12 kwaliteiten van HSP

kwaliteiten van HSP
6 minuten

Dat hoogsensitief zijn soms voor uitdagingen zorgt is bekend, maar ken je ook al de kwaliteiten van HSP? In dit artikel staan alvast twaalf belangrijke kwaliteiten van een hoogsensitief persoon (HSP) beschreven. Met handige tips om ze optimaal te benutten. Enjoy!

Wat zijn de kwaliteiten van HSP?

Hieronder lees je 12 kwaliteiten van HSP. Handig om te weten want door je kwaliteiten positief in te zetten ervaar je meer plezier in je leven. Zijn ze voor jou herkenbaar?

1. Je kunt goed luisteren

Als je hoogsensitief bent kun je door je goed ontwikkelde inlevingsvermogen en betrokkenheid bij mensen goed luisteren. Je houdt van diepgaande conversaties en vraagt door wanneer mensen hun verhaal vertellen. Mensen voelen zich daardoor gezien en gehoord door jou.

12 kwaliteiten van hoogsensitieve mensen

💡Luister ook goed naar jezelf. Heb je de energie en ruimte om op dit moment naar de ander te luisteren? Of heb je juist behoefte aan rust? Zorg altijd eerst goed voor jezelf! Bied bijvoorbeeld een ander moment aan waarop je er voor de ander kunt zijn.

2. Je bent gewetensvol

Eerlijkheid en kijken naar jouw aandeel in een situatie (zelfreflectie) staat voorop. Dat zijn prachtige kwaliteiten waar je echt dankbaar voor mag zijn. Net als met alle kwaliteiten kan dit doorschieten en kun je ook teveel verantwoordelijkheid nemen voor zaken die eigenlijk voor rekening van de ander zijn of te open zijn over jezelf. Wees daar alert op. Maar onthou vooral dat jouw gewetensvolle kwaliteit een verademing is voor veel mensen zoals bijvoorbeeld andere HSP ;-).

💡De andere kant hiervan is dat onoprechtheid van anderen je extra opvalt en soms lastig is om mee om te gaan. Blijf bij jezelf en jouw waarden en onthoud dat anderen eerlijkheid soms minder hoog op hun prioriteitenlijstje hebben staan. Dit zegt niets over jou en je hoeft je daar zeker niet naar aan te passen. Zie ook: omgaan met moeilijke mensen, hoe doe je dat?

3. Je zoekt betekenis in je leven

Dit gaat op voor allerlei gebieden. Zo doe je graag zinvol werk of je zoekt juist in je vrije tijd graag naar een diepere betekenis van het leven. Ook hou je van diepzinnige gesprekken met mensen. Een prachtige kwaliteit die veel voldoening kan geven in je leven.

💡Zoek je meer voldoening in je leven? Grote kans dat je dit met diepgang gaat vinden. Voor de één is dit spiritualiteit en de andere filosofeert liever. Kijk daarin vooral wat bij jou past.

4. Je denkt in meer stappen vooruit

Doordat je opmerkzaam bent en je een associërend vermogen hebt, overzie je snel allerlei stappen. Ideaal in functies waarin overzicht nodig is en waar creatieve oplossingen van pas komen. Ook thuis kan dit heel handig zijn.

💡Heb een beetje geduld met je collega’s en/of gezinsleden. Soms duurt het even voor die tot dezelfde conclusie(s) komen. Jij bent in dit soort dingen soms gewoon wat sneller. Blijf ook hier weer bij jezelf en ga niet twijfelen omdat het (nog) niet begrepen wordt. Lees ook: 6 communicatieproblemen voor een HSP met een niet-HSP.

5. Je geniet extra intens

Je zou het zo vergeten door alles wat nog niet goed gaat, beter zou kunnen of gewoon vervelend voelt: je kunt ook extra intens genieten! Dit is een van de belangrijkste kwaliteiten van HSP. Het is uitgebreid onderzocht en deze kwaliteit is een goede compensatie voor alles wat hard binnen komt denderen.

💡Het is daarom belangrijk om regelmatig iets te doen waar je van geniet! Dit helpt je bij het omgaan met tegenslagen. Kijk hierbij goed in hoeverre je daarbij extra prikkels nodig hebt (HSP/HSS) of juist een rustige activiteit. 

6. Je bent zorgvuldig

Vaak wordt vooral perfectionisme bij HSP benadrukt. Ik zie echter veel voordelen van (niet doorgeslagen) perfectionisme. Dit maakt dat je zowel in je werk als in je communicatie en andere zaken zorgvuldig te werk gaat.

💡 Meer informatie over gezond en doorgeschoten perfectionisme bij HSP met handige checklist.

7. Je bent graag op jezelf

Je kunt je prima alleen vermaken en je hoeft niet steeds voor vermaak de deur uit. Velen kiezen voor de rust van het huis of de natuur om even bij te komen van bijvoorbeeld een drukke dag. Veel heb je niet nodig zonder dat je je alleen voelt of verveelt (uitzonderingen daargelaten + voor HSP/HSS en hoogbegaafde HSP kan dit anders werken).

💡In de waan van de dag vergeet je misschien weleens ruimte te maken voor een moment, dag of weekend voor jezelf. Plan af en toe een me-time moment in je agenda.

8. Je hebt veerkracht

Denk je eens in: je ervaart het leven intenser dan niet-HSP en soms ben je dagen van slag. Maar je kunt ook intens genieten van het leven en je zit niet bij de pakken neer. Je vindt elke keer weer de motivatie om wat van je leven te maken en daar zit je veerkracht!

💡 We zitten er allemaal weleens doorheen, maar onthoud op deze momenten dat het weer voorbij gaat en je ook weer zult genieten want die veerkracht bezit je! Ondersteun jezelf af en toe met de nodige zelfzorg. Zo geniet je namelijk meer van de kwaliteiten van HSP zijn.

9. Je neemt nuances waar

Het waarnemen van nuances heeft vele voordelen. Zo zie je al gauw hoe iemand in z’n vel zit, valt het je direct op als er ergens nog iets ontbreekt en doe je alles zoals bij punt 6 besproken, zeer zorgvuldig.

💡 Het waarnemen van alle nuances maakt ook dat je (extra) tijd nodig hebt om alle indrukken te verwerken. Zorg ervoor dat je die tijd neemt, zodat je overprikkeling kunt voorkomen. Bijvoorbeeld met dit ideale me-time recept.

10. Je bent zorgzaam en toegewijd

Een van de prachtige kwaliteiten die je hebt als je hoogsensitief bent is je toegewijde zorgzaamheid. Heel fijn voor de ander die zich al snel begrepen en gehoord zal voelen, maar ook fijn voor jezelf want geven doet goed. Een luisterend oor te bieden en een arm om iemand heen te slaan is vaak al heel troostend voor de ander.

💡Dit is tevens een kwaliteit met een grote valkuil wanneer je hierbij niet voldoende voor jezelf zorgt. Het is belangrijk eerst goed voor jezelf te zorgen, zodat je weet waar je grenzen liggen en je leert onderscheiden wanneer je zorgzaamheid op z’n plaats is. Sommige mensen vinden het bijvoorbeeld -vaak onbewust- maar wat fijn als een ander (jij dus) het wel regelt. Wees dus in eerste instantie zorgzaam en toegewijd naar jezelf en daarna pas naar de ander.

11. Je denkt diep na

Wanneer er iets aan de hand is of jouw mening wordt gevraagd overweeg je zorgvuldig alle kanten van de situatie en laat je het bezinken alvorens je met een mening of in actie komt. Het dieper nadenken is typerend voor HSP’s en is een prachtige kwaliteit voor afgewogen beslissingen.

💡 Laat je niet opjagen door de (vermeende) snelheid van anderen. Jouw tempo is niet voor niets anders, je overweegt namelijk op meerdere gebieden in je hersenen tegelijkertijd en dat kost dus al met al wat meer procestijd. Geef jezelf die ruimte, zodat je eea kunt laten zakken en een eigen afgewogen besluit kunt nemen. Lees ook: waarom HSP eerst even op de rem gaan staan.

12. Je houdt van de natuur & stilte

Hoe heerlijk is het om in alle stilte door de natuur te lopen al je zintuigen open te zetten en de geuren, geluiden, kleuren en andere sensaties in de natuur intens waar te nemen? Hoe stiller het is hoe meer ruimte je hebt om dit alles bewust te ervaren.

💡 Trakteer jezelf regelmatig op zo’n heerlijke ervaring. Voor sommigen is het fijner om juist in de vroege ochtend te lopen, anderen lopen liever overdag en er zijn er ook die juist de stilte van de nacht zo waarderen in de natuur. Kies wat het beste bij jou past en geniet! 

Tot slot

Dit waren 12 kwaliteiten van HSP. Was het voor jou herkenbaar? Laat het hieronder weten in een reactie.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

kwaliteiten van HSP

Ook interessant

49 Reacties

 1. 100 % herkenning, ja.

  Waarom is dit waar voor de volle 100 % ?

  • Hallo Maaike. Ook voor mij héél herkenbaar; alle punten. Zo fijn om er weer aan herinnerd te worden dat HSP-ers ook veel goede kwaliteiten hebben. Ik vergeet dit te vaak. Bijzonder fijn zijn de tips van jou onder de punten. Daar leer ik veel van en helpt me weer vooruit. Bedankt!

  • Fijn dat je het zo herkent Hennie. Geniet er maar van!

 2. Hallo Maaike. Wat waren jouw woorden weer welkom voor mij! Heel fijn om bevestiging te krijgen dat je het goed doet! Het is voor mij nog steeds moeilijk,het voordeel te zien van het hoogsensentief zijn…al als ik jouw mail nu lees…ik heb toch veel van je geleerd en ik blijf leren.lieve groet en bedankt. Gretha Beute

   • Heel herkenbaar. Ik heb me nooit zo verdiept in HSP, maar zie nu toch wel de raakvlakken met mijn eigen karaktereigenschappen o.a. perfectionisme. En vooral hoe ik hier op een positiever manier naar mag gaan kijken ipv dat ik er veel last van heb met name in mijn werk.

 3. Wat fijn om te lezen dat HSP ers ook goede kwaliteiten bezitten. Je mail kwam precies op het juiste moment.

 4. Alles waar mis nog wel het contact met dieren mijn psych liet mij zien dat ik kon paarden fluisteren.

 5. Hallo Maaike,

  Natuurlijk herken ik alle punten in meer of mindere mate.
  Het enige wat moeite kost is mezelf niet vergeten. Erop letten dat je op tijd je rust neemt. Erom denken dat je andermans problemen niet de jouwe maakt.
  Ik werk eraan.
  Jouw tips helpen hier enorm bij. Dank je wel

 6. Jeetje Maaike op mijn lijf en zijn geschreven!! Heerlijk om het gewoon eens benoemd te zien worden, dank je daarvoor !!

 7. Fijn om te lezen, en ik herken alles!
  Goede tip van jou om aan te bieden om er op een ander moment voor de ander te zijn wanneer ik merk dat ik al ‘vol’ zit.
  Fijn ook dat je de veerkracht zo positief benaderd. Dit zou ik niet snel van mijzelf zeggen namelijk, dat ik veerkrachtig ben, maar nu ik er over nadenk (na jouw omschrijving) klopt het eigenlijk wel! Na een dag van overprikkeling of onzekerheid kan ik ook weer heel tevreden zijn en intens genieten.

 8. Hoi Maaike,

  Heel herkenbaar wat er in het artikel staat, bij mijzelf maar ook bij mijn zoon van 17. Daarbij heeft mijn zoon last van depressie, chronisch; ben jij misschien ook bekent met Hsp en depressie?
  Hoop van je te mogen horen

 9. Zeker waar.idd het contact met dieren op een bijzondere manier is bij mij ook een kwaliteit waar ik veel voldoening uithaal . Het zorgen voor een dier maakt mij happy……bedankt voor het herrineren . Want idd soms “vergeten” we onszelf iets te snel . Althans ik

 10. Absoluut herkenning! Het heeft voordelen en nadelen. Ik mis het harder binnen komen van geluiden. Dat is nou juist waar ik niet mee om kan gaan.

 11. Voor mij een zeer herkenbaar op veel punten. Gisteravond naar Tineke Schouten geweest: genoten, maar die harde muziek…….om dol van te worden!

  • Wellicht helpt het de volgende keer om dan festival oordopjes in te doen. Je hoort nog wel alles maar minder hard. Let wel op dat je ze niet te lang/vaak draagt want dat verminderd je verdraagzaamheid van geluid.

   • Voor mij zo herkenbaar
    Alleen het geniet is moeilijk maar dat heeft te maken met de depressie en medicatie

   • Beste Maaike,

    Wat een mooie website heeft u! Ik voelde mij vaak anders dan anderen, dit gooide ik altijd op mijn hoogbegaafdheid. Dit zal wellicht wel een rol hebben gespeeld, maar toen ik over HSP las: wauw. Dit ben ik en ik ben blijkbaar niet de enige. Ik werd hier zelfs even emotioneel van.
    Bedankt en keep up the good work!

 12. Fijn om dit te lezen, zo herkenbaar. Ik vind het alleen zo lastig als ik de natuur loop of alleen zit te relaxen dat ik het ook weer snel saai vind of me dan zo alleen kan voelen. Ik ben zo graag in contact met mensen, maar ben ook zo snel weer overprikkeld dat ik die momentjes echt nodig heb. Kortom dat blijft echt een soort welles/nietes. Dus wél in de groep blijven of me terug trekken. Kwam er laatst achter dat ik ook lastig heb van ’the fear of missing out’ (bang om dingen te missen) Hoe kan ik hier het best mee omgaan?

 13. Beste Maaike, ik ben al twee jaar bezig met ongemakken en al 3 x op de spoed gelegen hoge bloeddruk etc. Pinterest is mijn grote vriendin want daar heb ik ontdekt door jou tekst en uitleg wat er aan de hand was met
  mij, ook jou test gedaan, de puzzel is in elkaar gevallen! Daarom Maaike
  wil ik u hartelijk danken, mijn leven is weer op orde en doe rustig aan en
  kijk goed uit !
  Claudia België

 14. Mooi is het, om te lezen dat je niet ‘alleen’ bent.

  Ik herken het nu ook bij andere mensen. Denk zelfs bij kinderen….

  Toch probeer ik er weinig over te praten.

  Er zullen ook nog veel grote verschillen zijn.

  Ik heb toevallig veel oog voor details en kan tranen en de krop in de keel krijgen van iets moois…
  Hou totaal niet van vogels en katten. Alle andere dieren wel.

  Liefs aan allemaal, van Fabienne uit Mallorca

 15. Alle 12 punten kloppen helemaal in wie ik ben en dat is zeker een zegen nu ik het besef en hanteer en dat het een voorrecht is om dit te bezitten in mijn leven! Voordat ik het door had dat ik HSP was liep ik mezelf regelmatig in de weg en vroeg mij regelmatig af…waarom voelen anderen dit niet wat ik voel?? en regelmatig vergat ik mezelf.. en de conclusie is dat ik regelmatig tegen een muur aan liep…ik heb mijn les geleerd! En nu ondanks alle situaties die er op mijn pad zijn gekomen zit ik in rustig vaarwater en doorzie alles (bijna alles 😉 ) en ja je maakt situaties mee dat een ander zegt…Hoe kon jij dat nou weten! ..of ben jij paranormaal begaafd??…NEE dat ben ik niet maar krijg via alles door me heen buiten mijn geweten om de antwoorden door en ik voel dit meteen en geef dit door (het ver vooruit kunnen kijken en waarnemen) en het is zelfs zo dat ik waarheid dromen krijgt en na verloop van tijd moet men die dit mij hebben horen zeggen toegeven dat ik gelijk heb terwijl men dit niet hebben zien aankomen. Ik negeer zelfs mensen waar ik meteen bij voelt dat ze liegen dit voel ik meteen. Kortom te veel om op te noemen hoe waardevol HSP is en ik er goed gebruik van maak, en dit kan alleen als je alles in je leven hebt overwogen en de valkuilen van jezelf kan beheersen. Ik voel mij gezegend! 😉

 16. Hoi Maaike, mooi dit te lezen, zoveel herkenning! Ik begin mezelf meer te begrijpen. Inmiddels ben ik 50 jaar en heb al veel geleerd door steeds iets nieuws te proberen. Punt 4 en 11 lijken voor mij met elkaar in tegenspraak. Ik heb meer van punt 11 en reageer secundair, waardoor ik vaak iets maar laat lopen, omdat het teveel energie kost om op terug te komen. Mijn huisarts heeft weleens gezegd dat ik meer eelt op mijn ziel moest kweken. Als ik wilde weten hoe je dat doet, kreeg ik geen antwoord. Is dat iets dat mogelijk is?

  • Beste Jannet,

   Snel vooruit denken wil zeggen dat je cognitief gezien goed verbanden kunt zien en daarmee soms sneller in meerdere stappen vooruit kunt denken. Het verwerken echter kost meer tijd, daar komen vaak ook (en soms intense) gevoelens bij kijken. Ik weet niet precies in welke context eelt op je ziel kweken je is aangeraden. Je kunt hoogsensitiviteit niet veranderen maar eventuele overgevoeligheid (staat los van HSP maar je bent er als HSP wel verhoogd vatbaar voor wanneer je moeilijke situaties hebt meegemaakt) indien daar sprake van is wel.

   Warme groet,
   Maaike

 17. Wat fijn zeg, 100% herkenning, het is alsof je eindelijk thuis komt, en dat na 50 jaar. Ontzettend bedankt voor dit verhelderende en duidelijke artikel. Ik ben zeer benieuwd naar alle tips en aanvullende artikelen en kijk er echt naar uit om deze te lezen. Veel liefs! -xXx-

 18. Alsof je een lijstje van mij hebt gemaakt, heel bijzonder.

 19. Ik volg jou al een heel tijdje en heb mezelf eindelijk leren kennen en accepteren. Ook het bovenstaande artikel is weer voor een groot deel een bevestiging, alleen met dieren heb ik niet zoveel, wel als ze jong en hulpbehoevend zijn.
  Dankjewel.

 20. Hoi Maaike, ik wil je graag laten weten dat ik alle publicaties en informatie heel helpend vind in het ontdekken wie ik ben en waar ik pas.
  Ik ben Fleur, 21 jaar en heb een behoorlijk rugzakje gevuld in de afgelopen 11 jaar aan levenservaringen.
  Ik ervaarde vaak dat dingen te veel werden, ik anders was of mensen mij toch niet begrepen.
  Door de informatie en publicaties op deze website voel ik mij beter begrepen, begrijp ik mijzelf beter en voel ik mijzelf ineens niet meer zo ‘anders’.
  Een stukje acceptatie naar mijzelf dat ik oké ben en mag leren ontdekken wie ik ben en waar ik pas/wat bij mij past.
  Fijn om a.d.h.v. bijvoorbeeld deze 12 kwaliteiten te leren inzien dat HSP ook een kracht kan worden/zijn en ik er niet mijn leven lang ‘lasten’ van hoef te ervaren.
  Liefs Fleur

 21. Mega mega herkenbaar… alles! (En inderdaad zou ik bij de natuur & stilte ook dieren willen toevoegen.)

  Evelien

 22. Hallo Maaike
  Heel herkenbaar
  Fijn als je het er even moeilijk mee hebt
  Het komt op het juiste moment
  Dankjewel

 23. Het hele verhaal is herkenbaar maar het meest resoneert het in de natuur zijn. Iedere dag 2 wandelingen met Duke, mijn Ierse setter (ook een heel gevoelig ras, vast geen toeval) heb ik echt nodig. En dan ook even stilstaan of zitten en de energie in mij opnemen. Vermoeidheid verdwijnt, alsof het in de aarde trekt.


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.