Waarom reflecteren voor HSP zinvol is

Waarom reflecteren voor HSP's zinvol is
4 minuten

Sta je weleens stil bij waar je staat en of je nog op de juiste koers zit? In dit artikel leg ik je uit waarom reflecteren voor HSP zo zinvol is. Jij bepaalt namelijk de koers van je leven. Het gaat daarbij niet zozeer de eindbestemming, maar vooral om de reis zelf.

Uiteraard is reflecteren niet alleen handig aan het einde van een jaar. Je kunt op elk moment van het jaar een reflectiemoment plannen.

Reflecteren voor HSP

Reflecteren heeft een aantal voordelen wanneer je hoogsensitief bent:

Wat zijn jouw gevoelens en verlangens?

Het geheim zit hem in jouw gevoelens en verlangens. Krijgen die nu voldoende ruimte? En zo nee, wat zou er gebeuren als je deze door middel van het bepalen van een koers meer centraal gaat stellen?

9 simpele HSP tips voor een relaxter leven
💡 Begin eens met dagelijks op te schrijven in je telefoon of een klein notitieboekje waar je behoefte aan hebt. Het is in eerste instantie niet van belang of je er (onmiddellijk) gehoor aan kunt geven. Het gaat erom dat je je bewust wordt van je behoeftes.

Plan reflectiemomenten in

Maak vervolgens tijd in je agenda voor reflectiemomenten. Maak het niet te groot, reserveer bijvoorbeeld elke week of elke maand een half uur tot een uur om te reflecteren.

Waar sta je nu?

In elk reflectiemoment is het handig om te beginnen met het huidige moment. Waar sta je nu in je leven? Ben je tevreden? Mist er nog iets belangrijks (in jezelf)? Zijn er nog dingen die je wil en kunt loslaten (evt met hulp)? Het is belangrijk je rugzak voor zover mogelijk leeg te maken, zodat je niet teveel met je mee blijft sjouwen.

Vind je het lastig om te bepalen waar je staat? Veel hoogsensitieve mensen zijn sneller gericht op de ander in plaats van op zichzelf. Je zou kunnen zeggen dat reflecteren voor HSP een soort eikpunt is. Ben je nog bij jezelf? Doe je nog wat bij jou past of ben je je teveel aan het aanpassen? Het kan even wennen zijn, maar daarmee des te belangrijker om reflectiemomenten in te bouwen.

Welke koers wil je varen?

Vervolgens kun je kijken naar je doelen. Deze kunnen helpen om een richting te bepalen. Het gaat vaak niet altijd om het behalen van een groot doel of succes, maar meer om de richting die je uit wilt gaan. Je wilt bijvoorbeeld beter grenzen leren stellen of duidelijker communiceren, meer naar jezelf luisteren of je hoogsensitiviteit accepteren.

Vraag jezelf af wat je daarvoor nodig hebt en stel kleine, haalbare doelen voor jezelf. Ga je niet blindstaren op een (groot) einddoel, maar hak het in kleine stapjes en bekijk het proces stap voor stap.

Waarom reflecteren voor HSP’s zinvol is

💡 Wanneer je moeite hebt om je hoogsensitiviteitte accepteren, lees dan dit artikel met 7 fases naar een positieve HSP flow.

Houd je focus vast

Dit is vaak een uitdaging. In het begin ben je enthousiast, omdat je iets nieuws aangaat. Vaak komt er in zo’n proces ergens een moeilijk punt. Soms lijkt het dan alsof het geen zin heeft of lijkt het zo lang te duren voor er iets verandert enzovoorts. Laat je niet afleiden, blijf je focus vasthouden…het mag best even pittig zijn. Het is geen reden om op te geven. 😉 

💡 In het artikel zo worden je goede voornemens te succesvol vind je nog een aantal handige tips hierbij.

Jaarovericht - hoe was je afgelopen jaar?

Je kunt er elk jaar een traditie van maken om stil te staan bij het afgelopen jaar. Het 9999 vragen aan jezelf boek kan je hierbij op een creatieve wijze ondersteunen.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

Waarom reflecteren voor HSP's zinvol is

Ook interessant

Nog geen reacties. Reageer hieronder!


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.