Uit onderzoek blijkt dat 50% van de hoogsensitieve mensen mannen zijn, maar de aard van de sensitieve man strookt niet altijd met het beeld dat onze samenleving heeft van het mannelijk rolmodel.

Dit kan het voor een hoogsensitieve man net even wat lastiger maken om hoogsensitief te zijn en een eigen plek in te nemen waarbij de sensitiviteit de ruimte krijgt. In dit artikel ga ik meer in op de huidige positie en rol van hoogsensitieve mannen in de samenleving. 

Daarnaast heb ik een aantal hoogsensitieve mannen gevraagd hun ervaringen te delen als man. Het zou leuk zijn als je onderaan dit artikel jouw ervaringen in een reactie wilt achterlaten. Dit kan ook voor andere mannen weer een fijne (h)erkenning zijn.

De hoogsensitieve man

Wat is eigenlijk ‘een hoogsensitieve man’? In mijn praktijk zie ik heel diverse hoogsensitieve mannen (net zoals dit geldt voor hoogsensitieve vrouwen) dus ik kan hier alleen een globaal beeld schetsen. Een invoelende man die over het algemeen (meer dan een niet-HSP man) in contact staat met zijn emoties, genuanceerd waarneemt, zorgvuldig handelt en zorgzaam is.

Tom Falkenstein heeft als psychotherapeut veel ervaring met hoogsensitieve mannen en geeft veel informatie, tips en oefeningen in zijn boek.

De man in onze westerse cultuur

Laten we nu eens kijken naar het mannelijke rolmodel in onze westerse cultuur. Bij een man denken we al snel aan zaken als succesvol, presteren, sterk zijn, geen emoties tonen, macho, rationeel en het hebben van controle. Ook competitie, stoer zijn, geen hulp vragen bij problemen en geen mietje willen zijn.

Kortom, dat zijn aardig wat eigenschappen waar een man in onze tijd volgens het collectieve beeld aan dient te voldoen. De hoogsensitieve man is daarentegen anders ‘bedraad’ en zal zich niet altijd herkennen in deze eigenschappen.

Waar lopen hoogsensitieve mannen tegenaan?

Ik benoem hieronder een aantal zaken die ik gehoord heb van hoogsensitieve mannen. Mis je daar nog essentiële punten in? Laat het me dan even weten dan voeg ik ze toe.

Ben ik wel een echte man?

Ben ik wel een echte man? Ben ik als sensitieve man wel sterk genoeg? Vinden vrouwen mij met mijn sensitieve kant wel aantrekkelijk genoeg?

De waarheid is dat ‘de man’ niet bestaat, maar onze samenleving heeft wel een aantal hardnekkige ideeën hierover. Datzelfde geldt overigens voor vrouwen. Kijk maar eens naar tijdschriften en reclames, de slankheidsidealen en clichés dwarrelen de hele dag voorbij. Vaak zonder dat we ons hier echt bewust van zijn. Uit onderzoek blijkt ook echt dat vollere dames in reclames (oa bij Dove) de verkoop doet dalen. Bizar maar waar.

Verstand versus gevoel

Mannen benaderen in verhouding zaken meer vanuit verstand en logica. Daaraan gekoppeld zitten vaak ook (praktische) oplossingen. Voor hoogsensitieve mannen is het raadzaam ook notie te nemen van het (soms intense) gevoel. Soms is de oplossing enkel: acceptatie van de emoties (zonder oplossing 😉 ).

Mannen onder elkaar

Hoewel veel vrouwen ongetwijfeld blij zullen zijn met een man die zijn gevoelens deelt, kan dit bij mannen onderling nog weleens lastig zijn. Toen ik een aantal jaar geleden een HSPcafe avond met voornamelijk mannen leidde zag ik de opluchting dat er eens onder elkaar gepraat konden worden. Als mannen, maar dan mét gevoel.

Zorgzaam in combinatie met oplossingsgericht zijn

Een hoogsensitieve man kan nog weleens doorschieten in zorgzaamheid gecombineerd met het willen oplossen van alle problemen. Dit is ten aanzien van de ander (partner of op het werk bijv) niet altijd gewenst. De truc is om in gesprek te gaan. Neem de ander mee in je beleving en vergeet niet te vragen wat de ander nodig heeft alvorens je dit hebt ingevuld.

Is er een nieuw rolmodel van de man nodig?

Als je het mij vraagt is het tijd voor een nieuw beeld van de man. Die ik overigens ook voorzichtig zie ontstaan onder jongeren die elkaar met ‘bro’ (broeder) begroeten. Wat mij betreft is hier voor hoogsensitieve mannen in de samenleving een belangrijke rol weggelegd om dit pad te gaan banen. Laat jezelf zien zoals je bent en geef andere mannen daarmee een nieuw perspectief!

Richard: “Ik wil met de essentie bezig zijn, met zaken die er echt toe doen. Oppervlakkige gesprekken vind ik saai, ik zoek graag de diepte op.”

Vond je dit leuk? Deel met anderen:
  • 45
  • 109
  •  
  •  
  •  

Bewaar voor later op Pinterest:

Hoogsensitieve mannen in de samenleving

Hoogsensitieve mannen in de samenleving

Mijn naam is Maaike Kruijsen, ik ben HSP coach en begeleid hoogsensitieve mensen (HSP) naar een fijn & ontspannen leven.

Ik deel handige tips en informatie over hoogsensitiviteit op deze website en via social media Pinterest, Instagram, Facebook.