Het is nog maar een aantal jaar geleden dat de Amerikaanse psycholoog Elaine Aron de term ‘high sensitive person’ introduceerde. Sindsdien zijn er veel mensen die zich herkennen in haar beschrijving van deze groep ogenschijnlijk wat verlegen en introverte mensen. In Nederland ook wel hooggevoelige of hoogsensitieve mensen genoemd. Zij benoemde een aantal kenmerken van hoogsensitiviteit die bleken te passen bij 15 – 20% van de bevolking.

Mensen, vaak dienstbaar, met een enorm potentieel, vooral op intuïtief gebied. Hoogsensitiviteit is ansich niet nieuw, Jung schreef al over deze groep en noemde dit ‘aangeboren sensitiviteit’. Inmiddels is er meer nieuw wetenschappelijk onderzoek waaruit onder meer blijkt dat hoogsensitieve mensen op diepgaande wijze prikkels verwerken. Dit geeft meer helderheid over zaken zoals:

  • Meer dan gemiddeld de behoefte aan ME-TIME (verwerkings- en hersteltijd)
  • Waarom situaties soms langer blijven hangen
  • Je niet altijd meteen een ‘gevat antwoord‘ paraat hebt
  • Naast overprikkeling ook onderprikkeling een uitdaging in je leven kan vormen
 

Hooggevoelig of hoogsensitief?

In mijn visie betekenen hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit hetzelfde, alleen de naam is anders. Ik roep hierbij ook iedereen op hier geen verschillende betekenissen aan te gaan geven, maar dit dan in een eigen term te gieten. Het wordt hopeloos onduidelijk, de visies mbt hooggevoeligheid/hoogsensitiviteit gaan al alle kanten op, omdat dit een vrije term is en dat zorgt al voor voldoende verwarring in mijn ogen.

België: In Vlaanderen spreekt men bij hooggevoeligheid, van overgevoeligheid. Let dus goed op welke interpretatie het woord heeft wanneer je er iets over leest.

Kenmerken van hoogsensitiviteit (HSP)

Een aantal kenmerken op een rijtje:

–  Je handelt gewetensvol
–  Je reageert sterker dan gemiddeld op geluiden, geuren en/of licht
–  Je weet of voelt vaak wat je nodig hebt
–  Je voelt de sfeer in een groep aan
–  Je houdt van harmonie in jezelf en om je heen
–  Je trekt je regelmatig terug
–  Je voelt stemmingen van anderen aan
–  Je vindt een-op-een contact fijner dan groepscontact
–  Je bent graag behulpzaam
–  Je hebt een diepgaande manier van verwerken
–  In de natuur laad je jezelf op

 

Ben je extravert of mis je nog dingen in bovenstaand lijstje? Lees dan even de kenmerken van de extraverte HSP (HSS).

Onveilig

Veel van deze hooggevoelige mensen voelen zich niet zo thuis in de samenleving. Veelal omdat hun zenuwstelsel (bewezen) veel gevoeliger werkt, waardoor vele extra prikkels binnenkomen en de huidige maatschappij op hen hard en soms zelfs meedogenloos overkomt. Kijk maar naar het nieuws, meestal gebaseerd op wat er niet goed gaat in de wereld en oorlogen. Alles wat zich in het groot (macro niveau) afspeelt, speelt zich ook in het dagelijkse leven af (micro niveau) en dit geeft hoogsensitieve mensen in de basis vaak een onveilig gevoel, waardoor ze in zichzelf keren.

Ben jij hoogsensitief?

Extra: ontdek waar je valkuilen liggen

 

 

Misschien herken je dit wel:

–  Je voelt je regelmatig uitgeput of leeg
–  Je gaat conflicten liever uit de weg
–  Je durft niet goed je grenzen te stellen
–  Je hebt het idee dat een ander belangrijker is dan jou
–  Je vraagt je af wat andere mensen van je denken
–  Je staat zoveel klaar voor anderen dat je jezelf vergeet
–  Je ervaart de emotie of pijn van de ander als je eigen last
–  Je voelt je al snel overprikkeld in mensenmassa’s
–  Je hebt liever een-op-een contact in plaats van met groepen

 

Wanneer je veel last hebt van één of meer bovenstaande punten, kom dan eens langs voor een coachingstraject. Je zult merken hoeveel energie het je kost steeds bezig te zijn met wat anderen van je denken of constant overprikkeld (of onderprikkeld!) te zijn en hoeveel ruimte je krijgt wanneer je jouw leven gaat leven.

Voor meer informatie over hoogsensitiviteit zie ook het kopje hoogsensitiviteit (HSP) boven in het menu en lees de artikelen met veel achtergrondinformatie en tips voor hoogsensitiviteit.

De meest gestelde vragen over hoogsensitiviteit

Bewaar voor later op Pinterest:

Kenmerken hoogsensitiviteit

Mijn naam is Maaike Kruijsen, ik ben HSP coach en begeleid hoogsensitieve mensen (HSP) naar een fijn & ontspannen leven.

Ik deel handige tips en informatie over hoogsensitiviteit op deze website en via social media Pinterest, Instagram, Facebook.