In vervolg op het eerdere artikel hoogsensitieve mannen in de samenleving meer aandacht voor sensitiviteit bij mannen. In dit artikel ga ik wat meer in op specifieke thema’s en delen een aantal mannen hun verhaal.

Jongens mogen niet huilen of emoties laten zien

Huilen was voor jongens not done. Dit beeld begint mijns inziens wel iets te veranderen voor de kinderen van deze tijd, maar dit is voor volwassen HSP mannen vaak nog een thema. Ik zie in de praktijk mannen geregeld worstelen met het toelaten van hun emoties. Logica, rede en een oplossingsgerichte houding bijvoorbeeld willen emoties nog weleens maskeren.

Aanpassen aan anderen en het rolmodel

Aanpassen is iets wat veel hoogsensitieve mensen, man en vrouw, geneigd zijn te doen. Dit komt doordat de mens een kuddedier is en als gevolg daarvan willen we graag bij de groep horen. Hoogsensitieve mensen zijn in de minderheid en omdat de maatschappij lang niet altijd ingericht is op de behoeften van sensitieve mensen, passen veel HSP’s zich aan.

Voor een hoogsensitieve man komt daar het mannelijke rolmodel ook nog bij. Wanneer hoogsensitiviteit nog niet bekend is of er weinig ruimte was/is voor de sensitieve eigenschappen kunnen mannen het lastig krijgen. Zo kunnen er problemen in de eigenwaarde ontstaan, maar ook neerslachtigheid. depressies, verslavingsproblemen, burn-out en andere problemen.

Behoefte aan diepgang

Dit is ook een thema dat je bij alle hoogsensitieve mensen ziet. Het verschil is dat vrouwen gemakkelijk(er) praten over hun gevoelens en mannen, zeker onderling, veelal prestatie- en oplossingsgericht zijn. Ook in HSPcafe’s die ik in het verleden organiseerde in Gouda viel het mij op dat mannen opgelucht waren dat ze eindelijk onder gelijkgestemden wél over hun gevoelens konden praten.

Boekentips voor HSP mannen

Een aantal boeken geschreven door en/of voor hoogsensitieve mannen. Veel leesplezier!

Man en positief sensitief!

Er zijn natuurlijk een heleboel positieve kanten aan een hoogsensitieve man zijn. Het is belangrijk om daar ook voldoende aandacht aan te geven, want daarmee doen hoogsensitieve mannen een heleboel voor onze samenleving.

Marijn:“Het voordeel van HSP zijn als dat je geregeld een voorgevoel hebt en je situaties kan inschatten. In mijn werk en in mijn privéleven is dit heel prettig.
Meer voelen betekent ook de leuke gevoelens intenser voelen. Genieten van de kleine dingen, blij zijn voor anderen om je heen, dankbaarheid voelen en noem maar op. Wat ervaar jij aan positieve gevoelens?
Een ander positief aspect is je goed kunnen inleven in anderen. Dit is een belangrijke eigenschap in zowel een gezin als op de werkvloer. Het houdt praktische en resultaatgerichte doelen in balans en zorgt er bovendien voor dat alles veel harmonieuzer verloopt. Waar rekening gehouden wordt met andermans gevoelens, zijn mensen veel meer bereid zich in te zetten.
Zo kan een hoogsensitieve man situaties vaak goed inschatten. Het pause-to-check systeem bij HSP zorgt ervoor dat hoogsensitieve mannen risico’s en kansen extra zorgvuldig afwegen. Tel daar het vermogen tot associëren en waarnemen van nuances bij op. Ideale ingrediënten voor een heldere blik op een situatie en indien van toepassing zicht op effectieve vervolgstappen.
Vond je dit leuk? Deel met anderen:
  • 37
  • 25
  •  
  •  
  •  

Bewaar voor later op Pinterest:

Hoogsensitieve mannen
Hoogsensitieve mannen
Mijn naam is Maaike Kruijsen, ik ben HSP coach en begeleid hoogsensitieve mensen (HSP) naar een fijn & ontspannen leven.

Ik deel handige tips en informatie over hoogsensitiviteit op deze website en via social media Pinterest, Instagram, Facebook.