HSP’s over de talenten van hoogsensitieve mensen

HSP over de talenten van hoogsensitieve mensen

Wat zijn eigenlijk de talenten van hoogsensitieve mensen? Heb je je dat weleens afgevraagd? Vaak ligt vooral de nadruk op wat er lastig is aan hoogsensitief zijn en lijken de talenten onder te sneeuwen. Hoogste tijd om meer aandacht aan talenten te besteden, zodat je je hoogsensitiviteit als een prachtige kwaliteit kunt gaan beschouwen. Naast een aantal aandachtspunten, kun je er namelijk ook veel profijt van hebben.

Talenten van hoogsensitieve mensen

Als HSP heb je een aantal prachtige talenten die een mooie bijdrage aan je eigen leven en dat van anderen kan leveren. In de Stories op Instagram en Facebook vroeg ik welke voordelen HSP’s ervaren van hun sensitieve eigenschap. Een aantal antwoorden vind je in dit artikel in de vorm van talenten van hoogsensitieve mensen terug.

 Ze belichten deze HSP talenten:

  • Empathie
  • Subtiele waarneming
  • Genieten van de kleine dingen
  • Grote geheel overzien
  • Weloverwogen keuzes maken
  • Creatieve denken
  • Details zien
  • Zelfreflectie
  • Aandacht voor belang van de ander/groep
  • Intuïtie
  • Diepgang in gesprekken

Met dank aan alle HSP’s die hieraan wilde meewerken! In veel gevallen zie je meerdere talenten per antwoord terug, dit komt omdat ze vaak samenwerken in situaties.

Empathie (voor de ander én jezelf)

Dorien

Wat ik vooral merk bij mezelf is dat ik mezelf het beste ken. Ik weet hoe mijn lichaam reageert op bepaalde omstandigheden en daar kan ik op inspelen. Ik luister naar m’n eigen lichaam en wat het nodig heeft. Soms is dat een lange wandeling, soms een kop thee op de bank met een goede film.

Ik merk dat als ik goed naar mezelf luister ik meer energie heb, ik beter tegen prikkels kan. De lengte van mijn ontspannende douchebeurten wordt volledig bepaald door m’n eigen gevoel! Het begint met de bewuste beslissing om te ontladen en zodra dat klaar is voel ik dat m’n lichaam onder de douche vandaan wil.

Grappig om te merken dat juist die fijngevoeligheid zoveel voor mijzelf kan betekenen! Ik ervaar naast empathie voor anderen dus ook veel empathie voor mezelf en kan zo een enorme steun voor mezelf zijn!

Maaike

In mijn werk als HSP coach is empathie onmisbaar. Ik kom veel verschillende soorten HSP’s tegen met ieder zijn of haar eigen achtergrond. Mijn empathische vermogen helpt mij om me te verplaatsen in de beleving en gevoelens van de ander, zodat ik de begeleiding en opdrachten goed kan afstemmen. 

Elke keer is de belevingswereld van de ander weer een nieuwe ervaring. En ik zou het ook niet anders willen, want het maakt mijn werk afwisselend en houdt mij in mijn rol als coach scherp. Mensen de ruimte geven om zichzelf te zijn is het mooiste wat ik de ander kan geven. Soms vertellen mensen me letterlijk dat ze zich gezien voelen en op andere momenten zie ik het aan de lichaamshouding die gedurende het intakegesprek meer ontspannen wordt. Deze maar ook andere talenten van hoogsensitieve mensen zoals het grote geheel overzien, intuïtie en creativiteit helpen mij bijvoorbeeld bij mijn werk. Het maakt me vaak een dankbaar mens.

Subtiele waarneming

Sam

Wat voor mij heel erg fijn is, is dat ik de ruimte snel kan scannen en de sfeer snel aan voel. Daardoor kan ik mijn eigen energie afstemmen op wat er nodig is en kan ik ook het gesprek aangaan als iets mij opvalt (zowel positief als negatief). Door dat snelle scannen kan ik ook beslissen om ergens juist niet binnen te gaan om mijn eigen energie te beschermen. 

Ik doe nu een opleiding tot docent en daarbij helpt het mij heel erg om te zien wat er gebeurt bij de mensen die ik iets wil leren. Door dat te zien, kan ik daar op inspelen en zo ook de sfeer in de ruimte veranderen als dat nodig blijkt. Dat is voor mij een heel groot voordeel, omdat ik meer details opmerk dan bijvoorbeeld mijn studiegenoten.

Genieten van de kleine dingen

Jeanne

Van jongs af aan heb ik al een rijke innerlijke belevingswereld. Als kind en nu nog steeds heb ik veel fantasie. Het voelt intens en vol. Ik kan genieten van kunst, kleuren, de natuur etc. Eigenlijk heb ik niet veel nodig om gelukkig te zijn. Ik heb veel me-time nodig om naast mijn baan van 4 dagen mezelf weer te voeden. 

Als mijn energie op is moet ik de “tank” weer bijvullen. Dit doe ik door te tekenen en te breien. Contact met andere mensen komt mij nauw en ik laat niet het achterste van mijn tong zien om niet teleurgesteld te worden. Balans en het doseren van prikkels blijft een uitdaging. Hoe meer ik mezelf accepteer en goed bij mezelf weet te blijven hoe beter mijn tank gevuld blijft. Het HSP zijn heeft me veel gebracht, veel rijkdom maar ook veel eenzaamheid.

Ruby

Echt intens kunnen genieten vind ik één van de fijnste dingen aan hoogsensitief zijn. Dit ervaar ik door bijvoorbeeld echt te genieten van smaken, geuren en geluiden. Ik hou ontzettend veel van (plantaardig) eten. Hoe romig een chocolade mousse bijvoorbeeld is of hoe knapperig een versgebakken broodje uit de oven. Zo zeg ik tijdens het eten van iets lekkers gemiddeld 5 keer hoe lekker ik iets vind. Vaak maken mensen daarom ook vaak lachend de opmerking “Volgens mij vond je het lekker hè?”. Hier kan ik dan wel om lachen.

Geuren horen hier ook bij. Niet alleen geuren van eten, maar ook de geur van wasmiddel of een lekker parfum van iemand die langsloopt. Geluiden uit de natuur geniet ik van. Zoals het geluid dat zwanen maken als ze voorbij vliegen of het geluid van de golven op het strand. Muziek hoort hier voor mij ook bij. Het gebeurt bijvoorbeeld ook regelmatig dat ik me even verlies in een liedje met een mooie/goede tekst. Niet per se omdat ik de tekst op mezelf betrek, maar meer omdat ik me dan even verplaats in diegene waarover het liedje gaat. Het komt écht binnen.

Grote geheel overzien

Fien

Ik voel de behoeftes van de kleuters van mijn klas pijlsnel aan, heb een snel overzicht over de klasgroep (ik ben leerkracht kleuteronderwijs) en ken de kinderen van binnen en van buiten. Bovendien zie ik het als een voordeel dat ik daardoor sneller bij anderen (en dus ook kinderen) opmerk wie ‘niet binnen de lijntjes past’ en dat is helemaal oké. Een kracht die ik mijn kleuters dus ook met een warm hart vol liefde probeer bij te brengen.

Eefje

Als HSP vrouw kan ik wel zeggen dat ik vaak vaar op mijn intuïtie. Iets wat ik echt heb moeten leren. Door de tijd, ervaring en de juiste mensen luister ik steeds meer naar mijn zogenaamde ‘onderbuik gevoel’. Tevens zie ik het waarnemen van een groter geheel als een talent wat ik gebruik in mijn werk. Als pedagogisch coach word ik geregeld gevraagd voor tips en adviezen. Het grote geheel hierbij zien is dan zeer helpend, omdat er vaak meerdere partijen bij een persoon betrokken zijn. Om dit in kaart te brengen en op mijn intuïtie te vertrouwen kan ik bij de juiste adviezen komen en zodoende doorpakken. 

Door het grotere geheel te zien weet ik bijvoorbeeld dat wanneer een kind bijt er vaak iets anders is. Wat laat een kind zien, wat wil hij vertellen. Ik ga dan dus niet over het bijten praten maar hoe gaat het thuis, wat is het voor een kind, wanneer bijt hij, wat gaat hieraan vooraf?

Weloverwogen keuzes maken

Robin

Wanneer ik om mij heen kijk, zie ik dat mensen gemakkelijk meegaan in ‘de stroom van de dag’. Dit resulteert er vaak in, dat er beslissingen gemaakt worden die achteraf niet de beste waren voor henzelf of voor de omgeving. Ik merk dat ik vanuit mijn hooggevoeligheid van nature geneigd ben om zaken van alle kanten te bekijken. Dit is handig in mijn werk in het speciaal onderwijs, maar zeker ook in de opvoeding van twee jonge meiden en in mijn privéleven.

Wanneer een dilemma zich voordoet, popt er bij mij wel een gevoel op, soms ook een mening van mijzelf, maar deze spreek ik bijna nooit direct uit. Ik voel en ervaar gelijktijdig namelijk ook dat er bij degene tegenover mij iets anders speelt en ik probeer me, door dit uit te vragen, in te leven in de ander. Van daaruit weeg ik af wat op dit moment de juiste beslissing zou kunnen zijn. Ik probeer dan ook te verwoorden waarom ik de keus maak die ik maak, met hierin argumenten vanuit mij en vanuit wat ik bij de ander heb gezien en gehoord. Dit zorgt vaak voor begrip en verbinding met de ander. 

Daarnaast voel ik me ook bijna altijd prettig bij de beslissing die ik heb gemaakt, omdat deze voor mij zelf goed gegrond is. Ik kan niet altijd begrijpen dat andere mensen gewoon heen walsen over de meerdere kanten van een verhaal. Soms is het ook lastig hoor en zijn er zoveel kanten van een verhaal, dat ik niet tot de juiste beslissing kom. 😉

Creatieve denken

Guido

Ik kan door mijn HSP verbanden leggen door herkenbare patronen in stukjes te knippen en daardoor nieuwe stukjes in te passen en weer samen een maken en dat in split second. Dit brengt mij heel veel voordelen, maar het heeft even geduurd dat ik doorhad dat het bij mij hoort en dat niet iedereen dit heeft wat mij vroeger frustratie kostte en nu vreugde door mijn acceptatie. Dit doe ik in situaties die anders denken behoeft buiten de gebaande paden… creatief denken en zelfs geheel creatief worden. Een praktisch voorbeeld: we willen groener worden als bedrijf en ik kom met allerlei oplossingen die heel simpel lijken alleen en ook direct toepasbaar zijn, alleen was er nog niemand opgekomen. Bijvoorbeeld dat je kunt bij betalen voor CO2 compensatie bij hotels en vluchten… Een heleboel mensen weten dat niet.

Renate

Een voordeel van HSP zijn vind ik dat ik creatieve oplossingen kan bedenken waar anderen niet mee komen. Zo merk ik dit vaak op tijdens mijn werk als verpleegkundige bij de GGD, waarbij we advies geven om verspreiding van infectieziekten te beperken. Hierbij is vaak advies op maat nodig en soms hebben mensen bepaalde middelen niet of past het niet in de setting van de locatie, dan bedenk ik vaak oplossingen die “niet in het boekje beschreven staan”. Een voorbeeld: Ter voorkoming van scabiës (schurft) adviseren we normaliter schorten met lange mouwen om overdracht te voorkomen. Ik heb toen voor het kinderdagverblijf bedacht om persoonsgebonden lakentjes te gebruiken bijvoorbeeld bij het voeden of verschonen, omdat een schort niet echt ideaal is in zo’n setting.

Details zien

Naomi

Ik ben iemand met oog voor details. Dit geldt voor de kleinere zichtbare details, zoals een andere kleur nagellak, nieuwe sneakers of wanneer iemand iets in huis verplaatst heeft, maar ook de minder zichtbare. Vaak kan ik aan iemand al zien of hij/zij goed in z’n vel zit. Ik voel dan vaak aan of diegene er over wil praten of juist niet. Al merk ik dat ik mensen makkelijk hun verhaal aan mij vertellen, wat ik altijd een enorm compliment vind. In mijn werk als Virtueel Assistent zijn het zien van die details ook erg handig bij bijvoorbeeld het nakijken van documenten. 

Zelfreflectie

Marit

Ik merk dat ik erg bewust ben van mezelf in wat ik doe en hoe ik dat doe. Ik heb het idee dat hoogsensitiviteit eraan bijdraagt dat ik het snel oppik als iets niet zo lekker loopt, zowel in mijn zelfontwikkeling, werk, studie, mijn hobby’s (gitaar spelen) of in relatie tot anderen. Doordat ik dit snel opmerk en mezelf vragen stel over wat ik anders kan of wil doen, ben ik in staat om snel te leren of in positieve zin te veranderen. ik heb ervaren dat dit ook in therapie van pas komt, ik kan grote sprongen maken.

Als ik feedback ontvang weet ik vaak feilloos hoe ik daarmee aan de slag kan gaan. Dat kan heel handig zijn! Een groot reflecterend vermogen kan soms ook de andere kant op werken. Als problemen zich voordoen ga ik vaak bij mezelf na wat ik er anders in kan doen, waarmee ik soms de verantwoordelijkheid naar me toe trek. Ik ben me daar op dit moment, dankzij mijn zelfreflectie, wel bewust van en ik leer om het als een gedeelde verantwoordelijkheid te zien. Belangrijk daarbij is dat je jezelf de tijd gunt om over dingen na te denken, ik noem dat ook wel suddertijd.

Aandacht voor belang van de ander/groep

Robin

Ik werk al 17 jaar met kinderen met een gedragsprobleem. De afgelopen 2 jaar werk ik met kinderen met angstproblematiek. Ik merk dat, omdat ik hun stemming goed aanvoel, ik een grote bijdrage kan leveren aan hun ontwikkeling. Omdat ik me zo bewust ben van mijn HSP, maar me daardoor ook kan remmen om me ‘mee te laten voeren in emotie’, ben ik in de klas in staat om gevoel te signaleren, benoemen en de behoefte van de leerling daarna uit te vragen. Ik check bij de leerling of ik goed gezien heb dat hij zich bijv. angstig voelt. Als dit zo blijkt te zijn, gaan we samen op zoek naar de behoefte van de leerling, om zo de rust terug te brengen. 

Ik merk juist op die momenten dat ik mijn eigen gevoeligheid (na signaleren) bewust kan uitzetten, om voor de leerling een stabiele factor te zijn en samen te zoeken naar een oplossing. Mensen waarmee ik werk bestempelen mij ook niet zo snel als hoogsensitief. Ze zien wel dat ik dit werk op gevoel heel goed kan uitvoeren, maar ze benoemen ook dat ik juist heel krachtig overkom, ik ben niet zomaar uit het veld geslagen. Van binnen gebeurt er natuurlijk wel van alles, maar hoe ouder ik word, hoe meer grip ik krijg om deze gevoelens in goede banen te leiden.

Lisette

Ik merk dat ik door mijn inlevingsvermogen mijn werk goed kan uitvoeren met leerlingen en collega’s. De zorg die ik samen met de collega’s draag voor de leerlingen zorgt ervoor dat ik graag na wil gaan hoe de ander erin staat en als er iets is, wil ik graag goed luisteren om samen vervolgstappen te kunnen maken. Ik kan dan goed inleven hoe een situatie kan zijn voor de ander. Door steeds samen te vatten wat de ander vertelt, kom ik vaak bij het probleem. Ik vind het dan een goede uitdaging om te kijken hoe we verder gaan.

In mijn persoonlijke relaties merk ik dat ik door mijn inlevingsvermogen graag de tijd neem om er voor de ander te zijn. Ik probeer me in te leven in het probleem, om zo te laten merken dat ik het probleem kan begrijpen. Ik hoop in deze situaties dan een stuk liefde, tijd en begrip te uiten, zodat de ander zich gehoord voelt.

Wat ik altijd voor ogen houd in deze gesprekken met mensen is dat we allebei op een eigen eiland staan. Ik op mijn eiland en de ander ook. We hebben allebei ons eigen leven en wegen kruisen elkaar opeens om dingen te delen. Ik merk dat ik mij graag open stel, maar ook mee wil leven met de ander. Hierbij houd ik voor ogen dat het altijd afspeelt in het leven van de persoon met wie ik praat. Het klinkt wat bot; maar het is niet mijn situatie of probleem. Dit zorgt ervoor dat ik in mijn eigen leven verder kan gaan, hoe ik mijn leven leid.

Intuïtie

Ilona

Ik vertrouw 100% op mijn intuïtie. Ze is mijn beste vriendin. In het dagelijks leven, waarschuwt ze me voor groot en klein gevaar. Voor mensen die niet oprecht zijn bijvoorbeeld. Of laatst toen ik de was had aangezet voordat ik ging werken en ik op mijn werk voelde dat ik terug naar huis moest, omdat de wasmachine aan het overlopen was. Collega’s keken me ontzettend raar aan. Maar toen ik thuis aankwam was precies dat aan de hand waar mijn intuïtie me voor waarschuwde.

Ze helpt me ook bij het maken van lastige keuzes en ze laat me vertrouwen op mijn voorgevoel. Zo voelde ik dat mijn moeder ernstig ziek was, terwijl er geen reden was om te twijfelen aan haar gezondheid. Ik wist dat wij de nieuwe bewoners van het huis waar ik nu in woon zouden worden. Ondanks de vele biedingen. Ik wist al voordat ik uitgenodigd werd voor een sollicitatiegesprek, dat ik de baan zou krijgen.

Handig? Nee, natuurlijk niet altijd. Verstand en gevoel botsen dagelijks met elkaar. Hoofd en hart zijn het vaker oneens dan eens. En mensen zijn toch wantrouwend wanneer ik met onverklaarbare openbaringen kom. Ik hou mijn innerlijke stem dan ook vaak voor mezelf. Alhoewel ik haar steeds meer durf uit te laten spreken. Gisteren bijvoorbeeld: Mijn man stond op het punt de trein te pakken naar zijn werk. Toen ik zonder verklaarbare reden vroeg of hij de auto kon nemen, omdat iets in mij me dat vertelt keek hij me raar aan. Inmiddels weet hij dat het soms beter is er in mee te gaan. Maar als ik ‘s avonds lees dat mensen 6 uur vast hebben gezeten in de trein die hij wilde nemen, weet ik weer dat ‘ze’ gelijk had.

Kan ik dan de toekomst voorspellen? Gelukkig niet. Wat ik wel kan is mijn hart te volgen en vertrouwen op de keuzes die ik vanuit daar maak. Dat gun ik iedereen.

Diepgang in gesprekken

Petra

Ik heb al m’n hele leven een “hekel” aan oppervlakkigheid. Als ik daaraan moet meedoen leef ik amper. Zo voel ik dat. 1 van de positieve kanten van mijn HSP is dat ik moeiteloos diepgaande gesprekken kan voeren. Ik voel de ander aan, stel blijkbaar de goede vragen en kom dan vaak tot de kern van iemand. Mijn kern of kwetsbaarheid laat ik ook zien. Zo kan ik intens genieten van ontmoetingen. Zowel met vrienden als onbekenden. Hierdoor voelt HSP als een kracht ipv een last.

Mark

Goed contact, écht contact, kunnen maken geldt eigenlijk in veel situaties. Niet alleen met mensen, maar ook met dieren. Maar even gericht op mensen. Ik merk dat ik makkelijk in de gaten heb wat de stemming van de ander is. Ik doe mezelf ook niet anders voor dan ik ben. Daardoor ontstaat op het gebied van ‘energieën’ vrij snel een ontspannen(/duidelijke) sfeer. Er blijft in ieder geval weinig onderhuids broeien wat een negatieve impact heeft op het contact. Die ontspannen sfeer gebruik ik om eerlijk en open te communiceren. Draai er niet omheen en maak het niet moeilijker dan het is. En mijn voelsprieten zeggen me steeds of ik nog op een lijn zit met de ander. Dus vaak is het dan een constructief gesprek/contact, een win-win-situatie.

Wat zijn de talenten van hoogsensitieve mensen?

Welke talenten zijn er eigenlijk allemaal? Esther Bergsma (Hoogsensitief.nl) deed er in 2021 onderzoek naar en beschrijft de uitkomsten samen met haar partner Derk Eimers in het boek Gelukkig Hoogsensitief

Esther stelde een aantal kerntalenten van hoogsensitiviteit vast:

  • Empathie
  • Aandacht voor details
  • Zelfreflectie
  • Zorgzaamheid
  • Verantwoordelijkheidsgevoel
  • Subtiele waarneming
  • Sterkte intuïtie
  • Genieten van kleine dingen
  • Grote geheel zien
  • Weloverwogenheid
  • Aandacht voor het belang van de groep
  • Creatief denken

Gelukkig Hoogsensitief – Esther Bergsma & Derk Eimers

Wil je meer weten over de talenten van hoogsensitieve mensen? Je kunt het uitgebreid lezen in dit prachtig geïllustreerde boek.

 Bestellen >

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

HSP over de talenten van hoogsensitieve mensen

Ook interessant

1 Reactie

  1. Hoi Maaike, ik ben heel blij met t feit dat ik empathisch ben. Als er iets belangrijk voor mij is, is t anderen in hun waarde te laten. Wat ik daar tegenover heel lastig vind, is dat ik t andersom niet vaak ervaar en dan voel ik me onbegrepen en alleen


Schrijf een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.