Een verzwaringsdeken voor HSP; effectief bij overprikkeling en een goede nachtrust

Verzwaringsdeken voor HSP
3 minuten

Wat doet een verzwaringsdeken voor HSP precies? Ik krijg die vraag regelmatig in de praktijk en in dit artikel vertel ik je meer over de verzwaringsdeken. Wat is het en waarom het zo geschikt is voor veel HSP?

Een verzwaarde deken

Goed slapen is belangrijk als je hoogsensitief bent. Ik schreef daar al eerder een artikel over. Te weinig slaap heeft vaak veel invloed op je prestaties overdag en zorgt bovendien voor meer stress en intensere emoties zoals angst. Een verzwaringsdeken helpt stress te verminderen en dit heeft een positieve invloed op de emoties die je ervaart. Omdat je als HSP gevoeliger bent voor stress en angst kun je daarom veel baat hebben bij een verzwaringsdeken. De deken is er vanaf 6 tot wel 15 kilo en geeft door z’n zwaarte een geborgen gevoel.

Waarom is de verzwaringsdeken belangrijk?

Slaap is een belangrijke pijler voor je gezondheid. Voldoende nachtrust heeft een grote invloed op je productiviteit en concentratie. Waarschijnlijk herken je het wel dat als je slecht geslapen hebt het lastiger is om overdag scherp te zijn. Omdat de amygdala (het emotiecentrum in je hersenen) minder goed werkt bij te weinig slaap, heeft dit ook een invloed op je humeur. Als je hoogsensitief bent merk je dit meestal direct doordat je zintuiglijke prikkels zoals geluid en licht nog minder kunt verdragen, je sneller down voelt en minder geduldig bent.

Het hebben van een goede nachtrust betekent dat je goed inslaapt en vervolgens goed doorslaapt. Gedurende de nacht doorloop je een aantal fasen in je slaap die belangrijk zijn voor een goede, vitale nachtrust. Hoe beter je nachtrust, hoe beter alle prikkels verwerkt worden en hoe kleiner de kans op bijvoorbeeld overprikkeling. 

Wat is een verzwaringsdeken precies?

Een verzwaringsdeken weegt zo’n 10-15% van je lichaamsgewicht en is daarmee een verzwaarde deken. Het gewicht heeft een licht drukkend effect op je lichaam. Dit kan een geborgen en veilig gevoel geven als je slaapt. In de wetenschap wordt dit diepe druk stimulatie genoemd.

Oorspronkelijk is diepe druk uitgevonden om mensen die last hadden van overprikkeling tot rust te brengen. Overprikkeling kan voorkomen bij hoogsensitiviteit, maar bijvoorbeeld ook bij ADHD, autisme, trauma’s en door andere oorzaken.

De werking & het effect op hormonen

De diepe druk stimulatie heeft een positief effect op het stresshormoon cortisol en versterkt het gelukshormoon serotonine en het slaaphormoon melatonine.

Serotonine heeft bijvoorbeeld een positieve invloed op je humeur, emoties en slaap. Melatonine maak je aan als je gaat slapen. HSP’s die slecht slapen hebben nog weleens baat bij het slikken van melatonine, mits zeer gedoseerd en alleen als je dit af en toe inzet. Van cortisol is uit onderzoek van Aron en Elaine Aron bekend dat hoogsensitieve mensen hogere waardes hebben. Latere onderzoeken naar hoogsensitiviteit geven ook ook aan HSP’s stressgevoeliger zijn.

Een verzwaringsdeken voor HSP - hormonen

De verzwaringsdeken voor HSP

Als HSP ben je gevoelig voor sensorische overprikkeling. Het rustgevende effect van de verzwaarde deken zorgt voor meer ontspanning als je slaapt. Daarom is de verzwaringsdeken voor HSP bijvoorbeeld niet alleen voor je nachtrust, maar zeker ook om te ontprikkelen (de verzwaringsdeken kun je ook op de bank gebruiken terwijl je bijvoorbeeld een fijne serie kijkt).

De deken zelf uitproberen?

Je kunt de verzwaringsdeken vaak met een proefperiode bestellen. Zo kun je zelf gaan ervaren wat de verzwaringsdeken voor jou doet. Hier vind je verschillende mogelijkheden.

Disclaimer

In de volgende gevallen kan een verzwaringsdeken een risico vormen:
 
– Bij nek- en rugklachten (het gewicht van de deken kan contraproductief werken op deze klachten);
– Bij slaapapneu en/of snurkers (het gewicht kan zorgen voor een onrustige ademhaling);
– Bij longziekten, diabetes en een lage bloeddruk.
 
Raadpleeg je (huis)arts je deze klachten hebt en de verzwaringsdeken wilt gaan gebruiken.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

Verzwaringsdeken voor HSP

Ook interessant

2 Reacties

  • Hoi Irma,

   Als je het snel warm hebt, kun je kijken naar een deken voor in de zomer. Bijvoorbeeld een verzwaringsdeken van bamboe.

   Warme groet,
   Maaike Kruijsen


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.