Op Instagram en Facebook stelde ik de vraag: waar loop je tegenaan in communicatie met niet-HSP’s? Er kwamen heel wat reacties. Ik heb 6 reacties geselecteerd en ik geef uitleg waarom deze communicatieproblemen er voor een HSP zijn. Ook deel ik een aantal HSP tips om toe te passen in je eigen leven.

Dit zijn 6 communicatieproblemen voor een HSP

1. Ik heb tijd nodig om dingen te verwerken

Frederika: “De mensen om mij heen snappen niet dat ik niet zomaar over dingen heen kan stappen. Of naast me neer kan leggen. Ik heb tijd nodig om het te verwerken en te relativeren.”

HSP coach Maaike Kruijsen: De diepgaande verwerking is kenmerkend voor hoogsensitiviteit. Naast jezelf die tijd en ruimte te geven is het belangrijk dat een niet-HSP in jouw omgeving dat snapt. Leg uit dat je wat meer tijd nodig hebt dan een gemiddeld mens. Als er een antwoord van je verwacht wordt, geef dan een tijdsindicatie waarin je genoeg ruimte hebt om eea eerst te laten bezinken.

2. Zij zien niet altijd wat jij ziet

Pim: “Zij zien niet altijd wat jij ziet en erkennen jouw mening of gevoel ook niet. Je stelt je aan, overdrijft of moet eens normaal doen. “

HSP coach Maaike Kruijsen: Dat klopt, door de diepgaande verwerking en het vermogen meer nuances te zien, zie je de dingen soms ook anders dan niet-HSP. Bovendien komen situaties vaak extra intens binnen, iets wat niet-HSP niet altijd begrijpen omdat ze dit niet zelf ervaren.

In de praktijk gebruik ik de emotiemeter als voorbeeld: Een deel van de HSP (zeker in combinatie met Rejection Sensitivity – afwijzingsgevoeligheid), schieten van 0 naar 10 in een nanoseconde. De emotie is in het moment zelf dan zo hoog dat helder denken niet meer lukt. De motor (hersenen) moet(en) eerst afkoelen. Het belangrijkste advies hier is om eerst te zakken in je emotie en goed te voelen welke behoefte eronder zit. Wanneer je deze behoefte helder hebt kun je deze aan de ander aangeven en met elkaar in gesprek gaan.

3. Zonder verklaring gewoon ‘weten’

Marischka: “Dat je dingen simpelweg niet kan verklaren, maar dat je ze gewoon ‘weet’.”

HSP coach Maaike Kruijsen: Dat is je intuïtie. En m.i. speelt het snel verbanden kunnen leggen als HSP hier (al dan niet onbewust) ook een rol. Het menselijke brein wil echter graag verklaringen. Dus wie dat niet zomaar weet, wil toch liever eerst een (het liefst wetenschappelijk) onderbouwde verklaring alvorens iets van je aan te nemen.

Neem jezelf in elk geval serieus. Met of zonder begrip van de ander. Afhankelijk van de situatie mag je ook gaan staan voor je gevoel zoals bijvoorbeeld bij belangrijke beslissingen. Zorg wel dat je de ander ook in zijn/haar waarde laat. Communiceren doe je samen, een overeenstemming bereiken waar beiden zich in kunnen vinden!

Wanneer het echter over een ander gaat (je voelt iets aan enz) is het soms beter om niets te zeggen. Mensen zijn er niet altijd aan toe zich bewust te worden van wat jij al voelt/weet. Kijk of je daarin een afweging kunt maken in je intuïtie.

4. Ze begrijpen mijn behoefte aan ‘me-time’ niet

Kitty: “Dat ze mijn behoefte aan ‘me-time’ niet begrijpen. Als HSP heb ik erg veel tijd nodig om in afzondering ervaringen te verwerken en men vindt dat raar. Ik heb er een vriendschap door verloren zelfs!.”

HSP coach Maaike Kruijsen: Het is belangrijk je te omringen met mensen die welwillend zijn om tijd en energie in je te steken. Soms hebben niet-HSP bepaalde verwachtingen waar je als HSP niet aan kunt voldoen. Zoals bijvoorbeeld vaak afspreken, je gedragen als een niet-HSP, maar ook meegaan naar drukke gelegenheden enzovoorts. Als het niet matched, maak het dan niet te ingewikkeld en probeer niet krampachtig de vriendschap te behouden. Zoek liever naar meer gelijkgestemden. Dit kunnen trouwens ook prima niet-HSP zijn.

5. Ik heb last van emoties en gevoelens van de ander

Inge: “Ik heb erg last van alle emoties en gevoelens van de ander. Ik voel die dan ook allemaal en kan dan moeilijk bij mijn eigen gevoel blijven of komen. Daardoor zeg ik vaak niet wat ik eigenlijk vind of wil. En dat is vaak best lastig.”

HSP coach Maaike Kruijsen: Dit is een veelgehoord probleem onder de communicatieproblemen voor een HSP. Bij hoogsensitieve mensen wordt een verhoogde activiteit in de spiegelneuronen gemeten. Spiegelneuronen zijn neuronen die actief worden wanneer je waarneemt wat iemand anders doet. Bijvoorbeeld bewegen of spreken, maar ook op: wat iemand voelt of zelfs emotioneel ervaart. Leer dicht bij jezelf en je eigen gevoel te blijven.

Soms liggen er patronen aan ten grondslag waarom je meer gefocust bent op de ander dan op jezelf. Het kan handig zijn die helder te krijgen zodat je meer ruimte krijgt voor je eigen emoties en gevoelens.

6. Ik mis diepgang in de communicatie

Astrid: “Ik wil graag op een dieper niveau communiceren. De ander is dan al afgehaakt.

HSP coach Maaike Kruijsen: Een van de voordelen van je diepgaande verwerking als HSP is dat je ook dieper nadenkt over het leven. Veel HSP’s zijn bijvoorbeeld ook bezig met zingeving in het leven. Zoek hierin gelijkgestemden en hou het met mensen die afhaken bij de koetjes en kalfjes.

Zijn deze 6 communicatieproblemen voor een HSP herkenbaar voor jou? Of mis je nog een belangrijke? Laat het hieronder weten!

Vond je dit leuk? Deel met anderen:
  • 6.7K
  • 597
  •  
  •  
  •  

Bewaar voor later op Pinterest:

6 communicatieproblemen voor een HSP met een niet-HSP

6 communicatieproblemen voor een HSP met een niet-HSP

Mijn naam is Maaike Kruijsen, ik ben HSP coach en begeleid hoogsensitieve mensen (HSP) naar een fijn & ontspannen leven.

Ik deel handige tips en informatie over hoogsensitiviteit op deze website en via social media Pinterest, Instagram, Facebook.