Het ideale me-time recept voor HSP

Het ideale me-time recept voor HSP’s
6 minuten

Als je hoogsensitief bent, is me-time cruciaal voor een fijn leven met deze karaktereigenschap. Je komt er namelijk van tot rust, je lichaam kan zich herstellen én je laadt ook weer op. Tenminste, dat is wel de bedoeling. 😉 Hoe zit dat precies met HSP’s en me-time? Waarom werkt het niet altijd en hoe kun je ervoor zorgen dat je ervan ontstresst en weer oplaadt?

Ik geef je in dit artikel het ideale me-time recept voor HSP dat zowel voor herstel van overprikkeling als het voorkomen ervan kan zorgen, zodat je meer ruimte en energie in je leven krijgt en houdt. Doe er je voordeel mee!

Wat is me-time?

Veel mensen hebben bij me-time de associatie van helemaal alleen zijn of iets alleen doen. Ik trek het liever breder: me-time als een moment, kort of lang, dat helemaal bij jou past. Met of zonder (fijne!) mensen om je heen. Hoogsensitieve mensen kunnen namelijk ook de neiging hebben om zich teveel terug te trekken (tot aan gedachten als: dan doe ik het wel weer alleen!). Dit stimuleert niet bepaald herstel, want daardoor schiet je nog meer in negatieve gedachten.

Belangrijk is dan wel dat je de mensen die op dat moment om je heen zijn als prettig en rustgevend ervaart. Bijvoorbeeld doordat ze bereid zijn te luisteren naar wat er op je hart ligt of ook de behoefte hebben om samen iets leuks te doen. Het doel van me-time is herstel en tegelijkertijd voorkomen van een overload aan prikkels. Als je op tijd je rust plant kun je meer aan en wanneer je door een intensieve situatie veel stress in je lichaam hebt is rust belangrijk om weer te herstellen.

Waarom is me-time voor HSP zo belangrijk?

Hoogsensitiviteit kenmerkt zich onder meer door een diepgaande wijze van verwerken. Dit houdt in dat situaties intenser binnenkomen, je meer nuances ervaart en de verwerking ervan daardoor tijd kost. Meer dan bij een niet-HSP. Ik noem dit ook wel sudder- en hersteltijd voor hoogsensitieve mensen.

Me-time zorgt ervoor dat je stresssysteem, waar je door een verhoogde gevoeligheid voor overprikkeling snel last kunnen hebben, tot rust komt. Dat is belangrijk want een teveel aan stress zorgt voor overprikkeling dat kan uitmonden in chronische overprikkeling, wat uiteindelijk zelfs kan leiden tot overspannenheid en een burn-out.

Is me-time alleen voor HSP noodzakelijk?

Me-time is natuurlijk goed voor elk mens. Daar waar een stresssysteem overbelast (dreigt) te raken is het zaak om op tijd rust te nemen. Hoogsensitieve mensen missen echter een filter in hun prikkelverwerkingssysteem en hebben een diepgaande manier van verwerken. Die combinatie zorgt ervoor dat jij als HSP sneller last hebt van stress.

Ben jij hoogsensitief? Dan is voldoende me-time dus een echte noodzaak om rekening mee te houden in je leven. Zorg dat je er voldoende tijd voor maakt in je agenda en pas de ingrediënten van onderstaand me-time recept voor HSP toe. Korte momenten van 5 minuten tot een avond of een dag in het weekend. Al naar gelang je daar behoefte aan hebt (wat natuurlijk zowel per dag en bijv. periode in je leven verschilt).

“creëer je ultieme eigen wereld. Omring jezelf met de mensen, vrienden, de inrichting van je huis, hobby’s en werk dat jou voedt.”

Het ideale me-time recept voor HSP

Onderstaand recept bevat de ingrediënten die zorgen voor herstel tijdens je me-time. Maar…er is belangrijke voorwaarde: de ingrediënten moeten in het moment van je me-time leuk zijn! 

Dingen doen vanuit je gedachten, zoals dat het het gezond is, zo hoort of ontspannend zouden moeten zijn terwijl je daar niet echt blij of ontspannen van wordt, geven juist meer stress. En vaak ook teleurstelling. Onder dit recept geef ik je daar een aantal tips voor.

Ingrediënten voor het ideale me-time recept

♥ Ontspanning

♥ Beweging

♥ Sociale interactie (mag ook een dier zijn)

♥ Voldoende leuke prikkels

Waar heb ik behoefte aan?

Dit is de meest essentiële vraag als het gaat om me-time. En belangrijk om mee te nemen voor we naar de ingrediënten van het me-time recept voor HSP gaan.

Het heeft zoals ik eerder al zei geen enkele zin iets te doen wat rust zou moeten geven, maar niet bij je behoefte van dat moment past. Soms zit je bijvoorbeeld in een onrustige periode en is vooral rust nodig. Wanneer je in een saaie periode zit waarin (relatief) weinig gebeurt is actie juist fijn.

Vraag jezelf het volgende af:

 • Wat werkt voor mij ontspannend?
 • Waar laad ik nu van op?
 • Heb ik prikkels nodig of juist niet?
 • Heb ik behoefte aan fijne mensen (zodat ik mijn verhaal kan delen) of juist niemand om me heen?

Ben je een HSP / HSS en/of hoogbegaafde HSP?
Zowel HSP/HSS als hoogbegaafden kunnen juist fysieke of geestelijke uitdaging nodig hebben om te ontspannen. Bijvoorbeeld door te gaan sporten of een studieboek te lezen. Kijk goed wat jij daarin nodig hebt. Het is niet raar als meditatie voor jou niet (voldoende) werkt! Check ook deze alternatieven voor meditatie

♥ Ontspanning

Je lichaam heeft van tijd tot tijd ontspanning nodig. In feite hebben we van alles wat we ondernemen stress. En daar is niets mis mee, want het zet ons in actie. Maar wanneer je teveel of alleen maar stress hebt, heeft dit zijn weerslag op ons lichaam dat de stress ook moet kunnen produceren. Raken de voorraden op, dan raken we uitgeput. De mate van fysieke en geestelijke ontspanning is daarmee een belangrijk ingrediënt bij het me-time recept voor HSP.

Ontspannende activiteiten voor HSP*:

 • Wandelen in de natuur
 • Dagje naar de sauna
 • Boek een ontspannende massage
 • Lekker met een boekje in de tuin of op de bank
 • Mediteren
 • Fotograferen
 • Muziek luisteren
 • Een warm bad
 • Creatief bezig zijn
 • Netflixen
 • Inspiratie opdoen op Pinterest

*Ieder mens is anders, kies wat jou het beste ontspant

💡 Maak voor jezelf een lijstje met activiteiten die jou ontspannen.

♥ Beweging

Door beweging zoals wandelen, fietsen of sporten komen endorfines vrij. Happy stofjes die ook pijnstillend werken. Doe je dit ook nog eens in een omgeving die je prettig vindt, zoals een fijn natuurgebied dan is dit extra intens genieten als je hoogsensitief bent. En dat helpt je weer om op te laden. Voor wie veel nadenkt is beweging daarbij ook goed om uit je hoofd te komen en je lichaam meer te voelen.

💡 Welke manieren van bewegen passen het beste bij jou?

♥ Sociale interactie

In tegenstelling tot wat met me-time vaak gedacht wordt, namelijk deze helemaal alleen doorbrengen, kan sociale interactie ook bijdragen aan me-time. Het is een belangrijk onderdeel van het me-time recept voor HSP. Even je hart luchten bijvoorbeeld, kan goed doen. Of doe iets leuks met een vriend(in) of familielid en geniet. Maar ook knuffelen activeert hormonen die je helpen ontspannen en herstellen.

Naast interactie met mensen kun je ook denken aan het contact met (huis)dieren. Huisdieren hebben namelijk een gunstig effect op het stresshormoon cortisol en de feel good hormonen oxytocine en endorfine.

💡 Welke mensen in je omgeving luisteren naar je en zijn er voor jou?

♥ Voldoende leuke prikkels

We hebben als (hoogsensitief en niet -hoogsensitief) mens prikkels nodig. Die zorgen er namelijk voor dat we in actie komen, genieten van het leven en dingen doen die we als zinvol ervaren. Prikkels kosten niet alleen maar energie, maar ze leveren als ze leuk zijn, vaak ook energie op. Overprikkeling kan komen door een teveel aan prikkels, maar bijvoorbeeld ook door een teveel aan niet leuke prikkels (door een nare situatie, negatieve omstandigheden enz). Daarnaast bestaat er ook nog zoiets als onderprikkeling bij HSP wat letterlijk een te weinig aan (leuke) prikkels inhoudt. Voldoende leuke prikkels zijn dus onmisbaar in het ideale me-time recept voor HSP.

Zorg er dus voor dat je in je me-time altijd dingen doet waar je op dat moment blij van wordt. En check even goed of je daarbij vooral behoefte hebt aan ontspanning of meer aan activering.

 💡 Waar voel jij je nu het beste bij?

Hoe ziet jouw ideale me-time recept er uit?

Laat het weten in een reactie, dat kan andere HSP’s weer inspireren. 💡 

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

Het ideale me-time recept voor HSP

Ook interessant

7 Reacties

 1. Heel helder en duidelijk, goeie handvatten voor je dagelijks leven!
  Dit is eigenlijk het belangrijkste artikel voor HSP-ers om te lezen. Hier kun je daadwerkelijk wat mee en ik heb zelf ervaren dat me-time echt belangrijk is en wat de valkuilen zijn voor mij. Daar ben ik me erg bewust van. Dus….kan ik beter met de hobbels op m’n pad omgaan.
  Kijk wat bij jou werkt.
  Dit artikel geeft je meer dan genoeg tips en ideeën.
  Dank je, Maaike!

 2. Heel duidelijk omschreven me-time is voor mij echt het even alleen zijn even uit de drukte stappen en compleet alleen zijn om alles weer rust te geven lichaam en geest.
  Daarna kan ik weer even door met iedereen om mij heen.

  • Voor mij is me time buiten zijn. ’s Ochtends vroeg op staan, wandelen met de hond en mijn dieren verzorgen.

   ’s Avonds vind ik het fijn om de dag af te sluiten door buiten weer een rondje langs mijn dieren te maken en in onze tuin aan te rommelen.

 3. Me-time is ook onverwacht een praatje maken met lieve warme mensen die je voor de eerste keer hebt ontmoet 🙂

 4. Me time is in de ochtend genieten van koffie en uitzicht over de stad.
  Niets moeten
  Niet moeilijk doen.
  Go with the flow.

 5. Ik lees jullie artikelen al jaren, weet hoe het werkt, maar kwam nu toch in een burnout terecht. Ik kreeg alleen nog negatieve prikkels en had teveel zure mensen om me heen. Ik zit nu 6 weken thuis en merk dat ik niet meer kan genieten van bijvoorbeeld mijn fotografie(geen inspiratie) of wandelen. Ik zoek bewust naar vrolijke en opgewekte mensen. Zelfs op social media ga ik accounts volgen van mensen die iets positiefs (en puurs) uitstralen.
  En nòg vind ik niet door ontspanning. Heel confronterend! Zorg voor jezelf! Op tijd. 😉

 6. Mijn ideale me-time recept is schilderen. Radio-tje of spotify aan (als er andere om mee geen zijn met noise-cancelling koptelefoon) en gewoon schilderen. Ik schilder landschappen met verven op nummer, niet te ingewikkeld maar o zo ontspannen.

  Doe t te weinig maar ja, dat kennen we allemaal wel als hsp’er


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.