Wat doet een verzwaringsdeken voor HSP precies? Ik krijg die vraag regelmatig in de praktijk en in dit artikel vertel ik je meer over de verzwaringsdeken, wat het is en waarom het zo geschikt is voor veel HSP.

Een verzwaarde deken 

Slapeloosheid is in Nederland een groot probleem. Het lukt veel mensen niet om zowel snel in te slapen als gedurende de hele nacht door te slapen. Een van de meest voorkomende oorzaken hiervan is stress en angst gedurende de dag en tijdens het (in)slapen. De verzwaringsdeken helpt beiden te verminderen. Hoogsensitieve personen zijn gevoeliger voor stress en angst en kunnen daarom veel baat hebben bij een verzwaringsdeken. De deken weegt 6 tot wel 15 kilo en imiteert het gevoel van het krijgen van een stevige knuffel.

Verzwaringsdeken

Waarom is de verzwaringsdeken relevant?

Slaap is van vitaal belang voor je gezondheid. Een goede nachtrust heeft een grote invloed op onze hersenen en kan daarmee de productiviteit en concentratie overdag verhogen of verlagen. Ook heeft het een significante impact op het humeur. Als je hoogsensitief bent merk je dit meestal direct doordat je zintuiglijke prikkels zoals geluid en licht nog minder kunt verdragen, je sneller down voelt en minder geduldig bent.

Het hebben van een goede nachtrust houdt niet alleen in dat je snel inslaapt. Het betekent tevens dat je ’s nachts niet (te) vaak wakker wordt en ook de verschillende slaapcyclussen doorloopt zonder storingen. Hoe beter je nachtrust, hoe beter alle prikkels verwerkt worden en hoe kleiner de kans op bijvoorbeeld overprikkeling. Meer daarover kun je ook lezen in goed slapen als je hoogsensitief bent met deze handige tips.

Goed slapen als je hoogsensitief bent

Wat is een verzwaringsdeken?

Een verzwaringsdeken is een zwaardere deken die ongeveer 10-15% van je lichaamsgewicht weegt. Dit gewicht drukt zachtjes op je lichaam waardoor je een geborgen en veilig gevoel ervaart tijdens het slapen. Dit gevoel heet in de wetenschap diepe druk stimulatie. Diepe druk stimulatie is oorspronkelijk uitgevonden om kinderen en volwassenen  die last hadden van overprikkeling tot rust te brengen (je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan HSP’s en mensen met ADHD of autisme).

De druk die je ervaart is een imitatie van het krijgen van een stevige knuffel. De verzwaringsdeken is gemaakt uit 7 lagen. In het midden van de deken zit het gewicht, dit is vaak in de vorm van zware glazen pareltjes. Bij kwalitatieve verzwaringsdekens zit dit gewicht vastgenaaid aan de deken, hierdoor verschuift dit niet tijdens het slapen en ervaar je het volledige effect hiervan.

Zo is de verzwaringsdeken ontstaan

De verzwaringsdeken is grotendeels gebaseerd op de “knuffelmachine” van Temple Grandin. Temple Grandin is een Amerikaanse hoogleraar met de diagnose autisme. Temple Grandin vond deze knuffelmachine uit toen ze op bezoek was op de boerderij van familieleden. Ze zag hoe de kudde koeien bijeen werd gedreven door een machine voordat ze naar binnen moesten. In plaats van dat de koeien in paniek raakten (wat Temple Grandin verwachtte), kalmeerden de koeien. Waarschijnlijk kwam dit door de lichte druk van het bijeendrijven. Deze ontspanning kwam als een verassing voor Temple Grandin en gaf haar de inspiratie voor haar knuffelmachine.

💡 Hier kun je het verhaal van Temple Grandin vinden: https://nl.wikipedia.org/wiki/Temple_Grandin & https://en.wikipedia.org/wiki/Hug_machine.

De werking & het effect op hormonen

Zoals al eerder is genoemd; de verzwaringsdeken drukt zachtjes op je lichaam. Deze druk wordt diepe druk stimulatie genoemd en zorgt voor een geborgen en veilig gevoel. Diepe druk stimulatie is een medisch kalmeringstechniek dat bewezen bijdraagt aan sneller in slaap komen en vaster gedurende de nacht doorslapen. Het effect van de verzwaringsdeken kan worden vergeleken met het effect van het inbakeren van een baby.
Bron: https://www.appliedbehavioranalysisedu.org/what-is-deep-pressure-stimulation

De diepe druk stimulatie verlaagt de alertheid en beïnvloedt, op een kalme en zachte wijze, het zenuwstelsel. Het gewicht in de deken is gelijk verdeeld waardoor deze een gelijke druk op het lichaam uitoefent. Deze druk brengt een aantal voordelen met zich mee.

 

  • Serotonine gelukshormoon: de deken draagt bij aan een gezond serotonine peil. Serotonine heeft onder andere invloed op de stemming, zelfvertrouwen en slaap.
  • Melatonine slaaphormoon: melatonine is een product van serotonine. Een gezonde hoeveelheid melatonine draagt bij aan een goede nachtrust.
  • Cortisol stresshormoon: een betere nachtrust draagt bij aan een minder constante productie van cortisol. Cortisol veroorzaakt onder andere stress en angst.
Een verzwaringsdeken voor HSP - hormonen

De verzwaringsdeken voor HSP

Sensorische overprikkeling komt relatief veel voor bij hoogsensitieve personen. De diepe druk stimulatie van de verzwaringsdeken en het rustgevende effect hiervan draagt bij aan het ontspannen voor en tijdens het slapen. Mede door dit effect is de verzwaringsdeken voor HSP erg geschikt om te ontprikkelen (de verzwaringsdeken kun je ook op de bank gebruiken terwijl je bijvoorbeeld een fijne serie kijkt) of voor een betere nachtrust.

De deken zelf uitproberen?

Je kunt de verzwaringsdeken bij Slaapt bestellen, met een proefperiode van 100 nachten. Zo kun je zelf gaan ervaren wat de verzwaringsdeken voor jou doet. En heel fijn, het is een deken die relatief dun is en daarmee is deze ongeveer even warm als een reguliere deken.

HSP coach Maaike: Ik mocht de 9kg verzwaringsdeken van Slaapt testen. Dit is ca 15% van mijn lichaamsgewicht en dat is mij goed bevallen. Aanvankelijk dacht ik dat het gewicht zwaar zou voelen, maar omdat dit goed verdeeld is over de deken merk ik daar tot mijn verassing vrij weinig van. Ik ervaar zelfs dat ik het prettig vind om de deken om me heen te voelen, het geeft een fijn geborgen gevoel. Sinds ik onder deze deken slaap word ik uitgeruster wakker en zie ik ook aan mijn slaappatroon in de app (ik gebruik daar AutoSleep voor) dat ik langer diep slaap.

Disclaimer

In de volgende gevallen kan een verzwaringsdeken een risico vormen:
 
– Bij nek- en rugklachten (het gewicht van de deken kan dit verergeren);
– Bij slaapapneu en/of snurkers (het gewicht van de deken kan zorgen voor een onrustige ademhaling);
– Bij longziekten, diabetes en een lage bloeddruk.
 
Raadpleeg je (huis)arts je deze klachten hebt en de verzwaringsdeken wilt gaan gebruiken.
Vond je dit leuk? Deel met anderen:
  • 267
  • 286
  •  
  •  
  •  

Bewaar voor later op Pinterest:

Verzwaringsdeken voor HSP
Verzwaringsdeken voor HSP
Mijn naam is Maaike Kruijsen, ik ben HSP coach en begeleid hoogsensitieve mensen (HSP) naar een fijn & ontspannen leven.

Ik deel handige tips en informatie over hoogsensitiviteit op deze website en via social media Pinterest, Instagram, Facebook.