Ben je hoogsensitief en snel verveeld? Lees dan de kenmerken van HSS in dit artikel. Zo’n 30% van de hoogsensitieve mensen is namelijk extravert (HSS). Herken jij dat je je juist wél graag tussen mensen begeeft (zij het voor een bepaalde tijd)? En zoek je soms juist prikkels op in je leven? Grote kans dat je een extraverte HSP bent.

De extraverte HSP’er / HSS high sensation seeker

HSP/HSS wordt ook wel beschreven als tegelijkertijd met je voet op het gaspedaal en de rem leven. Komt jou dat bekend voor? Lees dan vooral even verder voor meer informatie over de hoogsensitieve high sensation seeker, ook wel de extraverte HSP of strong-willed HSP genaamd.
Aan de ene kant leef je op bij prikkels en het contact met andere mensen, maar aan de andere kant heb je ook behoefte aan stilte en rust. De balans tussen die twee kan een hele uitdaging zijn. Waarschijnlijk denk je bij het woord balans meteen al…oh nee, als dat maar niet saai wordt! Verveling ligt voor extraverte (HSS) sensitieve mensen namelijk op de loer.

Kenmerken van de high sensation seeker (HSS)

 • Je bent eigenwijs en eigengereid
 • Je hebt een grote wilskracht
 • Je weet heel goed wat je wel en niet wilt en hebt een duidelijke behoefte aan autonomie
 • Je bent nieuwsgierig
 • Je hebt (meestal) veel energie, van te weinig doen word je futloos
 • Je zit altijd vol nieuwe ideeën
 • Je kunt behoorlijk ongeduldig zijn
 • Je houdt van nieuwe dingen
 • Je onderneemt ook graag van alles
 • Je gaat liever iets actiefs doen dan rustig op de bank tv kijken
 • Je verveelt je snel
 • Je bent geneigd je zin door te zetten
 • Je bent slim en gewiekst in het beargumenteren en zo je zin (toch) te krijgen
 • Je kunt opstandig worden als iets oneerlijk is of niet op jouw manier gaat
 • Je emoties kunnen binnen no time hoog op lopen. Als kind uitte zich dit in driftbuien
 • Je bent snel enthousiast
 • Je bent ook snel verveeld
 • Je hebt een sterke behoefte aan vrijheid
 • Je kunt snel wisselen in je emoties
 • Je bent graag onder de mensen (als je je goed voelt)

Als je dit lijstje zo bekijkt zie je dat er best wel wat tegenstrijdigheden in zitten ten aanzien van hoogsensitiviteit. Dit is wat je als sensitieve high sensation seeker ongetwijfeld van binnen zult ervaren. Dat maakt dat je soms ook nog wat langer doorgaat terwijl dat eigenlijk niet verstandig is. De kans op overspannenheid of een burn-out is dan ook groot wanneer je niet op tijd op de rem trapt. Tegelijkertijd dien je ook genoeg prikkels te ervaren om niet in de tegenovergestelde onderprikkeling terecht te komen.

Er zijn natuurlijk allerlei nuances in te bedenken, je hoeft bijvoorbeeld niet alles even sterk te herkennen. Er wordt ook wel gesproken van 4 HSP typen, maar ik hou het graag simpel op introvert (70% van de HSP) en extravert /HSS (30% van de HSP).

Verder herkennen ook veel hoogsensitieve mensen die extravert zijn de introverte kant in zichzelf. De combinatie waarbij zowel introvert en extravert duidelijk aanwezig zijn wordt ook wel ambivert genoemd.

Wil je meer weten over je extraverte (HSS) kant? Dan kun je hier de HSS test doen, ontwikkeld door Elaine Aron.

Typerende extraverte HSP eigenschappen

Een aantal typerende zaken wanneer je naast hoogsensitief ook extravert (HSS) bent.

Je hebt een sterke wil

Je weet heel goed wat je wil en je gaat ervoor. Hiermee kun je veel dingen bereiken die voor jou belangrijk zijn. Soms kan je doelgerichtheid wel je kwetsbare en meer sensitieve kant ondermijnen. Zo maak je bijvoorbeeld sneller meer praktische keuzes zonder te checken of je je daar ook goed bij voelt en/of zin in hebt. 😉

Soms kun je door je enthousiasme en gedrevenheid in combinatie met je sterke wil jezelf en anderen voorbij hollen. Check af en toe even bij jezelf en indien van toepassing ook de ander zijn of haar keuzes en gevoel bij iets wat jullie samen ondernemen.

Nuancering: Zoals geen enkele introverte HSP hetzelfde is, geldt dit ook voor extraverte HSP. Je hebt naast je sensitieve eigenschap ook nog je achtergrond en karakter en samen vormen ze jou tot wie je bent. Ook je intelligentie kan hier een rol bij spelen. Hoogbegaafde HSP’s bijvoorbeeld, hebben ook vaak een sterke wil. Hoewel veel HSP/HSS ook een sterke wil hebben geldt dit dan ook niet voor iedereen. Check ook deze 4 verschillende HSP types >>

Je bruist vaak van de ideeën

Je hebt altijd nieuwe ideeën die je enthousiast deelt. Bijvoorbeeld wanneer je aan iets werkt wat je leuk vindt, een creatieve hobby hebt waar je je in uit kunt leven of op een andere manier betrokken bent bij een vereniging of organisatie.

Rust nemen kan lastig zijn

Hoe drukker je het hebt, hoe lastiger het voelt om rust te nemen. Ik vergelijk het altijd met een intercity, is deze eenmaal op snelheid dan duurt het even voor de trein weer af kan remmen. Het kan verleidelijk zijn door te gaan in ditzelfde tempo en niet stil te staan bij je gevoel (dat je pas voelt als je even rust neemt).
 

Bouw bewust rustmomenten in. Als je geneigd bent altijd maar door te gaan, bouw ze dan in op je verstand. 5 minuten, 15 minuten….zorg dat je jezelf regelmatig even een break geeft van waar je mee bezig bent.

Je houdt van praten

Je praat graag over wat je bezig houdt. Vaak helpt het je meteen om op een rijtje zetten wat zich heeft voorgedaan, waar je staat en wat je er (indien nodig) mee wilt. Vaak hoeft een ander alleen maar te luisteren (advies kan je zelfs alleen maar van de wijs brengen), de kwartjes vallen al pratend vaak vanzelf.

Ben je overstuur of zit je iets dwars? Dan heb je misschien wel een sterke behoefte om dit te delen en bel je graag één of meer mensen op. Vaak kalmeer je vrij snel weer wanneer je even hebt kunnen spuien. De druk moet als het ware even van de ketel.

Je maakt makkelijk contact

Je maakt gemakkelijk contact met mensen. Je vind het leuk een praatje te maken met iemand en je kunt over het algemeen goed overweg met verschillende soorten mensen.

Het kan helpen onderscheid te maken met welke mensen je in contact wilt zijn. Omdat je van mensen houdt hoef je nog niet met iedereen om te gaan. Ga hierbij je mogelijk pleasende kant ook na.

Je kent uitersten

Je leeft soms in uitersten. Het ene moment ben je druk en aanwezig en voel je bakken energie, terwijl je de andere keer in een dal kunt schieten. Je bent dan het liefst in stilte alleen. Beide kanten kunnen zomaar opkomen en even plotseling weer verdwijnen.
 
Vond je dit leuk? Deel met anderen:
 • 112
 • 457
 •  
 •  
 •  

Bewaar voor later op Pinterest:

HSP en snel verveeld Lees de kenmerken van HSS

HSP en HSS

Mijn naam is Maaike Kruijsen, ik ben HSP coach en begeleid hoogsensitieve mensen (HSP) naar een fijn & ontspannen leven.

Ik deel handige tips en informatie over hoogsensitiviteit op deze website en via social media Pinterest, Instagram, Facebook.