10 tips om bij jezelf te blijven als HSP

tips om bij jezelf te blijven als HSP
4 minuten

Als HSP kan het soms lastig zijn om jezelf te blijven in een wereld die niet altijd begrijpt wat het betekent om hoogsensitief te zijn. Voor een fijn leven met je hoogsensitiviteit is het belangrijk om jezelf te blijven en jezelf te accepteren zoals je bent. In dit artikel een aantal tips om bij jezelf te blijven als HSP.

Dit zijn de tips om bij jezelf te blijven als HSP

1. Leer je grenzen kennen

Als HSP ben je gevoeliger voor prikkels dan de gemiddelde persoon. Het is daarom belangrijk om je grenzen te kennen en hier ook naar te handelen. Dit kan betekenen dat je soms nee moet zeggen tegen sociale gebeurtenissen of dat je af en toe wat tijd voor jezelf moet nemen om op te laden. Leer waar je grenzen liggen en stel ze vervolgens duidelijk.

2. Blijf in contact met je emoties

Als je hoogsensitief bent kun je emoties intenser ervaren. Het is daarom belangrijk om in contact te blijven met je eigen emoties en deze te accepteren. Dit betekent niet dat je jezelf moet laten overweldigen door emoties, maar wees er bewust van en ga er op een gezonde manier mee om. Laat ze er zijn en praat erover bijvoorbeeld.

3. Accepteer jezelf

Misschien wel de belangrijkste tip: accepteer jezelf. Hoogsensitiviteit is geen stoornis, maar een karaktereigenschap en daarmee is het een onderdeel van wie je bent. Leer van je sterke kanten als HSP en werk aan de uitdagingen die je tegenkomt. Maar bovenal: accepteer jezelf en wees trots op wie je bent.

4. Zorg voor regelmatige zelfzorg

Als HSP is het belangrijk om regelmatig tijd te besteden aan zelfzorg. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je een hobby hebt waar je veel voldoening uit haalt, lekker wandelen in de natuur of dat je regelmatig mediteert. Zorg ervoor dat je voldoende tijd vrijmaakt voor zelfzorg en dat je hier ook echt van geniet.

5. Zoek gelijkgestemden op

Het kan helpen om gelijkgestemde mensen op te zoeken. Dit kunnen andere HSP’s zijn, maar het kunnen ook mensen zijn die begrip hebben voor jouw sensitiviteit. Zoek bijvoorbeeld naar een HSP café of ga naar een workshop voor HSP’s.

6. Creëer een rustige omgeving

Omgevingsinvloeden (positief en negatief) hebben meer impact op jou als HSP. Probeer daarom een rustige en kalme omgeving te creëren waarin je je prettig voelt. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je een opgeruimde en minimalistische woonomgeving creëert of dat je zachte verlichting gebruikt in plaats van fel licht. Kijk daarin wat goed bij jou past.

7. Beweeg en eet gezond

Lichaamsbeweging en gezonde voeding zijn niet alleen goed voor je lichamelijke gezondheid, maar ook voor je mentale welzijn als HSP. Probeer dagelijks een beetje te bewegen, zoals wandelen, sporten of yoga en zorg voor gezonde, gevarieerde en voedzame maaltijden.

8. Wees bewust van je gedachten

Als HSP kun je soms erg kritisch zijn naar jezelf toe. Probeer daarom bewust te zijn van je gedachten en wees mild voor jezelf. Praat positief tegen jezelf en focus op wat je goed doet in plaats van wat je fout doet. Lees ook af en toe deze tips om bij jezelf te blijven als HSP door als een reminder.

9. Maak gebruik van je HSP talenten

Je beschikt als HSP over een aantal prachtige talenten, zoals empathie, intuïtie en creativiteit. Maak gebruik van deze kwaliteiten en ontwikkel ze verder. Zo kun je bijvoorbeeld werken aan het versterken van je intuïtie door meditatie of het stimuleren van je creativiteit door het maken van kunst.

10. Blijf leren en groeien

Veel HSP’s voelen zich anders bent dan anderen. Dit kan leiden tot onzekerheid en het gevoel dat je niet goed genoeg bent. Blijf echter leren en groeien, door bijvoorbeeld boeken te lezen over HSP of door deel te nemen aan workshops of cursussen. Zo kun je jezelf blijven ontwikkelen en groeien als HSP.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

tips om bij jezelf te blijven als HSP

Ook interessant

1 Reactie

 1. Hoi Maaike,
  als HB-HSP-er herken ik mijzelf in alle mooie stukken die jij schrijft en de tips die jij geeft.
  Vanuit eigen ervaring – en mijn werk als arbeidsdeskundige- ervaar ik ook dat er in de maatschappij nog veel onbekendheid (en daarmee onbegrip) voor de mensen die hiermee dealen.
  Wat zou het mooi zijn als jouw tips voor meer erkenning en begrip zouden zorgen….helaas is dat nog niet zo. Ik merk dat met het ‘jezelf’ serieus nemen – en daar ruimten en aandacht voor geven er soms juist meer ‘uitdagingen’ komen; simpelweg omdat ‘het’ (nog) niet past in ons (economisch) systeem.
  Door het opkomen voor jezelf kan ook isolatie ontstaan; met andere problematiek die daar dan weer vandaan komt.
  Heb jij tips hoe (en ik weet dat wij de wereld niet zo kunnen veranderen) dan juist daarmee om te gaan?
  Hartelijke groet,
  Judith


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.