Eén van de typische gewoonten van hoogsensitieve mensen is de neiging tot veel nadenken en piekeren. Onze maatschappij is voornamelijk gericht op onze verstandelijke vermogens, waardoor onze creatieve en intuïtieve vermogens vaak blijven liggen en de levensenergie zich grotendeels centreert rond het hoofd. Omdat er geen uitlaatklep is voor de energie blijft het daar hangen. Zo creëren we er gedachten mee die gaan rondcirkelen. Pieker je

In dit artikel wil ik je wat tips aanreiken om je energie door je hele lichaam en wezen te laten stromen. Er zijn al heel wat praktische hulpmiddelen voor bekend. Het mooiste is natuurlijk als je die op den duur niet meer nodig hebt, doordat je energie moeiteloos overal stroomt en je je zo veel energieker voelt.

Praktische (tijdelijke) hulpmiddelen

De meest bekende manier om jezelf uit je hoofd te halen en je energie zo overal te laten stromen is sporten, maar bijvoorbeeld ook visualisatie of meditatie. Daarvan zijn veel varianten via Youtube en Google te vinden. Dit zijn externe hulpmiddelen die prima als extra ondersteuning kunnen worden ingezet.

Zorg er ondertussen voor dat je jezelf in al je diversiteit voorziet van energie, aandacht en voeding. Hoe meer aandacht je geeft aan jouw unieke en totale zijn, hoe meer je het ook echt zult leven zodat je zelf de bron wordt waardoor energie door je hele lichaam en wezen stroomt.

Voed jezelf

In het artikel over de vier typen van intelligentie staat beschreven hoe deze vier gebieden allemaal hun eigen vermogens hebben. Daarom is het belangrijk alle gebieden in jezelf regelmatig aandacht te geven. Daarnaast is het een goed idee alle gebieden voldoende te voeden met informatie. Zo voorkom je onderprikkeling wat één van de oorzaken van gepieker kan zijn.
Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden:

Creatieve manieren zoals schilderen, gedichten schrijven, tekenen, moodboard, soulcollage, beeldhouwen en schrijven kunnen je verzorgen, helen en voeden.

Het is bijvoorbeeld effectief als je:

  • Emoties voor jezelf helder wilt krijgen. Wanneer je ze vorm geeft maak je ze voor jezelf letterlijk zichtbaar.
  • Je emoties een plaats wilt geven
  • Jouw visie op het leven en jouw unieke doel in je leven wilt uiten. Gebruik je fantasie om jouw visie met de wereld te delen!
Informatieve voeding zoals het lezen van boeken die aansluiten bij je visie. Maar bijvoorbeeld ook biografieën van mensen die je interessant vindt en het bezoeken van lezingen van inspirerende mensen:
  • Het bekrachtigt wie je bent
  • Inspireert je pad in het leven
  • Laat je nieuwe mogelijkheden zien

Ga samen met een coach of psycholoog aan de slag met jezelf. Gun jezelf de ruimte om te onderzoeken wie je bent, wat je talenten zijn en wat jij écht in je leven wilt bereiken.

  • Het geeft verdieping en voldoening aan je leven
  • Je krijgt meer grip op je eigen leven en koers
  • Het brengt in balans wat uit balans was

Bewaar voor later op Pinterest:

Pieker je of denk je veel na

Pieker je veel als HSP?

Mijn naam is Maaike Kruijsen, ik ben HSP coach en begeleid hoogsensitieve mensen (HSP) naar een fijn & ontspannen leven.

Ik deel handige tips en informatie over hoogsensitiviteit op deze website en via social media Pinterest, Instagram, Facebook.