Wat zijn de kenmerken van overprikkeling? Hoogsensitieve mensen hebben door hun diepgaande wijze van verwerking sneller last van overprikkeling. Wanneer je meer situaties op je af krijgt dan je tijd hebt om te verwerken ontstaat er een overload aan prikkels. Deze kunnen een gevoel van kortsluiting in je hoofd geven.

Prikkels

Prikkels kun je op allerlei manieren opdoen. Bijvoorbeeld via de zintuiglijke prikkels zoals geluid, geur en licht of bijvoorbeeld tijdens allerlei situaties. Met je intense manier van ervaren kunnen prikkels in zowel leuke als vervelende situaties hard binnenkomen. Het is daarom extra belangrijk dat je op tijd even bijkomt.

Goed voor jezelf zorgen is essentieel als je hoogsensitief bent. Luister goed naar waar jij behoefte aan hebt. Als je het idee hebt dat anderen dat raar vinden bedenk je dan even dat het voor ieder mens anders werkt. Jij mag je leven op jouw manier leven, mensen zullen dat in de meeste gevallen accepteren.

Ben je bang dat bepaalde vrienden dit niet zullen doen? Dan kun je in plaats van jezelf steeds aan te passen jezelf ook eens afvragen of deze mensen eigenlijk nog wel bij jou passen.

Kenmerken van overprikkeling

*Ieder mens is uniek deze kenmerken kunnen daarom per persoon verschillen

Omgaan met overprikkeling

Wist je dat er een acute en chronische vorm van overprikkeling bestaat? Je leest hier alles over in de 6 tips bij acute en chronische overprikkeling. Daar vind je ook tips om met overprikkeling om te gaan.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:
  • 39
  • 5.5K
  •  
  •  
  •  

Bewaar voor later op Pinterest:

kenmerken van overprikkeling

Kenmerken overprikkeling bij HSP

Mijn naam is Maaike Kruijsen, ik ben HSP coach en begeleid hoogsensitieve mensen (HSP) naar een fijn & ontspannen leven.

Ik deel handige tips en informatie over hoogsensitiviteit op deze website en via social media Pinterest, Instagram, Facebook.