Hoogsensitief of hooggevoelig?

Betekent hoogsensitief hetzelfde als hooggevoelig? Over deze twee benamingen bestaat een hardnekkig misverstand. Dit komt door twee redenen:

  1. In Vlaanderen wordt met het woord hooggevoeligheid vaak overgevoeligheid bedoelt.
  2. Er is een verschil tussen hoogsensitiviteit en overgevoeligheid

 💡 Lees ook: wetenschappelijke HSP weetjes

1. Vlaanderen versus Nederland

In de Vlaanderen spreekt men met het woord hooggevoeligheid meestal over overgevoeligheid. Je ziet bijvoorbeeld in de boeken van professor Elke van Hoof dat hier een onderscheid gemaakt wordt tussen hooggevoelig en hoogsensitief. In Nederland is hooggevoeligheid over het algemeen een ander woord voor hoogsensitiviteit.

2. Het verschil tussen hoogsensitiviteit en overgevoeligheid

Hoogsensitiviteit gaat over de hoeveelheid prikkels die binnenkomen in je hersenen en de wijze waarop je deze diepgaand verwerkt terwijl overgevoeligheid (hooggevoeligheid in Vlaanderen) een emotionele reactie is. Hoogsensitieve mensen kunnen natuurlijk ook overgevoelig/overemotioneel reageren, maar dit is geen specifiek kenmerk van hoogsensitiviteit.

Bij hoogsensitieve mensen die overgevoelig reageren wordt ook wel gesproken over HSP met Rejection Sensitivity. Oftewel: afwijzingsgevoeligheid.

Door ervaringen met afwijzing in het leven kan Rejection Sensitivity ontstaan waarbij iemand gaat anticiperen op een mogelijke afwijzing in de toekomst. Dit is bij HSP met een KOPP verleden of andere problemen in de jeugd zoals pesten vaak het geval. Rejection Sensitivity kan op elk moment in het leven ontstaan naar aanleiding van een moeilijke situatie/trauma waarbij afwijzing aan de orde is.

Omdat bij HSP dingen intenser binnenkomen zijn ze hier ook sneller vatbaar voor.

Overgevoeligheid voor zintuiglijke prikkels als geluid, geuren, licht enz kan ook duiden op hogere stresslevels en (beginselen van) overspannenheid of een burn-out.

Kortom, welke benaming is nou de juiste?

Betekent hoogsensitief hetzelfde als hooggevoelig? In Nederland betekent hoogsensitief en hooggevoelig hetzelfde. In België en op websites in België en Nederland waar onderscheid tussen beiden gemaakt wordt, kan het hier echter om een verschil gaan.

Op deze website en in mijn praktijk bedoel ik met beide benamingen gewoon hetzelfde en maak ik onderscheid met de woorden overgevoelig en/of overemotioneel wanneer ik spreek van een emotionele reactie.
Vond je dit leuk? Deel met anderen:
  • 2
  • 92
  •  
  •  
  •  

Bewaar voor later op Pinterest:

Betekent hoogsensitief hetzelfde als hooggevoelig?

Betekent hoogsensitief hetzelfde als hooggevoelig?

Mijn naam is Maaike Kruijsen, ik ben HSP coach en begeleid hoogsensitieve mensen (HSP) naar een fijn & ontspannen leven.

Ik deel handige tips en informatie over hoogsensitiviteit op deze website en via social media Pinterest, Instagram, Facebook.