Handige tools voor je sensitieve zintuigen

tools voor je sensitieve zintuigen
6 minuten

Wie hoogsensitiviteit zegt, denkt vaak ook direct aan prikkels. Externe prikkels komen binnen via onze zintuigen waarvan zien, horen, ruiken, proeven en voelen het bekendst zijn. Je staat zonder filter open om ze te ontvangen, positief en negatief. Aan de ene kant kun je hier last van hebben met negatieve of een teveel aan prikkels. Anderzijds heb je  met je sensitieve zintuigen dus een invloed op het creëren van bijvoorbeeld een rustige en fijne sfeer of prettige stemming.

In dit artikel geef ik je tools voor je zintuigen mee, zodat je dit kunt inzetten ten positieve van jezelf. Heb jij zelf tools die heel goed werken en die hier niet bij staan? Laat het dan even in een reactie weten, zodat ik ze kan toevoegen.

Tools voor sensitieve zintuigen – zien

Laten we beginnen met de waarneming via je ogen. De zintuigcellen in je oog reageren op licht en geven je daarmee een prikkel die vervolgens in de hersenen wordt verwerkt. Je respons daarop is afhankelijk van de soort prikkel, maar met je gevoeligheid voor prikkels is het belangrijk om je bewust te zijn van de impact ervan. Prikkels zoals (te) fel licht of nare beelden zullen intenser binnenkomen. Maar dat geldt ook voor prikkels die een fijn gevoel geven zoals schoonheid, harmonie (in de natuur), kunst, bepaalde favoriete of voor jou rustgevende kleuren.

Koop een mooie bos bloemen voor jezelf

Hou je ook zo van kleur en de combinatie van bepaalde kleuren? Als ik een bos bloemen in huis heb staan geniet ik elke keer dat ik er langs loop of ze zie staan met volle teugen van de schoonheid ervan. En het is meteen een fijn opkikkertje voor je humeur! 😉

Leuke ideeën voor HSP

Ontdek kleurcombinaties met het kleurenwiel

Omring jezelf met fijne kleuren. In je kleding, je huis en je spullen. Van welke kleuren hou je? En welke kleuren passen daar goed bij of zijn juist complementair aan elkaar voor een sterk contrast? Ik stem dat graag af door middel van het Adobe Kleurenwiel.

Laat je inspireren op Pinterest

Pinterest is een ideale plek om mooie kleurencombinaties en afbeeldingen te vinden. Handig als je inspiratie zoekt, maar zeker ook om gewoon te genieten van mooie afbeeldingen, plekken in de natuur enzovoorts. Je kunt mij trouwens ook op Pinterest volgen.

Gebruik ’s avonds de nachtmodus op je scherm

We hebben steeds meer lichtgevende schermen in ons leven. En dat heeft een keerzijde. De hoeveelheid blauw licht in deze schermen prikkelt de hersenen ’s avonds om wakker te blijven en verhindert de aanmaak van melatonine. Voor alle telefoons, tablets en laptops zijn er tegenwoordig functies als de nachtmodus of een blauwlichtfilter.

Heb je last van de nieuwsbeelden?

Komen de beelden uit het nieuws te indringend binnen? Beperk je dan tot het lezen van het nieuws via de website of app. Het kan ook een goed idee zijn om dit op gezette tijden te doen, zo beperk je de hoeveelheid prikkels.

Tools voor sensitieve zintuigen – horen

Als er iets is waar veel hoogsensitieve mensen last van hebben is het wel (hard) geluid. Teveel of te harde geluidsprikkels kunnen dan vervelend zijn, fijne muziek zorgt daarentegen sneller voor ontroering bij HSP. Welke HSP tools voor je zintuigen passen er bij je gehoor?

Oordopjes – koptelefoon

Om de geluiden een beetje te dempen tot je er helemaal voor af te sluiten zijn oordopjes een handige tool. Kanttekening hierbij is wel  dat je dit beter niet te vaak kan inzetten, want dat versterkt je intolerantie van geluid en dan ben je verder van huis. Dan zijn er nog verschillende soorten, zoals bijvoorbeeld festival oordopjes die het geluid dempen tot koptelefoons met white noise canceling. Wat voor jou werkt weet jij zelf het beste en is afhankelijk van de omstandigheden.

White noise

White noise of witte ruis is het geluid dat je hoort als de (oude) tv geen signaal ontvangt. Voor sommigen is dit heel ontspannend, voor anderen klinkt het eerder storend. Wat tegenwoordig ook onder witte ruis verstaan wordt is het constante geluid van bijvoorbeeld regen. Het helpt mensen bij het studeren, in slaap vallen of om gewoon te ontspannen.

Afspeellijsten met fijne muziek

Maak afspeellijsten met fijne muziek op bijvoorbeeld Spotify of Youtube. Voor inspiratie heb ik een aantal afspeellijsten gemaakt met muziek die door andere hoogsensitieve mensen gedeeld is.

Tools voor sensitieve zintuigen – ruiken

Hoogsensitieve mensen kunnen intens genieten van geuren, dat is weer zo’n fijn voordeel van sensitieve zintuigen. Wat dacht je van schoon beddengoed dat buiten uit gehangen heeft of een heerlijk geurende bloem? Mensen hebben daarnaast ook een olfactorisch geheugen voor geuren. Dat wil zeggen dat bepaalde geuren je doen denken aan bijvoorbeeld je jeugd. Andere geuren kunnen ook gevoelens van walging oproepen. Parfums, synthetische geuren zoals geurkaarsen of luchtverfrissers zijn voor de meesten hoogsensitieve mensen niet prettig. Kies daarom zoveel mogelijk voor natuurlijke geuren.

Verbeter je gemoedstoestand met etherische olie

Etherische oliën heb je in vele verschillende geuren, tot en met mixes van een aantal soort geuren. Ze kunnen aan je gemoedstoestand bijdragen, maar werken ook goed tegen bijvoorbeeld etensgeuren. Omdat er zoveel verschillende soorten zijn raad ik je aan voor jezelf uit te proberen welke voor jou fijn zijn.

 Neem bijvoorbeeld een fijn of rustgevend geurtje mee in je tas en ruik er even aan als je stress ervaart. Het kan ook helpen om je focus even op iets anders te zetten, bijvoorbeeld als je veel gedachten hebt of zelfs als je last hebt van geluid.

Kom tot rust met een lavendel oogkussen

Verwen jezelf met een heerlijk ontspanningsmomentje en de rustgevende lavendelaroma. Met dit gevormde oogkussen verlicht je hoofdpijn, stress of gespannen spieren na een zware workout of werkdag. Het kussen kan worden gekoeld of verwarmd.

Ingezonden tip van Gea:

Ik heb verschillende soorten lavendel in grote potten. Als ze mooi vol zijn en heel sterk ruiken als je zacht in de bloem knijpt knip ik ze met een stengel af. Bind ze in een bosje bijeen en hang ze hoog, giftig voor katten, te drogen. Super anti mug. Als ze droog zijn verpulverd ik ze en doe ze in flessen olie, argan, amandel, lekkere huid oliën. Ik spaar olijf olie flessen, de donkere. Daar doe ik lavendel in, mix verschillende oliën. Kokos, avocado, argan en amandel is mijn favoriet. Ik laat het een paar weken staan in een keukenkast. En dan heb je de heerlijkste body olie. Super voor je huid en zo ontspannend. Lekker je hele huid invetten na het douchen, voor het slapen gaan. Dit ontspant geweldig, ook als je gestrest bent, smeer je armen in, masseer je hals, je oor lelletjes. Werkt geweldig, kost haast niks, je ruikt heerlijk, bent super zacht. Het houd de huid heel strak. En altijd leuk als cadeau als je niet naar de winkel wilt. Ontspanning en genot voor de zintuigen. Geniet ervan!

Kies voor een fijne deodorant of douchegel

Omdat je kunt genieten van de kleinste dingen en geur daarin een belangrijke rol kan spelen, kun je met douchegel, een lekker ruikend zeepje of een heerlijk geurende deodorant jezelf op een fijn moment trakteren.

Tools voor sensitieve zintuigen – proeven

Genieten van een heerlijk kopje thee, lekkere chocolade of een heerlijke maaltijd. Herkenbaar? Gun jezelf regelmatig even een verwenmomentje om te genieten van iets lekkers. En met bijvoorbeeld thee of iets eetbaars in kleine porties, kun je dat prima gezond houden. 😎

Geniet van de smaak!

Over smaak valt niet te twisten, dus kies vooral iets wat jij lekker vindt. Experimenteer eens met andere merken, nieuwe smaken en ontdek waar je smaak (nog meer) van geniet!

 💡 Ik hou bijvoorbeeld enorm van een specifieke koffiesmaak. Een kopje koffie daarvan in de ochtend is puur genieten!

Tools voor sensitieve zintuigen – voelen

Voelen, Wikipedia zegt er het volgende over: De tastzin (of aanrakingszin) is het vermogen van een organisme om aanraking of druk waar te nemen. Waarnemen met dit zintuig heet voelen. Knuffelen is voor mensen vaak fijn, maar soms voor hoogsensitieve mensen die overprikkeld zijn kan dit ook too much zijn.

Zachte stoffen

Zachte stoffen kunnen een heerlijk fijn gevoel op je huid geven. Wist je dat je huid het grootste orgaan is? Natuurlijke en ademende materialen zijn voor een gevoelige huid nog eens extra belangrijk. Satijn geweven katoen is vaak heel verfijnd (ik vind dat persoonlijk het beste om onder te slapen), maar ook zijde is heel zacht. Voor op de bank kan natuurlijk zo’n heerlijk zacht fleecedekentje fijn zijn om lekker in te coconen.

Warme douche of bad

Warmte ontspant de spieren en draagt bij aan relaxt gevoel. Thee kan dat effect (deels) hebben en wanneer je ontspannen in slaap wilt vallen en snel last hebt van koude voeten is een kruik om die reden ook een goed idee.

Verzwaringsdeken

Diepe druk kan een ontspannend effect hebben bij overprikkeling, maar kan ook goed werken bij onderprikkeling. Het geeft een veilig en geborgen gevoel. Mensen die stress of angst, teveel/te weinig prikkels ervaren of slecht slapen kunnen baat hebben bij deze dekens. Behalve eronder slapen kun je de verzwaringsdeken ook gewoon op de bank als dekentje gebruiken. Let wel even goed op het gewicht, er zijn namelijk verschillende gewichten en maten verkrijgbaar. Over het algemeen wordt uitgegaan van 6kg bij een gewicht van 60kg, 7 bij 70 kg enz.

Spijkermat of acupressuurmat

Een spijkermat (ook wel acupressuurmat genaamd) activeert verschillende drukpunten in het lichaam. Dit heeft een positieve uitwerking op de spieren en zenuwen in het lichaam. Ook de doorbloeding wordt gestimuleerd en de hersenen worden geactiveerd om de gelukshormonen endorfine & oxytocine aan te maken. Deze hormonen zorgen ervoor dat je je extra ontspanning en relaxed voelt. 

Tips?

Heb jij nog handige tips? Laat dit dan in een reactie weten, dan voeg ik ze toe!

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

tools voor je sensitieve zintuigen

Ook interessant

1 Reactie

  1. Huisdieren! (natuurlijk geldt dit alleen als je van dieren houdt)
    Of je nu overprikkeld, gestrest bent of gewoon niet lekker in je vel zit: een dier houdt onvoorwaardelijk van je. En zet je met zijn liefde weer in het hier en nu. Relativeren en genieten!


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.