelf minder belangrijk worden.

Hoe weet ik of mijn intuïtie klopt?

Door veel oefening. Je kunt je intuïtie zien als een spier die je moet trainen. Soms zit je ernaast, wees dan niet boos op jezelf maar zie het als een kans om ervan te leren. Onthou goed hoe je je voelde toen je twijfelde of het goed voor je was, want daar kan een aanwijzing in zitten dat het niet goed voor je is. Leren doen we door vallen en opstaan, zo hebben we ook ooit leren lopen.

Heeft een hoog sensitief persoon een zesde zintuig?

Nee. Doordat je genuanceerd waarneemt zie je vaak bepaalde zaken al aankomen of weet je al wat nodig is nog voor dat de rest van je collega’s of familie dit wil aannemen. Vaak zie je dan het logische gevolg van een beleid of situatie in een paar stappen tegelijk waar de meeste mensen stap voor stap kijken. Er zijn hoog sensitieve personen die wél over een zesde zintuig beschikken, zorg in dat geval extra goed dat je gegrond bent.

Zijn er bepaalde do’s en don’ts zoals yoga doen en geen of zo weinig mogelijk medicijnen, koffie en suiker gebruiken?

Dat ligt helemaal aan jouw fysieke gestel en wat voor jou werkt. Er zijn zoveel verschillende hoogsensitieve mensen. 15-20% van de bevolking mag dan een minderheid zijn, maar het zijn nog steeds heel veel mensen! Luister goed naar wat je lichaam aangeeft en soms zul je simpelweg moeten uitproberen of het voor jou werkt. Laat je niet misleiden door algemene termen als ‘gezond’ en ‘ beter of slecht’, want dat hangt er maar net vanaf wat je nodig hebt.

Heb je een gouden tip voor een fijn leven met hoogsensitiviteit?

Was het maar zo simpel ;). Iedereen is uniek, jij dus ook. De enige gouden tip die ik je kan meegeven is: leef vanuit jezelf. Dit is vaak een opgave voor hoogsensitieve mensen die met hun antennes naar buiten gericht staan, je kunt daar hier een aantal tips voor vinden en onthoud een betere wereld begint binnen IN jezelf.

Welke boeken raad je aan?

Er zijn inmiddels heel wat boeken over hoogsensitiviteit verschenen. Omdat ik vaak de vraag krijg welke boeken ik aanraad vind je hier alle HSP boekentips.

Staat jouw vraag er niet tussen?

Ik heb helaas geen tijd om alle HSP vragen persoonlijk te beantwoorden, maar indien ze relevant zijn voor meer mensen behandel ik ze regelmatig in de HSP tipsmail, dus stuur ze gerust in!

Vond je dit leuk? Deel met anderen:
  • 40
  • 381
  •  
  •  
  •  

Heb je vooral last van je hoogsensitiviteit?

Bewaar voor later op Pinterest:

Veelgestelde vragen over hoogsensitiviteit

Veelgestelde vragen over hoogsensitiviteit

veelgestelde vragen over hoogsensitiviteit

Meld je aan

Ontvang regelmatig de nieuwste HSP artikelen & tips in je mailbox!