Het huishouden en hoogsensitiviteit: 5 praktische tips

Het huishouden en hoogsensitiviteit
3 minuten

Hoe zit het eigenlijk met het huishouden en hoogsensitiviteit? Het komt regelmatig voorbij in de praktijk. Als HSP is een schoon en fris huis extra fijn, maar het inplannen van alle huishoudelijke taken kan een uitdaging zijn met alle drukke agenda’s. Een opgeruimd huis met een goede planning voor huishoudelijke taken kan een verschil maken, dus een belangrijk thema om bij stil te staan. In dit artikel vijf praktische tips om je huishouden te optimaliseren en hoe dit bijdraagt aan een rustige en harmonieuze leefomgeving.

5 praktische tips voor het huishouden en hoogsensitiviteit

1. Creëer een rustgevende omgeving

Een opgeruimd en georganiseerd huis kan de stress verminderen. Maak gebruik van zachte kleuren (tenzij je van hardere kleuren houdt, blijf dus dicht bij jezelf) en natuurlijke elementen in je interieur om een rustige  en fijne sfeer te creëren. Minimaliseer rommel en maximaliseer jouw eigen sfeer. Denk aan planten, kaarsen, mooie schilderijen of foto’s aan de wand enzovoorts.

2. Plan regelmatige opruimsessies

Overprikkeling kan ontstaan of langer aanhouden door rommel en chaos in huis. Plan daarom regelmatig korte opruimsessies in je dagelijkse routine. Zo hou je de regie en het overzicht. Maak gebruik van handige opbergoplossingen om spullen netjes te organiseren en te voorkomen dat ze zich opstapelen.

3. Verdeel taken en neem pauzes

Een valkuil van het huishouden en hoogsensitiviteit is te veel in één keer willen doen. Het wordt dan vaak een onoverzichtelijke berg. Ik zie regelmatig bij HSP dat ze geneigd zijn de tanden op elkaar te zetten en ‘even’  door te zetten met vermoeidheid tot gevolg. Verdeel je huishoudelijke taken in kleinere, behapbare stukken en neem regelmatig pauzes. Luister naar je lichaam en geef jezelf de tijd om even te herstellen indien nodig.

4. Maak gebruik van natuurlijke schoonmaakmiddelen

Sommige schoonmaakmiddelen bevatten sterke geuren en agressieve chemicaliën die allergische reacties of irritaties kunnen veroorzaken. Kies dan bijvoorbeeld voor zacht geurende alternatieven. Maar je kunt ook kiezen voor natuurvriendelijke schoonmaakmiddelen. Deze zijn niet alleen vriendelijker voor je gezondheid, maar ook voor het milieu.

5. Creëer een routine

Routine en voorspelbaarheid geven je een veilig en comfortabel gevoel te midden van de hectiek van het leven. Stel een dagelijkse of wekelijkse schoonmaak routine op en houd je eraan. Dit helpt niet alleen om het huis netjes te houden, maar geeft ook een gevoel van stabiliteit en regie.

Vind je routine saai? Tsja, sommige huishoudelijke taken worden er echt niet leuker op, maar je kunt ze wel wat leuker maken door bijvoorbeeld:

  • Samen schoon te maken of op te ruimen.
  • Een lekker muziekje op te zetten.
  • Ondertussen een documentaire of serie te kijken.
  • Ondertussen bellen.

Kies wat bij jou past. Waar de een van houdt, werkt voor de ander niet altijd en vice versa.

Tot slot

Combineer je huishouden en hoogsensitiviteit door je goed af te stemmen op je behoeften als HSP. Zo, kun je een rustige en harmonieus thuis creëren waarin jij je veilig en comfortabel voelt. Met deze praktische tips kun je niet alleen de stress verminderen, maar ook bijdragen aan het algemene welzijn van het hele gezin (indien van toepassing). Experimenteer en ontdek daarin wat voor jou het beste werkt.

Disclaimer: Doe wat voor jou werkt en haalbaar is binnen jouw gezinssamenstelling. Je huis hoeft echt niet altijd spic en span te zijn. En vraag ook gerust andere gezinsleden om hulp waar mogelijk.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

Het huishouden en hoogsensitiviteit

Ook interessant