9 praktische HSP tips als je teveel nadenkt

Praktische HSP tips als je teveel nadenkt
6 minuten
Herken je dat je teveel nadenkt of piekert en raak je er gemakkelijk in verstrikt? In dit artikel zet ik informatie over hoogsensitiviteit en het denken op een rijtje en geef ik je praktische tips die jou helpen om meer rust te ervaren.
 
Belangrijk om te weten is dat geen enkel mens hetzelfde is en je goed moet kijken wat hierin voor jou wel en niet werkt. Check dus altijd goed waar jij behoefte aan hebt en wat voor jou nodig is in een specifieke situatie.

Informatie | Hoe werkt je hoogsensitieve brein?

Als je hoogsensitief bent werkt je brein net even wat anders. Uit onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat hoogsensitieve mensen meer nuances waarnemen en deze ook diepgaander verwerken. Als je weet dat het volkomen normaal is dat je brein een andere route neemt dan het brein van een niet-HSP, kun je rekening gaan houden met die route zonder jezelf daar om te veroordelen. Leer je hoogsensitieve brein en de verschillen dus goed kennen.

1. Artikelen over hoogsensitiviteit

Informatie over hoogsensitiviteit

Wat zijn de kenmerken van hoogsensitiviteit, ken je de 4 HSP types al en informatie over de combinatie hoogsensitief en hoogbegaafd.
 

Diepgaande verwerking van prikkels

Hoe ga je om met de diepgaande verwerking van prikkels? Daarover heb ik een aantal artikelen geschreven.

Over- en onderprikkeling

Hoogsensitieve mensen zijn vatbaarder voor overprikkeling. Weten wat overprikkeling precies is, wat er gebeurt in je lichaam en hoe je het kunt voorkomen is belangrijk. Zo kun je ervoor zorgen dat je minder vaak in overprikkeling schiet. Daarnaast is er ook onderprikkeling mogelijk, vooral als je te weinig leuke of uitdagende prikkels in je leven ervaart en van alles moet of je veel aanpast.

Afwijzingsgevoeligheid

Ervaar je je sensitieve eigenschap vooral als lastig? Dan kan er sprake zijn van afwijzingsgevoeligheid. Deze ontstaat altijd door omgevingsfactoren. Zo kan er sprake zijn van lastige situaties in je jeugd zoals pesten op school of moeilijkheden thuis bijvoorbeeld.

2. Boeken over hoogsensitiviteit

Ook in boeken kun je uiteraard veel informatie over hoogsensitiviteit vinden. Onderstaand 3 boeken die ingaan op hoogsensitiviteit met wetenschappelijke achtergronden.

In dit boek vind je heel wat interessante informatie zoals onderzoek & handreikingen over je hoogsensitiviteit. 

Bestellen >>

Wat is hoogsensitiviteit en wat is het niet? Hoe bepalen we wie hoogsensitief is? Elke van Hoof legt het duidelijk uit.

Bestellen >>

Hoe kan het dat hoogsensitieve personen informatie zo anders opmerken, verwerken en intenser reageren? 

Bestellen >>

Mindset | Draai je focus als je teveel nadenkt

Wanneer je teveel nadenkt kun je makkelijk in een negatieve denkspiraal terecht komen. Hoe kun je daar het beste mee om gaan? Hieronder vind je een aantal praktische tips, probeer ze eens uit (als je dat niet al eens gedaan hebt 😉 ) en ontdek welke tips voor jou het beste werken.

3. Relativeren

Een situatie of probleem kan snel veel groter worden dan het in werkelijkheid is als je teveel nadenkt. Relativeren kan je helpen. Kijk eens of je vanaf een afstandje naar de situatie kunt kijken. Beeld je bijvoorbeeld eens in dat je buurvrouw of collega in eenzelfde situatie zit. Zelfspot wil hier ook nog weleens bij helpen, het is heel menselijk om je (te) druk te maken maar is het ook echt nodig? Lach af en toe even om je ietwat serieuze zelf.

4. Hulp vragen

Alles zelf bedenken kost je niet alleen veel energie, je kan er ook door verzanden in gepieker. Twee (of meer) weten niet voor niks meer dan één. Laat een ander eens met je meedenken voor een ander point of view of op een andere manier mee helpen. Je zult merken dat het scheelt en het zelfs fijn is om te kunnen delen.

💡 Lees ook: Hoogsensitieve mannen

5. Gedachten opschrijven

Wanneer je je gedachten opschrijft, komen ze terecht op papier (of je beeldscherm). Hierdoor komen ze los van je hoofd en helpt het je gedachten te ordenen, maar ook te relativeren. Begin met alles op te schrijven zoals het in je hoofd zit, zonder logische zinnen en perfecte woorden.

6. Wat ging er goed vandaag?

Sta je weleens stil bij wat er goed ging en waar je dankbaar voor bent? Of ben je vooral bezig met wat er allemaal niet goed ging of nog beter kan?

💡 Je kunt hier bijvoorbeeld het Reflect dagboek voor gebruiken. Een fijn mindfulness-dagboek met vragen als:

  • Waar ben je dankbaar voor?
  • Wat gaat er goed?
  • Wat drijft en motiveert je op dit moment?

Het kadert en helpt je om positiever te denken over jezelf en je dag. Daarnaast geeft het ook veel inspiratie met leuke quotes, opdrachten en ruimte voor extra notities.

Fysiek | Maak contact met je lichaam

Als je vaak en veel nadenkt, is je aandacht vooral op je gedachten gericht. Maar gedachten zijn slechts een onderdeel van je, niet je gehele zijn. Zintuiglijke prikkels bijvoorbeeld komen binnen via je lichaam. Grenzen voel je ook vaak in je lichaam. Dat wil zeggen dat jouw lichaam onderdeel is van je beleving en het geeft je signalen wanneer er iets mis is. Met andere woorden, lichaam en geest zijn met elkaar verbonden.

Wanneer je (teveel) spanning in je lichaam ervaart, kan het zijn dat je brein gevaar detecteert. Dit kan zowel bewust als onbewust plaatsvinden. Je hersenen reageren daarop met gedachten: hoe breng ik mezelf in veiligheid? En dat kan een start zijn van malende gedachten. Zorg er daarom voor dat je lichaam regelmatig ontspannen is, daarmee zorg je niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor de gedachten in je brein.

7. Kom in beweging door te wandelen of te sporten

Wanneer je beweegt komen ook je gedachten in beweging. Als je piekert draaien je gedachten in cirkeltjes en met een scheutje zorgen (over jezelf of anderen) vaak ook gemakkelijk in een negatieve spiraal. Al wandelend maak je contact met je lichaam en zakt de aandacht meer naar je lichaam.

Daarbij worden endorfine, serotonine en dopamine aangemaakt. Dit maakt dat je je gelukkiger voelt, maar remt daarnaast ook stresshormonen. Bij intensief bewegen komt de stof BDNF vrij (Brain Derived Neurotrofic Factor). Dit stofje speelt een essentiële rol bij herstelprocessen in de hersenen. Belangrijk dus, als je een vol hoofd hebt.

8. Laat je masseren

Een ontspannen lichaam geeft een ontspannen geest en daarmee een leeg hoofd. Ook maakt je lichaam bij een massage het knuffelhormoon oxytocine aan. Naast het reduceren van spanning, depressie en stresshormonen, versterkt het je altruïsme (onbaatzuchtigheid) en de binding met anderen om je heen. Je kunt ook je eigen voeten masseren, bijvoorbeeld voor het slapen gaan. Dat helpt ook bij een teveel aan gedachten. Of gewoon omdat je het fijn vindt. 😉

9. Diepe druk met een verzwaringsdeken

Een verzwaringsdeken verlaagd door middel van diepe druk stimulatie ook stress en spanning en bevordert zo je nachtrust. Je kunt deze niet alleen ’s nachts gebruiken, maar ook overdag op de bank.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

Praktische HSP tips als je teveel nadenkt - HSP coach Maaike

Ook interessant

2 Reacties

  1. Wat fijn en helder uit- en toegelicht!
    Ik ga zeker de boeken bestellen. Al is het maar om te achterhalen welke ‘gradatie’ hsp-er ik ben .
    Dank je wel. Ik houd mij aanbevolen voor tips en meld mij hiervoor aan.


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.