Digitale detox voor je hoogsensitieve brein

Digitale detox voor je hoogsensitieve brein
4 minuten
In de huidige maatschappij zijn we met allerlei apparaten constant online. Een bliepje hier, telefoontje daar, we checken gemiddeld zo’n 80 keer per dag onze telefoon. Berichtjes, informatie, licht en geluid komt daarmee continu naar binnen. En daar staat vaak onvoldoende verwerkingstijd tegenover. Dat maakt je extra gevoelig voor prikkels en daarom is het belangrijk van tijd tot tijd sudder- en hersteltijd in te bouwen voor jezelf. Zo kun je met het ideale me-time recept jezelf de juiste rust geven.
Offline gaan in een digitale detox door je mobiel in die tijd even links te laten liggen of minimaal te gebruiken kan je daarbij nog eens extra helpen. Door even los te komen van alle binnenkomende informatie geef je je brein de tijd om tot rust te komen en dat draagt bij aan een ontspannen lichaam en geest.

Een digitale detox, hoe voelt het om offline te zijn?

Ga eens na hoe het voelt als je tijd doorbrengt zonder je telefoon. Als je dit niet (meer) weet, leg dan bij wijze van experiment je telefoon (of ander beeldscherm) even weg en ga iets leuks doen. Sta vervolgens stil bij hoe dat voor je voelt. Grote kans dat je het heerlijk vindt. Elke keer dat je dus even je beeldscherm(en) aan de kant legt, trakteer je jezelf op een fijn gevoel!

Digitale detox voor je hoogsensitieve brein

Stel grenzen aan je beeldscherm gebruik

Bedenk eens op welke momenten je je telefoon (of tablet/laptop) oppakt. Welke trigger zorgt ervoor dat jij op je telefoon gaat kijken? Als je dat weet kun je ook kijken hoe je kunt voorkomen dat je steeds getriggerd wordt. Bijvoorbeeld door het geluid en de meldingen uit te zetten en/of je telefoon een tijdje in een andere ruimte te leggen. Doe dit zo nu en dan bewust op een dag. Al is het maar een kwartier.

Ken je de tuimeltekst ‘Dankzij mijn grenzen heb ik ruimte’? Zodra je ze stelt, definieer je wat wel en niet kan in plaats van dat alles maar kan en jij daar vervolgens een speelbal van bent. Het geeft je letterlijk ruimte voor jezelf.

💡 HSP coach Maaike: voor mij is bijvoorbeeld zien dat er een berichtje binnenkomt al snel verstorend. Vroeger was dat ook het geluid ervan, maar dat staat ondertussen meestal al uit. Ik ben namelijk van mening dat ik niet à la seconde ergens op hoef te reageren. Het kan ook lang niet altijd, dus ik neem er genoegen mee dat ik zaken soms wat later zie. Maar ook het zien van een berichtje lokt nogal eens mijn nieuwsgierigheid uit op onhandige momenten. Gelukkig zijn ook visuele meldingen te dempen of helemaal uit te zetten. Dit doe ik bijvoorbeeld voor Messenger, groepsapps of andere zaken die niet relevant zijn tijdens werktijd. Op de momenten dat ik er ruimte voor heb open ik dan de app en loop ik wat zaken na.

Bewegen is gezond

Een ander probleem van digitale beeldschermen is dat ze je gemakkelijk aan je stoel of bank gekluisterd houden. Terwijl bewegen juist een positief effect heeft op je gezondheid. En dat geldt nog eens extra als je veel nadenkt en piekert. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal en emotioneel heeft dit namelijk positieve effecten. Zorg dus voor voldoende beweging, meteen een mooi moment voor een break van je beeldscherm(en). Bij voorkeur in de natuur want ook dat levert weer allerlei voordelen op. Meer daarover lees je in waarom de natuur zo fijn is voor HSP.

Creëer digitale detox momenten

Zorg actief voor offline momenten, want als je moe bent ga je hangen en verzand je al snel achter je beeldscherm. Dat lijkt rustgevend, maar door de verschillende zaken die je op je mobiel checkt, neem je constant allerlei verschillende informatie in je op. Daardoor danst je brein passief van hot naar her en dat komt je rust niet ten goede. Je moet je rustmomenten dus actief creëren.

 

Tips voor digitale detox momenten

  • Koop een ouderwetse wekker, zodat je telefoon uit de slaapkamer kan blijven.
  • Leg je telefoon uit het zicht, dan word je niet steeds verleid om even te kijken.
  • Kijk in de trein eens niet op je telefoon, maar in plaats daarvan uit het raam.
  • Laat je telefoon thuis bij een ommetje in de buurt (vroeger konden we ook prima zonder telefoon de deur uit!).
  • Activeer een focus app om je beter te concentreren op je werk (ik gebruik daar ToMoNow 2 voor, maar de app Forest is bijvoorbeeld ook een optie).
  • Legpuzzels komen weer helemaal in, dit kan je helpen om op te laden en geeft je brein even pauze van alle korte en snelle berichtjes op je scherm.
  • Datzelfde geldt uiteraard voor en goed boek waar je helemaal in op kunt gaan.

 💡 Schrijf dagelijks in een boekje op hoe het met je gaat. Bijvoorbeeld reflect dagboek, dit dagboek moedigt je met allerlei vragen aan om (positief) stil te staan bij jezelf.

Digitale detox vakantie

Naast dagelijkse digitale detox kun je natuurlijk ook langere tijd offline. Bijvoorbeeld tijdens een weekendje weg, retraite of vakantie. En dat kan al heel simpel door ergens naartoe te gaan waar geen wifi is. Een camping in the middle of knowhere bijvoorbeeld. Maar er bestaan ook heuse digitale detox retreats. Kortom, kijk eens waar je behoefte aan hebt of wat bij jou past.

Wat werkt voor jou?

Welke manieren heb jij ontdekt en werkt bij jou als digitale detox? Deel het hieronder, zo inspireer je ook weer anderen.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

Digitale detox voor je hoogsensitieve brein

Ook interessant

Nog geen reacties. Reageer hieronder!


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.