Hoogsensitieve mannen in de samenleving

Hoogsensitieve mannen in de samenleving
7 minuten

Uit onderzoek blijkt dat 50% van de hoogsensitieve mensen mannen zijn, maar de aard van de sensitieve man strookt niet altijd met het beeld dat onze samenleving heeft van het mannelijk rolmodel.

Dit kan het voor een hoogsensitieve man net even wat lastiger maken om hoogsensitief te zijn en een eigen plek in te nemen waarbij de sensitiviteit de ruimte krijgt. In dit artikel ga ik meer in op de huidige positie en rol van hoogsensitieve mannen in de samenleving. 

Daarnaast heb ik een aantal hoogsensitieve mannen gevraagd hun ervaringen te delen als man. Het zou leuk zijn als je onderaan dit artikel jouw ervaringen in een reactie wilt achterlaten. Dit kan ook voor andere mannen weer een fijne (h)erkenning zijn.

De hoogsensitieve man

Wat is eigenlijk ‘een hoogsensitieve man’? In mijn praktijk zie ik heel diverse hoogsensitieve mannen (net zoals dit geldt voor hoogsensitieve vrouwen) dus ik kan hier alleen een globaal beeld schetsen. Een invoelende man die over het algemeen (meer dan een niet-HSP man) in contact staat met zijn emoties, genuanceerd waarneemt, zorgvuldig handelt en zorgzaam is.

Tom Falkenstein heeft als psychotherapeut veel ervaring met hoogsensitieve mannen en geeft veel informatie, tips en oefeningen in zijn boek.

Bestellen >>

Ervaringsverhaal

Pieter, 35 jaar | HSP & HSS

Bijna 3 jaar geleden attendeerde mijn (hoogsensitieve) werkgeefster mij op HSP. Zij heeft mij geholpen om mijzelf te erkennen, mij laten zien wie ik ben en dat ik dat mag zijn! Ik ben hierbij een beetje verder geholpen door Promenzo. Daarna vielen alle puzzelstukken op hun plek en werd het mysterie opgelost. Ik was heel erg blij, omdat ik het een naam kon geven. 😊

Als HSP-er merk ik dat ik sommige zaken nog erg overweldigend vind, bijvoorbeeld het starten met een nieuwe baan. Ik vang ontzettend veel prikkels op voor alles wat nieuw is; de omgeving, de persoon die mijn zaken uitlegt, alles wat ik leuk vind zoals voertuigen en personen of zaken die ik mooi vind. Mijn aandacht kan snel weg zijn voor het feit waar ik eigenlijk voor kwam. Toen ik jonger was, was dat nog veel erger. Qua werk merk ik dat ik erg behoefte heb aan afwisseling en aan werk dat mij positief prikkelt, zodat ik er mijn aandacht op kan houden.

Voor mensen die mij niet kennen lijkt het met mijn combinatie HSP & HSS alsof ik soms in een ADHD-trip zit en de andere keer ben ik totaal onderprikkeld. Ik denk dat ik door mijn HSP de zaken goed aanvoel. Ik observeer en analyseer veel en probeer geen overkill te maken. Hierdoor heb ik het vaak bij het rechte eind. Ik denk dat je als HSP man sommige vrouwen beter begrijpt en aanvoelt en zij zich door jou gehoord voelen. Ik heb momenten gehad dat ik dacht “gaat het wel goed met mij?”.

Na het lezen van het boek van Tom Falkenstein: Hoogsensitieve mannen begreep ik mezelf meer en waarom mijn empathisch vermogen ten opzichte van niet-HSP mannen anders is. Gewoon doen is soms het antwoord. Ik kan intens genieten van de smaak in mijn mond en tijdens een motorrit geniet ik van alles om mij heen (geur, geluid etc.).

Helaas loop ik nog tegen veel onbegrip aan. Je wordt (vooral door oudere mensen) vreemd aangestaard wanneer je fel reageert op mensen die je willen onderdrukken, over je roddelen of gebruik van je willen maken. Bij gevoel van onrecht reageer ik ongelofelijk fel. Ik krijg soms nog de naam ADHD-er. Ook prima, soms werkt doen alsof je stom bent nog het beste. Ik ben wel sterker geworden wat betreft de uitputtingsslag op mijn gestel. Ik vind het nog erg lastig dat mensen je niet begrijpen, terwijl jij dacht dat je heel duidelijk was, alsof je Chinees spreekt. Daarnaast triggert mijn onzekerheid alles nog eens extra.

Ik merk dat ik niet-HSP mannen ervaar als macho’s met haantjesgedrag die erg competitief zijn. Ze kunnen enorm jaloers zijn als je iets wint, het beter weet of simpelweg gelijk hebt. Als ze merken dat ik geen concurrentieprobleem heb, willen ze kijken of ze door mijn schild heen kunnen komen. Helaas ligt ook daar mijn valkuil, ik ben te goed van vertrouwen en blijf soms hangen.

Ik leer nu dat het uiten van je emoties in sommige branches not done is. Er wordt dan gedacht dat je gay bent, of een te grote mond hebt of te veel praat. In mijn leven zijn de mannen die open staan voor een goed gesprek helaas maar op één hand te tellen, de meeste zijn nog te bang om te zeggen wat ze voelen en denken. Ik laat ze voor wie ze zijn. Go with the flow, maar blijf jezelf. Speel in een groep soms toneel en proberen deze mannen niet te veranderen. Dat scheelt je enorm veel energie. Bedenk dat je niet met iedereen vriendjes hoeft te zijn.

Ik ben op mijn manier integer, bescheiden, behulpzaam, humoristisch, uitdagend en zo nu en dan zo gek als een klapdeur. Mijn ervaringen met dieren zijn daarbij ook van groot belang geweest voor de man die ik nu ben.

De naam is op verzoek gefingeerd.
** Meer lezen over de combinatie: HSP en HSS

De man in onze westerse cultuur

Laten we nu eens kijken naar het mannelijke rolmodel in onze westerse cultuur. Bij een man denken we al snel aan zaken als succesvol, presteren, sterk zijn, geen emoties tonen, macho, rationeel en het hebben van controle. Ook competitie, stoer zijn, geen hulp vragen bij problemen en geen mietje willen zijn.

Kortom, dat zijn aardig wat eigenschappen waar een man in onze tijd volgens het collectieve beeld aan dient te voldoen. De hoogsensitieve man is daarentegen anders ‘bedraad’ en zal zich niet altijd herkennen in deze eigenschappen.

Hoogsensitieve mannen in de samenleving

💡 Lees ook: Hoogsensitieve mannen

Waar lopen hoogsensitieve mannen tegenaan?

Ik benoem hieronder een aantal zaken die ik gehoord heb van hoogsensitieve mannen. Mis je daar nog essentiële punten in? Laat het me dan even weten dan voeg ik ze toe.

Ben ik wel een echte man?

Ben ik wel een echte man? Ben ik als sensitieve man wel sterk genoeg? Vinden vrouwen mij met mijn sensitieve kant wel aantrekkelijk genoeg?

De waarheid is dat ‘de man’ niet bestaat, maar onze samenleving heeft wel een aantal hardnekkige ideeën hierover. Datzelfde geldt overigens voor vrouwen. Kijk maar eens naar tijdschriften en reclames, de slankheidsidealen en clichés dwarrelen de hele dag voorbij. Vaak zonder dat we ons hier echt bewust van zijn. Uit onderzoek blijkt ook echt dat vollere dames in reclames (oa bij Dove) de verkoop doet dalen. Bizar maar waar.

Verstand versus gevoel

Mannen benaderen in verhouding zaken meer vanuit verstand en logica. Daaraan gekoppeld zitten vaak ook (praktische) oplossingen. Voor hoogsensitieve mannen is het raadzaam ook notie te nemen van het (soms intense) gevoel. Soms is de oplossing enkel: acceptatie van de emoties (zonder oplossing 😉 ).

Het voordeel is dat ik als HSP vaak aanvoel wat anderen voelen, waar men mee zit of snel door heb waar blokkades zitten.

Mannen onder elkaar

Hoewel veel vrouwen ongetwijfeld blij zullen zijn met een man die zijn gevoelens deelt, kan dit bij mannen onderling nog weleens lastig zijn. Toen ik een aantal jaar geleden een HSPcafe avond met voornamelijk mannen leidde zag ik de opluchting dat er eens onder elkaar gepraat konden worden. Als mannen, maar dan mét gevoel.

Zorgzaam in combinatie met oplossingsgericht zijn

Een hoogsensitieve man kan nog weleens doorschieten in zorgzaamheid gecombineerd met het willen oplossen van alle problemen. Dit is ten aanzien van de ander (partner of op het werk bijv) niet altijd gewenst. De truc is om in gesprek te gaan. Neem de ander mee in je beleving en vergeet niet te vragen wat de ander nodig heeft alvorens je dit hebt ingevuld.

Hoogsensitieve mannen in de samenleving

Ervaringsverhaal

Dave, 54 jaar | HSP

Mijn ervaring met HSP is pas duidelijk en bij mijzelf erkend geworden in 2015, ik was toen 51 jaar.
Ik ervaar het als iets positiefs hoewel, als ik in het verleden wist wat ik nu weet over HSP, ik dingen wel anders had benaderd en misschien andere beslissingen had genomen. Ik gebruik mijn hoogsensitiviteit nu als kracht, hoewel ik te vaak te snel de diepte in ga bij mensen. Dat kunnen de meeste mensen niet aan en in relaties is dat soms lastig en haakt men af helaas.

Het voordeel is dat ik als HSP vaak aanvoel wat anderen voelen, waar men mee zit of snel door heb waar blokkades zitten. Mijn hoogsensitiviteit maak mij rustig, al ben ik wel snel overprikkelbaar voor geluiden en drukte.

Waar loop ik tegen aan als HSP man is dat men je soms ziet als zwak, zacht en gevoelig (negatief). Wanneer je zegt dat je HSPer bent dan komt er wel meer begrip, maar kan men je toch ook wel vreemd aankijken als man. Ik zeg dan vaak dat ik niet vreemd ben, echter de ander niet naar zijn gevoel durft te gaan en opzoek gaan naar zijn ware ik.  Als je dat durft ben je op de goede weg en vind je uiteindelijk rust…inner peace.

Mijn ervaring met andere HSP mannen is positief. Ik heb een goede vriend en die loopt tegen dezelfde dingen aan. Mijn contact met hem is goed en we hebben veel raakvlakken.

Ik ga goed om met mijzelf als HSPer en schaam mij er zeker niet voor. Het geeft mij rust, kracht, balans en inzichten. Wanneer een ander daar niet mee kan dealen, laat ik het bij de ander en blijf ik bij mijzelf…balans. 😉

Is er een nieuw rolmodel van de man nodig?

Als je het mij vraagt is het tijd voor een nieuw beeld van de man. Die ik overigens ook voorzichtig zie ontstaan onder jongeren die elkaar met ‘bro’ (broeder) begroeten. Wat mij betreft is hier voor hoogsensitieve mannen in de samenleving een belangrijke rol weggelegd om dit pad te gaan banen. Laat jezelf zien zoals je bent en geef andere mannen daarmee een nieuw perspectief!

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

Hoogsensitieve mannen in de samenleving

Ook interessant

8 Reacties

 1. Wow deze kwam binnen. Gedraag je als een vent, etc. Ik hoor het zo vaak. In combinatie met oa mijn cPTSS maakt het mijn leven in contact vaak ondragelijk

 2. Ja, ik mocht als kind niet huilen en dat heeft, zeker als HSP’er, grote consequenties. Nog steeds word ik zo gezien door mijn moeder (en zus) nl. niet als een echte man, nou, voor mij is dat wel zo. Ik ben en voel me een echte man, een man met diepe emoties, een diep gevoel die aanvoelt wat de ander nodig heeft en hoe de ander zich voelt daarbij. Heerlijk vind ik dat. Ik heb er alleen nog niet mijn werk van kunnen maken, heb wel mijn opleiding MWD afgerond 20 jaar geleden, maar is me niet gelukt daar werk in te vinden. Voor veel mensen ben ik een onbegrijpelijk en ongrijpbaar wezen. Ik ben zo, ik ben die ik ben.

 3. Ik lees veel over HSP de laatste tijd omdat ik ontdekt heb dat ook ik veel overeenkomsten heb.
  Nu valt me op dat er veel info rondgaat maar als het over sex gaat lezen we er maar weinig over…
  Wel ik heb een ervaring die ik wel kwijt wil zodat ook anderen er even bij kunnen stilstaan.
  Ik ben zodanig gevoelig op gebied van zenuwen dat ook mijn geslachtsdeel er mag aan geloven,ik kom heel vlug klaar wat tot ontevredenheid komt tijdens het bedrijven van de liefde…
  Ook hier zijn wij dikwijls het slachtoffer van HSP als ik het zo mag zeggen want je relatie komt onder druk te staan.

 4. HSP, ik ben zelf niet zo van het hokjes denken het helpt me ook niet. Wat ik weet is dat ik mij altijd anders heb gevoeld als de mensen om mij heen. Ook weet ik dat waar ik ben opgegroeid een rol heeft gespeeld in wie ik nu ben. Het heeft mij eigenlijk niks over mezelf geleerd behalve dat ik er eigenlijk niet echt toe deed. Emoties mochten er niet zijn maar goed dat zegt weer niets over mij als mens. Ik voel me niet echt thuis bij veel mensen mis de connectie omdat het contact voor mij meestal veel te oppervlakkig is. Probeer mijn best te doen om mee te doen maar zoek liever mijn eigen weg. Binnen mijn eigen energie is het veilig voel ik mij compleet. Maar net als ieder mens heb ook ik sociale contacten nodig met andere mensen. Het voelt voor mij als thuiskomen als ik alles hier op deze site lees. Ik mis alleen nog het contact met de mensen die hetzelfde in het leven staan.

 5. Hsp+hss+epileptie+seboriasich eczeem,mijn verhaal lijkt op dat van pieter 35 j alleen een paar extras=ik ben gestopt met praten over die hoofdstukken na ongeveer 15 j dezelfde resultaten te bereiken :)))

 6. Ik heb vooral moeite met het feit dat ik niet begrijp waarom anderen niet zo denken als ik en dingen niet zien die ik wel zie. Ik heb altijd sterk het gevoel dat ik éénoog ben in het land der blinden.
  Waarom zien anderen dat nou niet! Het is een eenzaam gevoel, deprimerend, je weet hoe dingen anders moeten, maar ze zien het niet. Er zijn geen geestverwanten, want 1 op de 5 mannen en vrouwen is hsp, de meesten zijn ‘ongevoelig’. En iemand die spontaan zal toegeven, dat hij of zijn hooggevoelig is, er rust een taboe op en je maakt je meteen kwetsbaar natuurlijk , wie kun je nu vertrouwen.

  Op de schaal van 1 op 10 , zit ik zeker op 10. Moet negatief nieuws eigenlijk helemaal mijden. En dodelijk vermoeiend , alles opzuigen de hele dag, dag in , dag uit, niets ontgaat me bijna. Zie in winkels , winkeldiefstallen gepleegd worden, terwijl anderen alleen maar naar spullen kijken. Dat soort dingen. De meeste vrouwen zijn minder gevoelig dan ik, denk ik.
  Maar ik heb heb er mee om leren gaan en mijn draai redelijk gevonden. Om mezelf te beschermen , loop ik er vooral niet mee te koop.
  Voor mij geldt vooral, hou het eenvoudig, simpel, stel niet te hoge eisen aan jezelf. Hou het bij de kleine dingen, eigenlijk zoals de meeste mensen vroeger allemaal leefden, maar nu verandert alles zo ontzettend snel , iedereen heeft haast, een ratrace, een race naar het graf.

 7. Waar ik tegen aanloop als man zijn bijvoorbeeld dingen als leiderschap (vind het lastig leiding te geven en snel beslissingen te maken, op werkgebied, maar ook binnen het gezin). Keuzes maken is ook zo’n ding; waar gaan we als gezin heen op vakantie, waar moeten we wonen, welke school voor de kinderen? Ik stel me dan soms te afhankelijk van mijn partner op. Ook kan ik slecht tegen als mensen of dierbaren pijn hebben; ehbo- dingen, en dingen met dokters met de kinderen brengen me van mijn stuk. Vaak kan ik makkelijker omgaan met de vriendinnen van mijn partner dan met de mannen daarvan. Dat soort dingen.


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.