Hoogsensitiviteit en de invloed van kleur, met 10 kleurrijke tips

Hoogsensitiviteit en de invloed van kleur
4 minuten

Wat is de invloed van kleur op jou als HSP? ImagoCoach Els de Wit geeft antwoord en legt uit hoe je kunt laten zien wie je bent en waar je voor gaat met kleur.

Hoi, ik ben Els. Ik ben een recht door zee inspirerende ImagoCoach met een fascinatie voor kleur en wat kleuren met ons en voor ons kunnen doen. Als student op de kunstacademie voelde ik al een sterke voorkeur (of afkeur) voor kleur en liep ik niet, zoals de meeste andere studenten in die tijd, in het zwart. Ik heb mijn periodes gehad van veel en weinig kleur. Een blauwe periode, een pastel- en een bruine periode. Het heeft me nieuwsgierig gemaakt om kleur te ontdekken en in te zetten om lekker in mijn vel te zitten en uit te stralen wie ik ben en waar ik voor sta.

Ik maak elke dag een wandeling in het groen met mijn hond. Heerlijk, wat geniet ik ervan! Ik ontspan daardoor en het doet mij aarden. Vooral in het voorjaar, als alles fris groen is en er overal mooie bloemen te zien zijn. Vooral sinds ik me ervan bewust ben dat ik hoogsensitief ben, weet ik dat ik deze wandelingen echt nodig heb. Hoe meer ik weet over kleur, hoe meer ik ook snap dat juist groen me karakteriseert en goed doet.

Kleur is licht en licht is kleur

Heb jij dat ook, dat je je energie voelt toenemen als de zon lekker schijnt? Niet zo gek als je bedenkt dat we hier op aarde leven in de kosmische straling van de zon. Deze straling is niets anders dan elektromagnetische energie en licht is hier een onderdeel van. Als HSP ben je over het algemeen gevoeliger voor licht. Dat kun je bijvoorbeeld merken aan je energieniveau in de zomer en winter. Maar is ook duidelijk merkbaar bij een zonnige of bewolkte dag. Of misschien heb je sneller een zonnebril nodig omdat het licht te fel voor je is.

Wanneer licht breekt krijgt het letterlijk alle kleuren van de regenboog. Prachtig! En interessant; want elke kleur van rood tot en met paars heeft zijn eigen golflengte en kan, net als licht, in ons lichaam worden opgenomen. Zo kan het dat elke kleur zijn eigen effect op ons heeft wanneer het in onze omgeving is of wanneer wij gekleurde kleding dragen. Heb je wel eens gemerkt dat je je bij sommige kleuren fijner voelt dan bij andere? Wanneer je gevoelig bent voor licht en kleur kan het zelfs zijn dat je verschil voelt tussen verschillende nuances van één kleurfamilie.

De invloed van kleur in je leven

Bedenk eens wat je het eerste ziet, wanneer je iemand ziet aankomen vanaf het einde van de straat. Is het dat interessante merkje op het shirt? Is het de stof van het shirt of het model? Het is de kleur. Kleur is het eerste dat we waarnemen en het roept een reactie op. Daarom gebruik ik graag kleur. Het is een krachtige en heldere manier om iets te laten zien. Kleur communiceert en roept bij ons en bij iedereen die wij ontmoeten reacties op.

Door jezelf kleurrijk te laten zien kom je letterlijk beter in beeld. Je wordt zichtbaar en je maakt duidelijk wie je bent en waar je voor gaat. Daardoor kun je beter grenzen stellen en beter omgaan met lastige situaties op je pad.

Ken je de huisstijl van HSP coach Maaike? Laten we het daar eens over hebben.

Zij maakt gebruikt van 3 kleuren: PetrolOkergeel en een toefje Roze. Zij geeft daarmee heel mooi weer wie ze is en wat ze het liefste doet. 

Kijk maar:

Petrol is een donkere tint van turkoois en de kleur van de creatieve denker. Mensen die houden van Petrol hebben een sprankelende persoonlijkheid en een creatieve geest die unieke dingen bedenkt en tactvol communiceert. 

Okergeel is de kleur van de invloedrijke wijze. Mensen die van deze kleur houden verzamelen graag kennis en zij geloven in overvloed. Ze houden ervan mensen te inspireren en geven de verzamelde kennis graag door.

Het toefje roze in het logo en van de stoelen in de spreekkamer verwijzen naar de menslievende verzorger die gastvrij en begripvol voor mensen zorgt. 

Hoe mooi is dat! 😉 

10 kleurrijke tips

Waar jij komt, oefen je invloed uit door jouw aanwezigheid. Jezelf kennen en jezelf durven te laten zien is belangrijk om krachtig uit de verf te komen. Kleur helpt daarbij. Het is een krachtig ontwikkelinstrument, een statement voor jezelf en naar anderen. 

Om de invloed van kleur toe te passen geef ik je hieronder 10 tips.

 • rood om passie en ambitie te laten zien
 • oranje om te durven spelen en leven
 • geel om focus en concentratie vast te houden
 • groen voor rust en balans
 • turkoois om innovatief verbinding te maken met anderen
 • blauw om vertrouwen uit te stralen en gemakkelijk te communiceren
 • zwart om onafhankelijkheid te laten zien
 • bruin om productief te zijn en door te zetten
 • roze voor het laten zien van je zorgzame kant
 • paars om op je gevoel te vertrouwen

Welke kleuren passen bij jou?

Om een idee te krijgen van kleuren die bij jou passen en wat jij met kleur kunt doen, kun je dit eens bijhouden. Wat de kleuren zijn die jij graag draagt en in je omgeving hebt? Van welke kleur word je blij. Van welke kleur krijg je energie? En bij welke kleur ervaar je rust?

Natuurlijk zijn er verschillende nuances van elke kleur, onderzoek ze eens. Wanneer je er niet uitkomt of precies wilt weten met welke kleur jij jouw kracht kunt versterken en laten zien, neem dan gerust contact met mij op.

Kleurrijk jezelf als HSP - Els de Wit

Mijn naam is Els de Wit van StyleQuest. Ik ben ImagoCoach en gespecialiseerd in het zichtbaar maken van persoonlijke kracht door kleur. Ik kan je laten zien hoe je zonder veel extra geld uit te geven of zonder veel moeite er goed uit kunt zien, lekker in je vel kunt zitten en kunt laten zien wie je bent en waar je voor staat. 

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

Hoogsensitiviteit en de invloed van kleur

Ook interessant

2 Reacties

 1. Ik voel andere mensen ook heel goed aan en heb altijd door als er iets scheelt met iemand.

 2. Dat herken ik Christiane. De eerste keer luister ik goed naar de ander, de keer erop weet ik nog precies hoe het gesprek ging, en vertel ik soms, als degene openstaat hoe ik het zie. Staat degene niet open, dat is het een kort gesprek en houd ik mijn energie verder voor mijzelf.


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.