Ben je als HSP gevoeliger voor voedingsmiddelen?

HSP gevoeliger voor voedingsmiddelen
4 minuten

Hoe zit het met hoogsensitiviteit en bepaalde voedingsmiddelen? Gewichtsconsulent Karin van Hofwegen van Optimaal Gewicht vertelt er in dit artikel over. Ze gaat in op de werking van je bloedsuikerspiegel, licht toe welke koolhydraten bijdragen aan meer rust en stabiliteit in je lichaam en geeft tot slot nog een aantal handige tips.

Gevoelig voor voedingsmiddelen

Ben je als HSP gevoeliger voor voedingsmiddelen? Gewichtsconsulent Karin van Hofwegen: “In mijn geval kan ik dat volmondig met ja beantwoorden! Ik moet ’s avonds echt geen koffie meer drinken. Of eigenlijk ’s middags al niet meer. Dan slaap ik niet of heel slecht. Zelf gedij ik het best bij regelmaat; dus op gezette tijden iets eten. En dan maakt het ook nog uit wat ik eet. Veel koolhydraten (de enkelvoudige koolhydraten; suikers) maken me moe en duf. Als ik vergeet iets mee te nemen voor onderweg en ik te lang niet heb gegeten, gaat het ook niet goed. Ik word dan moe en trillerig en kan me heel slecht concentreren.”

Schommelingen in je bloedsuikerspiegel

Hoe komt dat nou? Dat heeft te maken met onze bloedsuikerspiegel. Je bloedsuikerspiegel wordt de hele dag gereguleerd door de hormonen insuline en glucagon, aangemaakt door de alvleesklier. Je bloedsuikerspiegel varieert gedurende de dag. Als je regelmatig eet en je eet langzame koolhydraten dan is de schommeling niet zo groot. Maar als je onregelmatig eet, veel koolhydraten eet of je eet als tussendoortje bijvoorbeeld iets met veel suiker (snelle koolhydraten) zoals ontbijtkoek dan heb je hogere pieken en dalen. En dat voel je. HSP’s kunnen dat vaak sneller merken door hun gevoelige zenuwstelsel. En daarom zijn veel HSP gevoeliger voor voedingsmiddelen.

HSP gevoeliger voor voedingsmiddelen

💡 Elk lichaam reageert anders, naast je hoogsensitiviteit zijn er ook andere (bijv erfelijke) factoren die mee bepalen hoe je op voeding reageert. Er zijn HSP die fysiek minder sterk reageren en daardoor bijvoorbeeld prima tegen koffie in de avond kunnen of niet chagrijnig worden als ze trek krijgen. Luister daarom altijd goed naar jezelf en ontdek wat jij nodig hebt.

Snelle en langzame koolhydraten

Snelle koolhydraten zijn bijvoorbeeld: snoep, koek, gebak, wit brood, witte pasta, honing en suiker.
Langzame koolhydraten zijn onder andere: volkorenbrood, groenten, fruit, peulvruchten en noten.

Zoals je ziet zijn de langzame koolhydraten de producten die het dichtst bij de natuur staan; er is niet tot nauwelijks iets aan bewerkt voordat jij het opeet. Alles waar een etiket op staat, is gemaakt in een fabriek. Leer jezelf aan om etiketten te lezen; zo weet je hoeveel suiker en zout er bijvoorbeeld in een product zit.

HSP gevoeliger voor voedingsmiddelen

💡 Dit zijn bijvoorbeeld allemaal suikers:
ahornsiroop • basterdsuiker • bruine suiker • cassonade dadelstroop • demerara • dextrose • druivensuiker • fructosestroop • geleisuiker • glucose-fructosestroop •  glucosestroop • HFCS (High Fructose Corn Syrup) • honing invertsuiker • kandij • karamel • kristalsuiker • maïs(mout)stroop malt • maltodextrine • melasse (-stroop) • oerzoet • rietsuiker • rijststroop • ruwe rietsuiker • sacharose • speltstroop • sucranaat • sucrose • tarwestroop • vanillesuiker

Conserveermiddelen

Denk ook aan bepaalde conserveermiddelen; niet alles is slecht, maar er zitten wel een aantal soorten bij, waar je lichaam op kan reageren. Ook dit is bij iedereen anders. Maar de smaakversterker E621 is een bekende: we gaan er meer door eten! Dit zit bijvoorbeeld in chips en kant en klaar sauzen.

💡 En natuurlijk kan een koekje op z’n tijd best wel, alles draait om de juiste balans.

Een aantal handige tips

Kortom, hou rekening met de volgende dingen als je merkt dat je als HSP gevoeliger voor voedingsmiddelen bent:

  1. Eet dus zo onbewerkt mogelijk: groenten, fruit, noten, zaden, wat vlees en vis, eieren en volkorenproducten.
  2. Vermijd snelle suikers, zeker als tussendoortje.
  3. Je kunt zelf testen hoe gevoelig je bent; hoe snel krijg je honger na je maaltijd?
    Ik krijg zelf heel snel honger na brood (ook volkorenbrood) dus ik eet zuurdesem of
    koolhydraatarm brood.
  4. Eet regelmatig; voor mij is dat 5-6x per dag, maar dat kan voor jou 3x per dag zijn.
  5. Luister naar je lichaam. Plan wat je eet en neem altijd iets mee voor onderweg (bijvoorbeeld wat nootjes of fruit).

Mijn naam is Karin van Hofwegen en ik ben Gewichtsconsulent. Ik begeleid al sinds 2009 mensen naar een gezond eetpatroon. Wil je meer weten? Kijk dan op mijn website: optimaalgewicht.nl

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

HSP gevoeliger voor voedingsmiddelen

Ook interessant

1 Reactie


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.