Hoogsensitiviteit (HSP) en intuïtie

intuïtie
3 minuten

Elk mens heeft intuïtie op zijn of haar eigen manier. De één voelt dingen aan, de ander weet simpelweg wat goed voor hem of haar is en een derde ziet ineens datgene wat nu net nodig is enzovoorts. Sommige mensen zijn zich dit bewust waar anderen soms onbewust precies op de juiste plek zijn en het juiste zeggen. Hoogsensitieve mensen hebben over het algemeen gemakkelijk contact met hun intuïtie. Ze voelen bijvoorbeeld vaak (niet altijd) feilloos aan wat nodig is in een bepaalde situatie.

Zoals een vriend van vroeger weleens tegen mij zei:

‘Signalen van anderen oppikken is een kunstje wat iedereen kan leren. Waar het om draait in het leven is hoe je daarin staat. Ben je transparant, leef je dicht bij jezelf, luister je naar jouw intuïtie? Daarnaast, kun je er zijn voor je medemens zonder jezelf te verliezen?’

Dit is mij altijd bijgebleven.

Wanneer we beslissingen nemen zonder te weten hoe we tot die beslissing zijn gekomen, noemen we dit intuïtie en HSP's beschikken vaak over een goede (maar niet onfeilbare!) intuïtie.

Rust begint van binnen

Voor degenen die graag iets willen gaan zien, horen, voelen of weten: de echte levenskunst is je leven te leiden dat helemaal bij jou past en om te luisteren naar wat je intuïtie jou te vertellen heeft. Wanneer je dit gaat volgen zal er ruimte komen voor meer zicht op anderen. Je aandacht gaat dan niet meer van jezelf weg naar de ander, maar komt van binnenuit waar je eigen rust heerst.

Voor de mensen die hun intuïtie in de loop van de jaren hebben ontwikkeld geldt hetzelfde: de essentie is het leven zelf met alle ups en downs.

💡 HSP Tip: Hoe meer je luistert naar je eigen behoeften, des te dieper de rust in jezelf. Wat ruimte schept voor meer overzicht in je leven en omgeving.

Intuïtie is als een spier

Je zult je intuïtie moeten ontwikkelen door deze te trainen. Dit gaat met vallen en opstaan, dus geef niet op wanneer iets de eerste keer niet lukt. Meestal is de mislukking je leerschool om het de volgende keer anders te doen. Want juist door je later te realiseren dat het je intuïtie was die tegen je sprak maar je dit in de wind sloeg, zul je een volgende keer eerder begrijpen dat het je intuïtie is die jouw waarschuwt of zachtjes de goede richting wijst.

💡 HSP Tip: Wees lief voor jezelf wanneer een keuze verkeerd uitpakt, ook jij mag fouten maken en zo van het leven leren!

Geduld is een schone zaak

We willen graag alles meteen al kunnen. Als je kijkt naar de huidige consumptiemaatschappij waar we op materialistisch gebied vaak vrijwel direct een heleboel kunnen krijgen, is het des te meer een uitdaging om geduld op te brengen. Rome is ook niet in één dag gebouwd en de voldoening is groter als we ons ergens voor moeten inspannen. Heb geduld!

💡 HSP Tip Zorg dat je naast jezelf ontwikkelen ook leuke dingen ter ontspanning plant. Daar krijg je energie van en geeft evenwicht in jezelf.

Snel verbanden leggen als HSP

Hoogsensitieve mensen leggen vrij snel verbanden. Gecombineerd met je intuïtie kan het zijn dat je al vrij snel ziet wat de volgende beste stap is, bijvoorbeeld op je werk. Dit wordt niet altijd gezien en erkend door collega’s. Vaak gaat er een periode overheen voordat anderen het ook zien en niet zelden gaat een collega dan voor je gevoel aan de haal met jouw ideeën.

💡 HSP Tip Voel je niet té verantwoordelijk voor alles wat anders zou kunnen. Soms hebben dingen tijd nodig om te landen bij andere mensen, geef ze die tijd..

Je merkt eerder andermans stemming op

Soms zelfs eerder dan iemand zelf. Dat kan nogal frustrerend zijn, want je bent betrokken bij je medemens en wil graag iemand helpen. Onthoud hier extra dat je niet verantwoordelijk bent voor het welzijn van de ander. Ieder mens heeft zijn of haar eigen tijd om zich dingen te realiseren. Meestal geldt hier: spreken is zilver en zwijgen is goud. Er zijn echter situaties waarin het juist heel goed is om je uit te spreken. Dit besluit neem je dan vanuit je intuïtie.

💡 HSP Tip Check altijd even bij jezelf waarom je iets wat je waarneemt met de ander wil delen. Wanneer je je verantwoordelijk voelt, fluit jezelf dan terug. Elk mens is voor zichzelf verantwoordelijk (muv kinderen onder 18).

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

HSP en intuïtie

Ook interessant

Nog geen reacties. Reageer hieronder!


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.