5 alternatieven voor meditatie

5 alternatieven voor meditatie
4 minuten
We weten inmiddels uit allerlei onderzoeken dat meditatie goed voor je is. Het levert heel wat voordelen op, zoals bijvoorbeeld meer ontspanning en een verbeterde concentratie. Ook blijken depressieve gevoelens te verminderen en kun je je er in het algemeen prettiger door voelen. Ideaal en zeker heilzaam als je hoogsensitief bent.
 
Maar wat doe je als je er helemaal niet van houdt om in lotushouding op een kussentje te zitten of iets in die trant? Daarvoor heb ik in dit artikel 5 alternatieven voor meditatie voor je op een rijtje gezet.

Wat is meditatie eigenlijk?

Meditatie gaat over het aandachtig observeren van je ervaringen in het moment, zonder jezelf te veroordelen voor die ervaringen en de reacties die ze vervolgens teweegbrengen. Monnik Thich Nhat Hanh zegt er het volgende over: “Mediteren is niet vechten met een probleem. Mediteren betekent observeren.” 

Voordelen van mediteren

Er zijn heel wat voordelen van mediteren. Wanneer je hoogsensitief bent helpt het je bijvoorbeeld om meer ruimte te geven aan je diepgaande wijze verwerking van situaties. Hierdoor raak je minder snel overprikkeld.

Een ander voordeel is dat meditatie mildheid en zelfcompassie bevordert. Je oordeelt immers niet, je observeert alleen. Hoogsensitieve mensen zijn veelal hard voor zichzelf. Milder en met compassie leren kijken naar jezelf is dan ook belangrijk als je hoogsensitief bent. Als je naast je hoogsensitiviteit ook een afwijzingsgevoeligheid (rejection sensitivity) hebt ontwikkeld, is het zelfs extra belangrijk om te werken aan meer mildheid en zelfcompassie.

Kortom, genoeg redenen om mediteren alleen maar toe te juichen. Maar wat mij betreft dan wel zo, dat het leuk of haalbaar voor je is. Het past simpelweg niet bij iedereen om te mediteren met je ogen dicht op een kussentje. Voor hoogsensitieve mensen die geneigd zijn om te piekeren kan ondertussen iets gaan doen (zonder dat je daar al teveel over na hoeft te denken) er bijvoorbeeld voor zorgen dat je juist beter situaties kunt overdenken.

5 alternatieven voor meditatie op een kussentje:

1. Maak een wandeling in de natuur

Door te bewegen komt het ‘ gelukshormoon’ endorfine sneller vrij, wat het (positief!) denken een stuk makkelijker maakt. Ook als je geneigd bent jezelf klem te redeneren komen je gedachten beter in beweging door zelf ook in beweging te zijn. Gecombineerd met je gevoeligheid als HSP voor omgevingsinvloeden, heb je met een wandeling in de natuur de ideale mix om je gedachten en emoties te observeren.

💡 Als je geneigd bent jezelf te veroordelen, oefen dat met de acceptatie van wat je ervaart.

Zeg achter elke gedachte en/of emotie tegen jezelf:  ik aanvaard dat deze gedachte/emotie er is.

2. Tuinieren met aandacht

Tuinieren werkt stressverlagend, zo blijkt onder meer uit dit onderzoek van de Universiteit van Wageningen. Met je handen wroeten in de aarde verlegt de focus van je hoofd naar je lichaam. Het heeft een rustgevend effect waardoor je gedachten eigenlijk als vanzelf gaan rollen. Ideaal om stil te staan bij wat zich in het moment aandient en te reflecteren op jezelf.

5 alternatieven voor meditatie

3. Lees een inspirerend boek

Inspirerende boeken kunnen nieuwe invalshoeken geven en soms door de (h)erkenning ook meer innerlijke rust. Nee, je bent niet gek en ook zeker niet de enige. 😉  Wat ook een rol speelt is zingeving en stilstaan bij de zin van het leven. Dit is voor hoogsensitieve mensen vaak een belangrijk onderdeel. Het geeft je meer motivatie om iets te doen. Het geldt natuurlijk ook voor het lezen van een fijne roman.

Dit zijn 3 boeken die ik als inspirerend ervaren heb:

Charlie Mackesy – De jongen, de mol, de vos en het paard

Een prachtig geïllustreerd boek vol met levenswijsheden.

Bestellen >>

Kristin Neff – Zelfcompassie

Hoe kun je meer compassie voor jezelf krijgen? Dit boek geeft helder antwoord.

Bestellen >>

Flow – Hoe leef je het leven

Een fijn boekje met veel diepgang over het leven. Ideaal als je van filosoferen houdt.

Bestellen >>

4. Het huishouden

Of we het nou willen of niet, het huishouden komt elke dag terug. Daarom vinden we het vaak vervelend om te doen. Maar je kunt van deze taken ook een meditatiemoment maken. Zet een lekker muziekje op, doe een lekker geurtje in de oliebrander en reflecteer eens op bepaalde situaties, gedachten of gevoelens in jezelf.

5 alternatieven voor meditatie

5. Creatief aan de slag

Waarom is creativiteit zo goed voor je? Het vermindert stress en angst en verbetert je stemming. Iets nieuws creëren is vaak een fijne, maar ook zinvolle bezigheid. Belangrijk is wel dat je er plezier in hebt. Voor mensen die perfectionistisch zijn en de lat vaak hoog leggen is het raadzaam iets abstracts te maken, zodat je niet teveel bezig bent met het eindresultaat en of het wel ‘gelukt’  is.
Bij creatief bezig zijn kun je denken aan
 • Fotograferen
 • Knutselen
 • Schrijven (gedicht, blog, verhaal enz)
 • Tekenen of schilderen
 • Een moodboard maken

Doe vooral iets waar je veel plezier in hebt!

Suggesties?

Weet jij nog meer alternatieven voor meditatie? Laat het dan in een reactie hieronder even weten.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

5 alternatieven voor meditatie

Ook interessant

7 Reacties

 1. Door onderrugpijn kan ik ook niet lang zitten op een kussentje, dus dan luister ik meestal liggend op bed rustgevende muziek, in de slaapkamer, licht gedimd, een half uur tot 3 kwartiertjes.

 2. Voor mij is ook liggend mediteren het beste, en dan vlak voordat ik ga slapen. En voor overdag werkt voor mij wandelen of creatief zijn het beste.

  • Ik teken heel graag Zentangle (geïnspireerde) tekeningen. Werkt voor mij heel goed om m’n hoofd af te leiden en te ontspannen .

 3. Ik ontspan van sieraden maken! Bijv een malabead ketting maken!(pinterest) afgezonderd met muziek op de achtergrond (spiritueel), maar ook een
  affirmatie schilderij maken met prachtige teksten. En hier en daar open plekjes schilderen en versieren met bloemetje (affirmatie van pinterest).

 4. Hallo Maaike,

  Zoveel herkenning. Ik weet niet of ik ook echt hoog sensitief ben.
  Ik heb een diagnose ADD maar ik herken ook veel van HSP.
  Het heeft me aan het denken gezet, positief, en ga meer lezen hierover.
  Dankjewel en nog een fijne zondag.
  Groetjes, Ellen

  • Hallo Ellen,

   ADD en HSP hebben nog al wat overlappingen. Een kenmerkend verschil is het concentratievermogen en houden van een focus. Dit is bij ADD vaak een probleem en voor HSP enkel soms tijdelijk wanneer ze bijvoorbeeld in de overprikkeling schieten.

   Veel leesinspiratie gewenst!


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.