13 praktische tools voor HSP

praktische tools voor HSP
4 minuten

In dit artikel geef ik een aantal praktische tools voor HSP. Ze zijn bedoeld ter ontspanning, ondersteuning en inspiratie. Kijk daarbij altijd goed wat voor jou wel en niet past. Niemand is hetzelfde, ook HSP’s niet. 😉

Geïnspireerd raken door…

Inspiratie en zingeving zijn voor veel HSP’s fijne geestelijke voeding. Je kunt op allerlei manieren diepgang zoeken. Bijvoorbeeld door:

Overzicht in je brein met...

Het hoogsensitieve brein kan het aardig druk hebben met de extra opmerkzaamheid en diepgaande verwerking. Chaos in je brein en planning kan dan een valkuil zijn. En dus mogen deze tools niet ontbreken in het lijstje praktische tools voor HSP:

 • Organizing agenda: creëer overzicht in je planning met deze fijne organizer. Je kunt er van alles en nog wat in kwijt en het heeft een handige checklist. Ben je ZZP’er? Dan kun je er zelfs je uren in bijhouden.
 • Budgetplanner: als je financiën onoverzichtelijk zijn, kan dat extra stress veroorzaken. Gebruik deze planner als je meer regie over je financiën nodig hebt.

Ontprikkelen door…

Als HSP kan overprikkeling op de loer liggen. Met name als je onvoldoende tijd voor jezelf neemt of er een periode veel gebeurt. Met deze tools kun je weer ontprikkelen:

 • Verzwaringsdeken: Een verzwaringsdeken is een zware deken die zo’n 10-15% weegt van je lichaamsgewicht. Het gewicht heeft een licht drukkend effect op je lichaam. In de wetenschap wordt dit diepe druk stimulatie genoemd. Oorspronkelijk is diepe druk uitgevonden om mensen die last hadden van overprikkeling tot rust te brengen. De deken helpt dan ook om te ontprikkelen en dieper te slapen en kan zowel op de bank als in bed gebruikt worden mits je geen rugklachten hebt. Check hier verzwaringsdekens >>
 • Fidgets: Een andere manier om te ontprikkelen is door middel van fidgets. Er zijn allerlei soort fidgets in omloop zoals bijvoorbeeld spinners, fidget cubes, magnetische fidgets enzovoorts.
 • Kleurboek volwassenen: voor wie graag tekent of kleurt kan een kleurboek voor volwassenen het brein tot rust brengen. Het heeft een meditatief effect en het creëren van iets moois kan veel plezier en voldoening geven. Mits je ervan houdt, maar dat geldt eigenlijk voor alles: doe wat bij je past. Check ze hier >>

Ontspannen met…

Op tijd ontspannen is goed voor je sensitiviteit en dus horen ook hier praktische tools voor HSP bij. Je hebt met je HSP brein voldoende suddertijd, maar ook hersteltijd nodig. Op welke manier jij ontspant kan anders zijn dan bij anderen. Vind vooral je eigen tools en methoden. Deze praktische tools kunnen je er misschien bij ondersteunen:

 • Lavendel oogkussen (voor rust): Dit oogkussen met lavendel aroma brengt rust in je lichaam. Het verlicht je hoofdpijn, stress of gespannen spieren. Check het hier >>
 • Spijkermat: Door de scherpe punten van de spijkermat wordt je doorbloeding gestimuleerd en maakt je lichaam de gelukshormonen endorfine en oxytocine aan. Dit geeft ontspanning en vermindering van pijn. Check ze hier >>
 • Hartcoherentie: Hartcoherentie is een wetenschappelijk gefundeerde methode waarbij je door een ritmische ademhalingstechniek een balans tussen je hart en brein bewerkstelligd. Door deze balans geven je zenuwbanen aan je hersenen door dat het veilig is. Dit heeft onder meer een effect op het angstcentrum, dat hierdoor angst dempt. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dit een positief effect heeft op je functioneren. Met de de Inner Balance Trainer van HeartMath, kun je gecombineerd met een app je hartcoherentie oefenen en je progressie bijhouden. Check ze hier >>

Omgaan met gevoelens door…

Als HSP komen situaties extra intens binnen en kunnen ze wat langer blijven hangen. Goed omgaan met je emoties is dan ook cruciaal als je hoogsensitief bent.

 • Boek Mindere dagen: Eveline Helmink, hoofdredacteur van Happinez, schreef een down-to-earth handboek voor mindere dagen. Ieder mens heeft baaldagen. Dit boek kan je helpen jouw mindere dagen beter te relativeren. Dit helpt bijvoorbeeld om niet in een negatieve spiraal terecht te komen en minder te blijven hangen in negatieve gevoelens.
 • Reflect dagboek: een fijn dagboek met vragen om dagelijks bij stil te staan. Het kadert en helpt je om positiever te denken over jezelf en je dag. Daarnaast geeft het ook veel inspiratie met leuke quotes, opdrachten en ruimte voor extra notities.
 • Bullet Journal: Deel je gevoelens in een bullet journal. Teken, schrijf, dicht wat er in je opkomt. Geef je gedachten en gevoelens de ruimte op een creatieve manier. Zo gaat het van je hoofd naar het papier en heb je het gevoel dat je er iets mee doet.

Praktische tools voor HSP, welke werken voor jou?

Deel hieronder jouw praktische tools ter inspiratie voor andere HSP’s!

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

praktische tools voor HSP

Ook interessant

Nog geen reacties. Reageer hieronder!


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.