Waar je je ook bevindt in je ontwikkeling, het leven biedt telkens allerlei situaties. Waaronder ook moeilijke periodes. Aan jou de keuze hoe je hiermee omgaat en dat kan meestal wel wat soepeler met de juiste tools.

Aanvaarding & acceptatie in moeilijke periodes

Dit is de eerste en meest belangrijke stap. Wanneer je jouw situatie accepteert houdt het gevecht ertegen op. Vechten tegen iets betekent het vasthouden ervan en dat maakt het onnodig zwaar. Net als het idee dat het je (allemaal) ‘overkomt’ en je er niets aan kunt doen. In beide gevallen lekt er veel energie weg naar deze houdingen.

Als je aanvaardt dat deze situatie nu je pad kruist kun je vanaf dit punt gaan kijken wat je ermee kunt doen. Soms ligt het buiten je macht. In dat geval kun je er met je houding voor zorgen dat je de situatie vanuit kracht draagt. Kun je er wel iets aan doen? Vraag jezelf af hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

VRAAG
Kun je je situatie aanvaarden
of merk je dat je klaagt over jouw onvermogen en/of de ander/omstandigheden?

Een signaal?

Het brein wil graag een verklaring voor alles wat er gebeurt. Gevolg is dat mensen die graag bewuster willen leven geneigd zijn situaties als signaal of les te zien. Op zich is daar niets mis mee, maar het gevaar bestaat dat je daarmee vanuit je hoofd blijft leven. Het leven gaat niet over iets moeten bereiken, een straf of beloning. Het is wat het is.

Als je naar de natuur kijkt kun je dit mooi zien. Een bloem groeit en gaat op haar moment open. Er zit niks achter, het is gewoonweg haar natuur. Als je een betekenis gaat geven aan de ervaring die op je pad verschijnt, geef je in feite onbewust het signaal naar jezelf dat je iets moet leren en ergens naar op weg bent in plaats van dat je bent wie je bent (dat is je ware natuur).

HSP TIP 
Accepteer wat zich aandient
en maak contact met jezelf, zodat je weet wat je te doen staat (want alleen daar bevindt zich het antwoord).

Stel prioriteiten

Het lijkt vanzelfsprekend, maar vaak zijn mensen, zeker als hoog sensitieve personen, geneigd veel meer te doen dan haalbaar is. Je raakt zo verwijderd van jezelf en juist in moeilijke tijden heb je het contact met jezelf hard nodig, zodat helder blijft wat je te doen staat.

HSP TIP
Beperk je tot het hoognodige
en neem voldoende rust. Ga eventueel letterlijk je huis opruimen, dat helpt!

Vond je dit leuk? Deel met anderen:
  • 3
  • 289
  •  
  •  
  •  

Bewaar voor later op Pinterest:

moeilijke periodes

Mijn naam is Maaike Kruijsen, ik ben HSP coach en begeleid hoogsensitieve mensen (HSP) naar een fijn & ontspannen leven.

Ik deel handige tips en informatie over hoogsensitiviteit op deze website en via social media Pinterest, Instagram, Facebook.