Dat hoogsensitief zijn soms voor uitdagingen zorgt is bekend, maar ken je ook al de kwaliteiten van HSP? In dit artikel staan alvast twaalf belangrijke kwaliteiten van een hoog sensitief persoon (HSP) beschreven. Met handige tips om ze optimaal te benutten. Enjoy!

Wat zijn de kwaliteiten van HSP?

Hieronder lees je 12 kwaliteiten van HSP. Handig om te weten want door je kwaliteiten positief in te zetten ervaar je meer plezier in je leven. Zijn ze voor jou herkenbaar?

1. Je kunt goed luisteren

Als je hoogsensitief bent kun je door je goed ontwikkelde inlevingsvermogen en betrokkenheid bij mensen goed luisteren. Je houdt van diepgaande conversaties en vraagt door wanneer mensen hun verhaal vertellen. Mensen voelen zich daardoor gezien en gehoord door jou.

Luister ook goed naar jezelf. Heb je de energie en ruimte om op dit moment naar de ander te luisteren? Of heb je juist behoefte aan rust? Zorg altijd eerst goed voor jezelf! Bied bijvoorbeeld een ander moment aan waarop je er voor de ander kunt zijn.

2. Je bent gewetensvol

Eerlijkheid en kijken naar jouw aandeel in een situatie (zelfreflectie) staat voorop. Dat zijn prachtige kwaliteiten waar je echt dankbaar voor mag zijn. Net als met alle kwaliteiten kan dit doorschieten en kun je ook teveel verantwoordelijkheid nemen voor zaken die eigenlijk voor rekening van de ander zijn of te open zijn over jezelf. Wees daar alert op. Maar onthou vooral dat jouw gewetensvolle kwaliteit een verademing is voor veel mensen zoals bijvoorbeeld andere HSP ;-).

De andere kant hiervan is dat onoprechtheid van anderen je extra opvalt en soms lastig is om mee om te gaan. Blijf bij jezelf en jouw waarden en onthoud dat anderen eerlijkheid soms minder hoog op hun prioriteitenlijstje hebben staan. Dit zegt niets over jou en je hoeft je daar zeker niet naar aan te passen.

3. Je zoekt betekenis in je leven

Dit gaat op voor allerlei gebieden. Zo doe je graag zinvol werk of je zoekt juist in je vrije tijd graag naar een diepere betekenis van het leven. Ook hou je van diepzinnige gesprekken met mensen. Een prachtige kwaliteit die veel voldoening kan geven in je leven.

Zoek je meer voldoening in je leven? Grote kans dat je dit met diepgang gaat vinden. Voor de één is dit spiritualiteit en de andere filosofeert liever. Kijk daarin vooral wat bij jou past.

4. Je denkt snel vooruit

Doordat je opmerkzaam bent en je een associërend vermogen hebt, overzie je snel allerlei stappen. Ideaal in functies waarin overzicht nodig is en waar creatieve oplossingen van pas komen. Ook thuis kan dit heel handig zijn.

Heb een beetje geduld met je collega’s en/of gezinsleden. Soms duurt het even voor die tot dezelfde conclusie(s) komen. Jij bent in dit soort dingen soms gewoon wat sneller. Blijf ook hier weer bij jezelf en ga niet twijfelen omdat het (nog) niet begrepen wordt. Lees ook: 6 communicatieproblemen voor een HSP met een niet-HSP

5. Je geniet extra intens

Je zou het zo vergeten door alles wat nog niet goed gaat, beter zou kunnen of gewoon vervelend voelt: je kunt ook extra intens genieten! Dit is een van de belangrijkste kwaliteiten van HSP. Het is uitgebreid onderzocht en deze kwaliteit is een goede compensatie voor alles wat hard binnen komt denderen.

Het is daarom belangrijk om regelmatig iets te doen waar je van geniet! Dit helpt je bij het omgaan met tegenslagen. Kijk hierbij goed in hoeverre je daarbij extra prikkels nodig hebt (HSP/HSS) of juist een rustige activiteit. 

6. Je bent zorgvuldig

Vaak wordt vooral perfectionisme bij HSP benadrukt. Ik zie echter veel voordelen van (niet doorgeslagen) perfectionisme. Dit maakt dat je zowel in je werk als in je communicatie en andere zaken zorgvuldig te werk gaat.

Meer informatie over gezond en doorgeschoten perfectionisme bij HSP met handige checklist.

7. Je bent graag op jezelf

Je kunt je prima alleen vermaken en je hoeft niet steeds voor vermaak de deur uit. Velen kiezen voor de rust van het huis of de natuur om even bij te komen van bijvoorbeeld een drukke dag. Veel heb je niet nodig zonder dat je je alleen voelt of verveelt (uitzonderingen daargelaten + voor HSP/HSS kan dit anders werken).

In de waan van de dag vergeet je misschien weleens ruimte te maken voor een moment, dag of weekend voor jezelf. Plan af en toe een me-time moment in je agenda.

8. Je hebt veerkracht

Denk je eens in: je ervaart het leven intenser dan niet-HSP en soms ben je dagen van slag. Maar je kunt ook intens genieten van het leven en je zit niet bij de pakken neer. Je vindt elke keer weer de motivatie om wat van je leven te maken en daar zit je veerkracht!

We zitten er allemaal weleens doorheen, maar onthoud op deze momenten dat het weer voorbij gaat en je ook weer zult genieten want die veerkracht bezit je! Ondersteun jezelf af en toe met de nodige zelfzorg. Zo geniet je namelijk meer van de kwaliteiten van HSP zijn.

9. Je neemt nuances waar

Het waarnemen van nuances heeft vele voordelen. Zo zie je al gauw hoe iemand in z’n vel zit, valt het je direct op als er ergens nog iets ontbreekt en doe je alles zoals bij punt 6 besproken, zeer zorgvuldig.

Het waarnemen van alle nuances maakt ook dat je (extra) tijd nodig hebt om alle indrukken te verwerken. Zorg ervoor dat je die tijd neemt, zodat je overprikkeling kunt voorkomen.

10. Je bent zorgzaam en toegewijd

Een van de prachtige kwaliteiten die je hebt als je hoogsensitief bent is je toegewijde zorgzaamheid. Heel fijn voor de ander die zich al snel begrepen en gehoord zal voelen, maar ook fijn voor jezelf want geven doet goed. Een luisterend oor te bieden en een arm om iemand heen te slaan is vaak al heel troostend voor de ander.

Dit is tevens een kwaliteit met een grote valkuil wanneer je hierbij niet voldoende voor jezelf zorgt. Het is belangrijk eerst goed voor jezelf te zorgen, zodat je weet waar je grenzen liggen en je leert onderscheiden wanneer je zorgzaamheid op z’n plaats is. Sommige mensen vinden het bijvoorbeeld -vaak onbewust- maar wat fijn als een ander (jij dus) het wel regelt. Wees dus in eerste instantie zorgzaam en toegewijd naar jezelf en daarna pas naar de ander.

11. Je denkt diep na

Wanneer er iets aan de hand is of jouw mening wordt gevraagd overweeg je zorgvuldig alle kanten van de situatie en laat je het bezinken alvorens je met een mening of in actie komt. Het dieper nadenken is typerend voor HSP’s en is een prachtige kwaliteit voor afgewogen beslissingen.

Laat je niet opjagen door de (vermeende) snelheid van anderen. Jouw tempo is niet voor niets anders, je overweegt namelijk op meerdere gebieden in je hersenen tegelijkertijd en dat kost dus al met al wat meer procestijd. Geef jezelf die ruimte, zodat je eea kunt laten zakken en een eigen afgewogen besluit kunt nemen. Lees ook: waarom HSP eerst even op de rem gaan staan

12. Je houdt van de natuur & stilte

Hoe heerlijk is het om in alle stilte door de natuur te lopen al je zintuigen open te zetten en de geuren, geluiden, kleuren en andere sensaties in de natuur intens waar te nemen? Hoe stiller het is hoe meer ruimte je hebt om dit alles bewust te ervaren.

Trakteer jezelf regelmatig op zo’n heerlijke ervaring. Voor sommigen is het fijner om juist in de vroege ochtend te lopen, anderen lopen liever overdag en er zijn er ook die juist de stilte van de nacht zo waarderen in de natuur. Kies wat het beste bij jou past en geniet! 

Tot slot

Dit waren 12 kwaliteiten van HSP. Was het voor jou herkenbaar? Laat het hieronder weten in een reactie.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:
  • 24
  • 205
  •  
  •  
  •  

Bewaar voor later op Pinterest:

kwaliteiten van HSP

Kwaliteiten van HSP

Mijn naam is Maaike Kruijsen, ik ben HSP coach en begeleid hoogsensitieve mensen (HSP) naar een fijn & ontspannen leven.

Ik deel handige tips en informatie over hoogsensitiviteit op deze website en via social media Pinterest, Instagram, Facebook.