De natuur is voor hoogsensitieve mensen een uitstekende omgeving om tot rust te komen en weer op te laden. Het kalmerende effect geldt voor iedereen, maar bij hoogsensitieve mensen werkt dit net als met meer dingen, dieper door.

Omdat veel dingen intenser binnenkomen is het dus extra belangrijk om ervoor te zorgen dat de dingen die een positief effect op je hebben, zoals de natuur, voldoende in je leven aanwezig zijn.

Bijkomen van stress

De natuur is een ideale omgeving om bij te komen van stress. Niet voor niks vinden veel retraites in een natuurlijke omgeving plaats. Ver weg van het drukke verkeer, gejaagde mensen en alle prikkels van de dagelijkse ratrace.

Zodra je de natuur in loopt word je je bewust van de ruisende wind, zingende vogels en die zalige stilte die zo bij de natuur hoort. Elk jaargetijde kan een lust voor het oog zijn en vooral het voor- en najaar geven prachtige kleurtinten aan de bomen en struiken.

Letterlijk in beweging

Nadenken kunnen we allemaal heel goed, maar het kan je ook behoorlijk vastzetten. Hoe vaak hoor ik niet in de praktijk: ‘ ik weet wel hoe het moet, maar ik vind het DOEN zo lastig. Door te gaan bewegen zet je jezelf letterlijk in beweging. Als je dat combineert met de rust van de natuur heb je ook nog eens een fijne omgeving voor jezelf gecreëerd. 

💡 Door te bewegen komen stofjes zoals adrenaline en het ‘gelukshormoon’ endorfine sneller vrij. Dat maakt het denken en praten een stuk makkelijker.

De positieve effecten van genieten

Een andere reden waarom de natuur zo fijn is voor HSP is doordat je zo intens kunt genieten. Uit onderzoek is gebleken dat hoogsensitieve mensen intenser genieten dan niet hoogsensitieve mensen.

Genieten zorgt ervoor dat je het leven als prettig en de moeite waard ervaart en dat zorgt er weer voor dat je gemotiveerd bent om dingen te ondernemen. Daarnaast voel je je vaak ook veel prettiger over jezelf wanneer je geniet. Redenen genoeg om jezelf regelmatig een wandeling, fietstocht of weekend in de natuur cadeau te doen.

Onderzoek Meer over het onderzoek naar intenser genieten bij HSP lees je onder andere hier (Engels). Ter info: Sensory processing sensitivity is de wetenschappelijke benaming voor HSP.

Niets doen = nuttig

Heb jij ook altijd de meest geniale ideeën onder de douche? Juist omdat er even niets hoeft krijgen je hersenen de ruimte om dingen te laten bezinken en te associëren.  Zo is het in de natuur ook. Het is een ideale omgeving om je gedachten eens rustig te laten gaan over bepaalde zaken. Vaak ontstaan inzichten spontaan, zonder dat je per se op zoek bent naar een oplossing. 

Ben je opzoek naar een bepaald product of een oplossing en kom je er niet uit? Parkeer het eens bewust in je hoofd. Vaak valt het antwoord of een richting je dan ineens in. Het kan ook helpen het aan een ander voor te leggen. Het kan je heel wat frustratie schelen (ik spreek hier uit ervaring 😉 ).

Wat zijn jouw favoriete plekken?

Waar ga jij het liefst even uitwaaien, tot rust komen en weer opladen? Ga je liever naar het strand, struin je graag door de duinen, over de heide of past het bos beter bij je?

Vond je dit leuk? Deel met anderen:
  • 200
  • 202
  •  
  •  
  •  

Bewaar voor later op Pinterest:

Waarom de natuur zo fijn is voor HSP

HSP en natuur

Mijn naam is Maaike Kruijsen, ik ben HSP coach en begeleid hoogsensitieve mensen (HSP) naar een fijn & ontspannen leven.

Ik deel handige tips en informatie over hoogsensitiviteit op deze website en via social media Pinterest, Instagram, Facebook.