De voordelen van sporten voor HSP

Welke voordelen heeft sporten voor HSP
3 minuten

Welke voordelen heeft sporten voor HSP? Dat sporten een positief effect heeft op elk mens is welbekend. Maar welke voordelen heeft het als je hoogsensitief bent en welke sporten passen bij iemand die hoogsensitief is? Daar gaat het in dit artikel over.

De positieve effecten van sporten

Sporten verbetert je fysieke, maar ook mentale gezondheid. Fysiek zorgt het bijvoorbeeld voor een goede doorbloeding wat allerlei positieve effecten heeft op je lichaam en ook je immuunsysteem versterkt. Ook levert het meer energie op, onder andere omdat je spijsversteringsstelsel op gang gebracht wordt.

Wanneer je sport komt er endorfine vrij. Van dit stofje word je zowel vrolijker als relaxter. Ook verlaagt het je stress(hormonen) en kun je vaak beter slapen (mits je niet vlak voor het slapen gaan gaat sporten).

Voordelen van porten voor HSP

Sporten voor HSP

Omdat je stressgevoeliger bent als HSP is sporten eigenlijk heel belangrijk, zeker ook in stressvolle tijden. Het is een vorm van zelfzorg die je goed kan ondersteunen. Belangrijk daarbij wel is dat je iets doet wat je leuk vindt. Natuurlijk, soms moet je jezelf even over de drempel heen zetten, maar enig plezier in de vorm van sport zorgt voor meer motivatie en sneller herstel bij stress.

Uit je hoofd, in je lichaam

Een ander belangrijk aspect van bewegen speelt mee wanneer je veel in je hoofd zit. Bijvoorbeeld doordat je veel piekert, (over)analyseert en geneigd bent veel in doemscenario’s te denken. Daardoor kan in actie komen wat stagneren. Bewegen helpt letterlijk ook je denken weer in beweging te krijgen. Wandelen is niet voor niks een beproefd ‘medicijn’ bij burn-outs en depressies.

Wat zijn goede sporten voor HSP?

Hoogsensitieve mensen zijn allemaal verschillend. Daarom zijn er geen juiste sporten voor HSP in het algemeen. Wat bij jou past, kan voor een ander helemaal niet fijn zijn en andersom. Meerdere aspecten tellen hierin mee waaronder je karakter, je behoeften, je gezondheid, de (sport)omgeving enzovoorts.

Rustzoekende HSP

Als rustzoeker passen rustige sporten en omgeving waarschijnlijk beter bij je. Yoga, bodybalance en pilates bijvoorbeeld. Dit is echter geen vaststaand gegeven, kijk goed wat voor jou het beste past. stagneren. Bewegen helpt letterlijk ook je denken weer in beweging te krijgen. Wandelen is niet voor niks een beproefd ‘medicijn’ bij burn-outs en depressies.

Prikkelzoekende HSP

Voor prikkelzoekers geldt extra: welke sport geeft je de juiste prikkels? Wat heb je daarvoor nodig? Bijvoorbeeld voldoende fysieke uitdaging of een uitdagende tegenstander. Of sport op fijne muziek zoals zumba.

Hoogbegaafde HSP

Bij hoogbegaafde HSP zie ik in de praktijk dat vaak de intensievere sporten zoals bodypump of kickboksen de voorkeur hebben. Uitdaging, soms ook competitie om je energie voldoende kwijt te kunnen.

In welke omgeving sport je graag?

Niet alleen voor de sport zelf, maar ook de omgevingsfactoren waar je sport. Denk daarbij aan:

 • De sfeer in een sportschool, vereniging of club.
 • Het geluid, het volume, de muzieksoort enz.
 • Buiten in de natuur.

Wat ook meespeelt zijn de volgende factoren:

 • Sport je liever buiten in de natuur?
 • Op een fitnessapparaat in de sportschool?
 • Of liever een groepsles?
 • Alleen thuis is ook een optie aangezien er steeds meer sportlessen online beschikbaar zijn.
 • Samen in een teamsport kan tot slot voor de teamplayers onder ons ook heel fijn zijn.

Van welke sport(en) hou jij?

Welke sport(en) doe jij graag? Laat het hieronder achter en inspireer er anderen mee!

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

Welke voordelen heeft sporten voor HSP

Ook interessant

8 Reacties

 1. Ik ga graag hardlopen of fietsen, lekker naar buiten de natuur in!

 2. Paardrijden en bezig zijn op stal is voor mij een zaligheid! Even de focus op iets anders en niet nadenken over onzinnige dingen.

 3. Ik doe aan Tai Chi. Dat is zo fantastisch ! Je krijgt rust in je hoofd en werkt tegelijkertijd aan je lichamelijke conditie, je balans en verdediging. Er zit zoveel in Tai Chi!
  En wandelen met mijn honden, heerlijk!

 4. Ik word blij van fietsen, zowel mountainbiken (liefst zo hard mogelijk naar beneden) en racefietsen.
  Aan de andere kant vind ik yoga ook heerlijk en dan vooral yinyoga (hele rustige yoga)

 5. Ik ben slim, maar niet hoogbegaafd, toch krijg ik heel veel energie van kickboksen en bodypump. Maar ook hardlopen vind ik heerlijk, maar dan wel in de zomer, dan is het lekker warm…

 6. Een beetje een vreemde vraag misschien, maar zijn er meer HSP’s die last hebben van (extreme) stijfheid in de spieren en dus niet lenig zijn? Het is net alsof alle kleine beetjes stress doorheen de dag zich fysiek opstapelen. Dat gezegd hebbende is yoga een heerlijke sport, het is alsof mijn lichaam en mijn geest gereset zijn na een goede yogasessie 🙂

 7. Paardrijden aan zee of in de bossen geeft me energie . De natuur in om te wandelen met mijn honden dan pieker ik niet meer ,maar zet al mijn zintuigen op de geluiden van vogels, de wind en kom ik blij terug naar huis . Paarden voelen direct hoe het zit .Mijn gevoel zit altijd goed in communicatie met de dieren .


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.