Fidgets voor HSP, meer rust in je brein

Fidgets voor HSP
3 minuten

Fidgets zijn nu razend populair onder kinderen. Maar wist je dat deze ook heel goed kunnen werken voor volwassenen? Bijvoorbeeld als je beweeglijk bent en de neiging hebt tot friemelen kunnen fidgets effectief zijn. Maar ook bij nagelbijten en stress is het een manier om je spanning te verlagen. In dit artikel leg ik uit wat fidgets voor HSP kunnen betekenen.

Wat is een fidget?

Fidgets zijn hulpmiddelen om je beter te kunnen concentreren op een taak en om rustig te worden. Daarom zijn ze erg behulpzaam voor kinderen en volwassenen met ADHD, maar de fidgets zijn ook voor HSP erg geschikt. De naam fidget betekent letterlijk friemelen. Dit friemelen helpt bij de verwerking van prikkels waardoor je je bijvoorbeeld beter kunt concentreren op een taak. En het is ook niets nieuws, denk maar eens aan het klikken van je pen, wiebelen met je voet, knijpen in bubbeltjesplastic, enzovoorts.

Fidgets voor HSP

Fidgets kunnen bijvoorbeeld goed ingezet worden bij overprikkeling. Het werkt namelijk ontprikkelend voor het brein. Als je hoogsensitief bent, ben je gevoeliger voor stress en daarmee voor overprikkeling. Het is geen kenmerk van HSP, maar kan wel een gevolg zijn van je sensitiviteit + een teveel aan prikkels (intern en extern).

Je neemt namelijk meer waar, verwerkt dit grondig en komt daarna in actie. Als er zich dan meer prikkels melden dan je op dat moment kunt verwerken, kan het je teveel worden. Daarom zijn fidgets voor HSP eventueel een handig sensorisch hulpmiddel om weer tot rust te komen. Het blijft een hulpmiddel, overprikkeling voorkomen door voldoende zelfzorg en me-time blijft natuurlijk de meest aangewezen methode hiervoor.

Verschillende soorten fidgets

Er zijn verschillende fidgets in omloop. Ik noem er hieronder een aantal, maar het is handig om zelf uit te proberen wat voor jou werkt. Belangrijk bij fidgets voor HSP is wel dat je het bewust inzet voor momenten dat je overprikkeld (of onderprikkeld) bent of wanneer je moeite hebt om je te concentreren. Dan werkt het het beste.

Pop it

Zo is er de Pop it, met ongeveer hetzelfde effect als knijpen in bubbeltjesplastic in varianten met en zonder plop geluid en in vele soorten kleuren en printjes.

Je kunt de Pop it in allerlei kleuren bekijken en bestellen.

Fidget Cube

De Fidget Cube of friemelkubus is een veelzijdige alles in één fidget. Alle 6 kanten van de kubus hebben verschillende opties zoals klikken, draaien, rollen en wrijven:  bekijken en bestellen

Magnetische fidgets

Er zijn tal van verschillende magnetische fidgets, zoals fidgets met vele magnetische balletjes (je kent ze misschien nog wel van vroeger), grote magnetische ballen, magnetische ringen of een set van staafjes en balletjes om je eigen kunstwerken mee te bouwen.

De magnetische ringen zijn nu erg populair, maar zelf ben ik fan van de magnetische balletjes omdat je daar van alles mee kunt creëren. Ik ben graag creatief en daarmee is deze variant voor mij het meest effectief. Het kost even moeite, maar via Etsy kon ik ze uiteindelijk vrij goed vinden.

Overige fidgets

Er zijn uiteraard nog meer soorten fidgets, zoals stressballen, puzzelfidgets, spinners, tangles enzovoorts. Zoals altijd: ontdek wat bij jou past. Bekijken en bestellen

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

Fidgets voor HSP

Ook interessant

1 Reactie

  1. Heel helpend artikel. Ik heb net herontdekt dat ik hsp ben en los daarvan probeer ik al jaren het nagelbijten af te leren. Met de meeste vingers is dat gelukt maar mijn duimnagels blijf ik maar afbijten en ik snapte maar niet waarom ik dat gewoon niet kon laten, voelt als een verslaving. Dit artikel helpt het wat beter te begrijpen. Zou nog graag meer lezen over het verband tussen overprikkeling en friemelen, ik ga nog maar eens op internet speuren en dit was een mooi begin!


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.