De invloed van hoogsensitiviteit in je leven

De invloed van hoogsensitiviteit in je leven
5 minuten

De invloed van hoogsensitiviteit op je leven is vaak groot op allerlei gebieden. Niet zo gek want deze karaktereigenschap kenmerkt zich door het waarnemen van subtiele nuances en het grondig verwerken daarvan. Dit levert soms uitdagingen op, maar heeft zeker ook een aantal prachtige voordelen.

Leer je hoogsensitiviteit kennen

Wanneer je gaat begrijpen op welke wijze je dingen als HSP ervaart en hoe je dingen verwerkt, kun je beter rekening met jezelf houden. Daardoor kun je bijvoorbeeld beter bij jezelf blijven. 

Je karakter

Het is daarbij ook handig om om zowel je valkuilen als je kwaliteiten beter te leren kennen. Niet alleen die bij je hoogsensitiviteit horen, maar ook die passen bij de rest van jouw karakter. Je kunt bijvoorbeeld introvert, extravert, prikkelzoekend of rustzoekend en wel of niet verlegen zijn.

3 verhelderende persoonlijkheidstesten

Welke behoefte heb ik?

Als je hoogsensitief bent is het belangrijk je behoeften te leren kennen en hier voldoende rekening mee te houden. Dat zorgt ervoor dat je je prettiger over jezelf zult gaan voelen en beter kunt reageren in bepaalde situaties.

⇒ 6 belangrijke behoeften voor HSP

Waarom is me-time zo belangrijk?

Waarom wordt er zo vaak naar me-time en zelfzorg verwezen als je hoogsensitief bent? En hoe kan ik die me-time het beste invullen?

⇒ Het ideale me-time recept voor HSP

Waar moet ik op letten op mijn werk?

Ook op het werk is het raadzaam rekening te houden met je hoogsensitiviteit. Dit helpt om productiever te zijn terwijl je je ook nog eens prettig voelt. Zoek je een baan dan is het bijvoorbeeld goed om te weten wat de criteria zijn voor een passende baan voor HSP.

⇒ HSP en werk + werktest

Hoogsensitieve mannen

Uit onderzoek blijkt dat 50% van de hoogsensitieve mensen mannen zijn, maar de aard van de sensitieve man strookt niet altijd met het beeld dat onze samenleving heeft van het mannelijk rolmodel. Dit kan het voor een hoogsensitieve man net even wat lastiger maken om hoogsensitief te zijn en een eigen plek in te nemen waarbij de sensitiviteit de ruimte krijgt.

⇒ HSP mannen in de samenleving

Bijdragen van gast auteurs

In de loop der jaren hebben een aantal deskundigen op verschillende terreinen meegewerkt aan informatie op deze website. Zo kon hoogsensitiviteit nog breder belicht worden. Hieronder heb ik ze allemaal voor je op een rijtje gezet.

HSP en interieur; een plekje voor jezelf

HSP en interieur; hoe creëer je een eigen plekje in huis? Het is enorm belangrijk dat je in je eigen huis tot rust kunt komen. Je leefomgeving heeft namelijk veel invloed op jouw welzijn. Als je jouw huis deelt met andere gezinsleden, is de kans groot dat je behoefte hebt aan een plekje waar jij je af en toe kunt terugtrekken. Interieurontwerpster Bonnie van Moorst vertelt meer over hoe je zo’n fijne relaxplek kunt creëren.

Hoogsensitiviteit en de invloed van kleur

Wat is de invloed van kleur op jou als HSP? ImagoCoach Els de Wit geeft antwoord en legt uit hoe je kunt laten zien wie je bent en waar je voor gaat met kleur.

Waarom rouw bij HSP zo hard binnenkomt

De klap van het verlies van iets of iemand dat je dierbaar is, komt hard aan en kan je hele leven op zijn kop zetten. Bij HSP – mensen die hoogsensitief zijn – kan zo’n rouwproces nog zwaarder zijn. Er zijn vanuit de huidige kennis over hoogsensitiviteit, stress en rouw verschillende redenen die erop wijzen dat rouw bij HSP nog harder binnenkomt dan bij andere mensen. Rouw- en verliescoach Natascha Kayser ziet die aanwijzingen in de praktijk keer op keer bevestigd en legt uit hoe dit zit.

Ben je als HSP gevoeliger voor voedingsmiddelen?

Hoe zit het met hoogsensitiviteit en bepaalde voedingsmiddelen? Gewichtsconsulent Karin van Hofwegen van Optimaal Gewicht vertelt er in dit artikel over. Ze gaat in op de werking van je bloedsuikerspiegel, licht toe welke koolhydraten bijdragen aan meer rust en stabiliteit in je lichaam en geeft tot slot nog een aantal handige tips.

HSP tips voor meer balans door voeding en leefstijl

Ben je hoogsensitief en op zoek naar meer balans? Orthomoleculair voedingsadviseur Mirjam Borst geeft in dit artikel HSP-tips voor meer balans en legt uit hoe voeding en leefstijl daarbij een rol kunnen spelen. Dit heeft een positieve invloed op je leven.

Omgaan met hyperventilatie, angst en paniek

Heb jij weleens last van hyperventilatie als HSP? Als je hoogsensitief bent kun je sneller stress ervaren en dit kan hyperventilatie tot gevolg hebben. Hyperventilatiecoach Nicole Smit schreef samen met Katrien Geeraerts het werkboek hyperventilatie, angst en paniek. Naast handige en duidelijke achtergrondinformatie staat het ook boordevol praktische tips om zelf toe te passen. In dit artikel licht Nicole een aantal thema’s toe.

De meerwaarde van de introverte leider

In onze maatschappij worden met name de meer uitgesproken, doortastende mensen gezien als leiderschapsmateriaal. Zonde eigenlijk, want daarmee ga je voorbij aan de unieke kwaliteiten van juist de wat meer ingetogen, gevoelige en introverte mens. Wat is de meerwaarde van de introverte leider? Een pleidooi voor meer introvert leiderschap door Karolien Koolhof.

De invloed van hoogsensitiviteit

Om de invloed van hoogsensitiviteit nog beter te begrijpen kun je op deze website veel informatie vinden in de artikelenOm het je gemakkelijk te maken kun je handig informatie vinden via de zoekfunctie.

Boeken over hoogsensitiviteit

Er zijn daarnaast inmiddels talloze boeken geschreven over hoogsensitiviteit en aanverwante thema’s. Je vindt ze in deze HSP boekentips.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

De invloed van hoogsensitiviteit in je leven

Ook interessant

1 Reactie

  1. Ik zie hsp meer als een talent wat ontwikkeld moet worden. Het is niet gemakkelijk, de keer zijde van talent is
    gebeurd er geen ontwikkeling, dan kan storend/lastig zijn. Ik denk wel eens dat als je van nature een geestelijke bagage hebt, die niet ideaal is voor deze maatschappij. Dan wordt het een balans act: je wilt jezelf niet verliezen aan de ene kant, aan de andere kant is het aanpassen zodat het niet dat het te moeilijk wordt om te leven. Het is een langdurig proces, er is veel zelfkennis voor nodig.


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.