Laat oude overtuigingen los…

Eén van de redenen dat hoogsensitieve mensen moeite hebben bij zichzelf te blijven is dat oude overtuigingen, opgedaan in het -soms verre- verleden, in het heden nog veel bepalen.

Teveel, want het is zonde om steeds situaties te herbeleven. Dat kan ook anders en daarover vertel ik je in dit artikel meer.

… en krijg ruimte

Er zijn van die momenten dan heb je genoeg van bepaald gedrag. Vaak gaat het om veiligheidsmechanismen of de zogeheten copingstrategieën. Ze hadden ooit een functie (om je te beschermen) en nu het niet meer nodig is heb je er eerder last van. Zodra je deze mechanismes loslaat (of beter gezegd, er nieuwe keuzes voor in de plaats stelt), zul je merken dat je veel meer ruimte krijgt.

Zoals we ook graag in een opgeruimd huis leven, zo is een opgeruimde geest ook van belang om je lekker in je vel te voelen en fijn je eigen leven te leven.

Letterlijk opruimen

Het helpt vaak om letterlijk je huis op te gaan ruimen. Dat is één van de eerste dingen die ik ga doen als ik ergens mee zit of een onbestemd gevoel heb. Wat is nog nodig en wat kan weg? Wil je echt alles bewaren wat misschien ooit nog van pas komt?

Leestip het wereldberoemde boek Opgeruimd! van Marie Kondo kan je heel goed helpen om te bepalen welke spullen je wilt bewaren en wat weg kan.

Jong geleerd is oud gedaan

Je kunt beter dat wat niet meer werkt leren omzetten naar een nieuwe manier die beter bij je past. Veel hoogsensitieve valkuilen komen voort uit een jeugd waarin bijvoorbeeld (vaak onbewust) van je gevraagd is je aan te passen.

Dienstbaarheid zit van nature al in je hoogsensitieve systeem en de basis van dienstbaar zijn aan je eigen behoeften is dan meestal niet voldoende aan bod gekomen. HSP begeleiding kan je hierbij inzicht geven. Bij trauma’s is EMDR nog een effectieve methode.

Loslaten, hoe doe ik dat?

Loslaten is geen werkwoord dat je even toepast. Als het zo makkelijk zou zijn liep je niet met een steen op je maag rond etc. Je hebt ook niet altijd overal invloed op, bijvoorbeeld als het om gedrag en keuze’s van een ander gaat.

Je hebt wél altijd de keuze hoe je ergens mee omgaat. Wees geen slachtoffer van de situatie (zo houd je juist dingen vast) maar neem jouw verantwoordelijkheid en laat de rest waar het hoort: bij de ander. Zie ook dit artikel met 7 fases naar een positieve HSP flow.

Klinkt allemaal lekker makkelijk…

Dit hoor ik regelmatig en komt voort uit de verwachting dat alles (het liefst snel) opgelost moet zijn. Zo werkt het niet en niemand heeft gezegd dat alles in het leven makkelijk is. Als dit ook jouw eerste gedachte is, lees dan even dit artikel met basis tips voor het omgaan met lastige situaties.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:
  • 59
  • 72
  •  
  •  
  •  

Bewaar voor later op Pinterest:

overtuigingen HSP

HSP overtuigingen

Mijn naam is Maaike Kruijsen, ik ben HSP coach en begeleid hoogsensitieve mensen (HSP) naar een fijn & ontspannen leven.

Ik deel handige tips en informatie over hoogsensitiviteit op deze website en via social media Pinterest, Instagram, Facebook.