Kom je als HSP snel in actie? Leer op je handen zitten

Kom je als HSP direct in actie
3 minuten

Sta je graag voor een ander klaar? En ben jij meestal degene die het gaat regelen of oplossen wanneer er een vraag gesteld wordt in de groep? Kortom: kom je als HSP direct in actie? Ik zie regelmatig proactieve HSP’s die het lastig vinden om even niets te doen en af te wachten.

HSP talenten

Als je hoogsensitief bent heb je als gevolg van een iets andere werking van je brein een aantal talenten waaronder:

 • Verantwoordelijkheidsgevoel
 • Zorgzaamheid
 • Aandacht voor details
 • Empathie
 • Grote geheel overzien
 • Aandacht voor belang van de groep

Een of een combinatie van deze talenten kan ervoor zorgen dat je geneigd bent om als HSP direct in actie te komen. Bijvoorbeeld met je aandacht voor details gecombineerd met je verantwoordelijkheidsgevoel, de puntjes nog even op de i zetten. Of moet er iets geregeld worden en vind jij regelen leuk? Dan is de kans groot dat je verantwoordelijkheidsgevoel je tot directe actie over laat gaan. Met als gevolg dat mensen denken: ‘oh dat kan hij of zij wel even doen, die is daar goed in of doet dat altijd’. Voor je het weet wordt het een patroon.

Sta eens stil bij de situatie en vraag je af: is het wel aan jou (of aan jou alleen?) om een bepaald probleem op te lossen of te gaan regelen?

Pleasegedrag

Een andere factor die mee kan spelen om direct in actie te komen is pleasen. Met pleasen wil je voorkomen dat je (mogelijk) wordt afgewezen. Direct iets aan de situatie doen kan er dan voor zorgen dat je dat kunt voorkomen. Afwijzingsgevoeligheid (Rejection Sensitivity) komt geregeld voor onder hoogsensitieve mensen en heeft te maken met eerdere negatieve ervaringen waarin je direct of indirect werd afgewezen in je leven. HSP’s zijn hier eerder vatbaar voor.

Hoogbegaafd en HSP

In de praktijk zie ik hoogbegaafde HSP’s de boel ook alvast even snel oplossen, omdat hun brein sneller werkt en ze het soms lastig vinden te wachten tot anderen ook zover zijn. Al dan niet gecombineerd met HSP talenten en/of pleasegedrag.

Als HSP direct in actie gaan: Hoe doorbreek je de cirkel?

Het is belangrijk om je te realiseren dat jouw neiging om direct in actie te gaan inmiddels een patroon is geworden. En wij mensen zijn gewoontedieren. Iets veranderen voelt meestal niet prettig, want dat betekent dat je je op nieuw terrein begeeft waarbij je nog niet weet hoe dat uit gaat pakken. De angst dat dingen dan in de soep gaan lopen, je (mogelijk) afgewezen wordt of niet volledig genoeg zijn kan je dan belemmeren.

Leer op je handen zitten

De titel zegt het al: het is de kunst om te leren op je handen te zitten. En dat is in feite heel hard werken om juist even niets te doen. Je kunt namelijk vanalles gaan voelen zoals:

 • Ongemakkelijkheid
 • Onrust
 • Angst
 • Schuldgevoelens
 • Het gevoel egoïstisch te zijn

Gevoelens verdragen

Het is de truc om die gevoelens te verdragen. Het brein houd niet van vervelende gevoelens en zoekt naar de weg van de minste weerstand op de korte termijn. Door als HSP direct in actie te gaan ben je even van die gevoelens af. Maar wat doet al die actie met jou op de lange termijn? Hoe voelt het dat jij altijd degene bent die dingen regelt of oplost?

Sta er eens bij stil en kijk eens of je de proef op de som kunt nemen door dit te oefenen. Begin klein, reageer niet direct op een vraag in een Whatsappgroep bijvoorbeeld en kijk wat er gebeurt.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

Kom je als HSP direct in actie

Ook interessant

Nog geen reacties. Reageer hieronder!


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.