Voorjaarskriebels en hoogsensitiviteit, genieten van de lente!

Voorjaarskriebels en hoogsensitiviteit
3 minuten

Voorjaarskriebels en hoogsensitiviteit, wat kun je ermee? Het is lente, een fijn seizoen voor veel mensen. Het wordt warmer, de vogels beginnen weer te fluiten, bloemen komen op en we gaan weer meer naar buiten. Met je gevoeligheid voor zintuiglijke prikkels is dit een tijd om extra te genieten.

Gevoelig voor omgevingsinvloeden

Onderzoekers ontdekten dat de korte variant van het 5-HTTLPR-gen vaker bij hoogsensitieve personen voorkomt. Deze variant maakt je vatbaarder voor ervaringen uit de omgeving en sociale factoren, maar het gen heeft ook voordelen. Het maakt talentvol onder positieve omstandigheden (ook wel vantage sensitivity genaamd). Lees er ook over in deze wetenschappelijke HSP weetjes.

Van welke omgeving geniet jij?
Hoewel je gevoeligheid voor omgevingsinvloeden natuurlijk soms best lastig kan zijn, denk aan een onrustige tijd op je werk of een vervelende sfeer in huis, heeft het ook voordelen. Je geniet namelijk sneller en intenser als je je in een prettige omgeving bevindt. Je hebt hiermee een belangrijke tool voor jezelf in handen: 

 • Wat is voor jou een prettige omgeving? 
 • Hoe voelt dat? 
 • Wat zijn jouw ingrediënten daarvoor?

Schrijf het eens op voor jezelf en elke keer als je weer iets nieuws bedenkt wat hierbij past vul je hem aan. Zo krijg je zicht op een prettige omgeving waarin je geniet.

Als je merkt dat je hoofd snel afdwaalt naar de nadelen die er ongetwijfeld ook zijn, focus dan weer terug jezelf en waar je wél van geniet.

Voorjaarskriebels en hoogsensitiviteit, optimaal genieten

Terug naar de lente, een seizoen waarin in alles weer gaat groeien en bloeien. Waar geniet jij van in de lente? Wat maakt de lente voor jou extra fijn? Voorjaarskriebels en hoogsensitiviteit gaan vaak goed samen. Focus maximaal op je zintuigen. Behalve dat het fijn is om te genieten, helpt het ook voor een goede balans bij de uitdagingen in het leven.

Een paar suggesties:

 • Haal een voorjaarsboeket in huis, zo heb je de lente steeds om je heen.
 • Wandel wat vaker door de ontluikende natuur en geniet van alles wat je ziet en hoort. Wandelen en de natuur hebben sowieso een (extra) positieve impact op je als je hoogsensitief bent. Dus hier heb je twee vliegen in één klap.
 • Maak je graag foto’s? Maak er dan een leuk (lente)thema van. Deel ze op instagram en vermeld @hspcoach & #hsplente in je bericht, dan deel ik je foto in de Stories!

Voorjaarsschoonmaak

Iets anders dat als jaarlijkse traditie rond de lente opduikt is de voorjaarsschoonmaak. Ruim oude rommel op, maak grondig schoon en verwelkom zo de lente in je huis én hoofd. Immers, een opgeruimd en schoon huis geeft rust en ruimte in het brein. Daar kun je op zich al van genieten! Tegelijkertijd geeft het ruimte voor nieuwe dingen. Zo kan een nieuw kleurtje op de muur of wat nieuwe accessoires tot zelfs nieuwe meubels soms voor een frisse wind zorgen.

Bezinnen in de lente

De start van de lente kan ook een goed moment zijn om eens even stil te staan bij je leven en hoe alles gaat. Ben je nog tevreden of zijn er dingen die kunnen veranderen? Wat is er nodig om je koers wat bij te stellen? Welke stappen kun je hiervoor nu zetten? Lees voor meer inspiratie ook Waarom reflecteren voor HSP’s zinvol is.

Fijne lente!

Maak in deze tijd waarin een hoop niet kan, de lente extra bewust mee. Het gaat niet om de grote dingen, maar om de kleine dingen waar jij als HSP zo extra van kunt genieten. Voorjaarskriebels bijvoorbeeld, op een manier die bij je past. Ik wens je een fijne lente!

En om je alvast even in de stemming te brengen op de nog wat koude of druilerige dagen:

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

Voorjaarskriebels en hoogsensitiviteit

Ook interessant

3 Reacties

 1. Dankjewel Maaike, fijn om te lezen!! s ‘morgens wakker worden en de vogels horen die al wakker zijn én dat ook laten horen maakt me altijd blij. Een heerlijke start van de dag!!

 2. Goedenavond,
  Alweer een mooi onderwerp om over te lezen.
  Zo waar, zo wat binnenkomt en ik mij erg in herken!
  Ik volg je en krijg mail van je, dacht zal nu eens een keertje zeggen dat ik super blij met je ben!

 3. Goedemorgen Maaike, eigen puur toeval dat ik op jouw site terecht ben gekomen. Ik moet zeggen dat ik er zoveel in herken en dat doet mij goed. het stukje hierboven over de lente is ook zo herkenbaar. ik zie voel ruik en ervaar de lente maar eigenlijk elk jaargetijde zo intens ‘mooi’ ik kan er helemaal in opgaan. de uitkomende voorjaar bloemen de bloesem het frisse groen het opent mijn gedachtes het maakt mij open. Open in de zin dat het me doet ademhalen diep in en uit heel bewust. ik zit midden in een burn-out en ben er met veel hulp achtergekomen dat ik de dochter ben van een narcistische vader. En dat i de verkeerde ‘de voor mij’ partners tref. en dan ben ik heel duidelijk een HSP persoon. dit alles maakt het erg lastig. dank voor de mooie artikelen die ik heb kunnen lezen en ik ben er zeker nog niet klaar mee….


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.