10 HSP tips voor een weekendje weg

HSP tips voor een weekendje weg
4 minuten

Als HSP heb je behoefte aan fijne en ontspannen omgevingen waar je kunt ontladen van de prikkels van het dagelijkse leven. Een weekendje weg kan een perfecte gelegenheid zijn om even tot rust te komen en op te laden. Hier zijn een aantal HSP tips voor een weekendje weg dat bij jou als hoogsensitief persoon past.

In dit artikel:

 1. Kies voor passende bestemmingen
 2. Boek een rustige accommodatie
 3. Wissel uitjes en rust af
 4. Plan afgestemde activiteiten
 5. Neem je tijd
 6. Creëer een vertrouwde omgeving
 7. Communiceer je behoeften
 8. Vermijd overmatige schermtijd
 9. Bereid je mentaal voor
 10. Luister naar jezelf

HSP tips voor een weekendje weg

1. Kies voor passende bestemmingen

Kies voor bestemmingen die bij jouw prikkelbehoeften passen. Hoewel rust vaak goed doet, is dat niet het enige ingrediënt van opladen als je naar het ideale me-time recept kijkt:

 • Ontspanning
 • Beweging
 • Sociale interactie (mag ook een dier zijn)
 • Voldoende leuke prikkels

Naast voldoende rust zijn dus leuke prikkels ook heel belangrijk. Voor HSP-HSS en hoogbegaafde HSP is dit zelfs noodzaak omdat onderprikkeling eerder op de loer ligt.

Hou je van architectuur of juist van natuur of een combinatie? Kies voor bestemmingen die aansluiten bij je interesses en behoeften.

2. Boek een rustige accomodatie

Kies voor accommodaties die je een goed gevoel geven. Zo kun je je rustig terugtrekken om bij te komen van alle nieuwe indrukken. Een kleinschalig bed and breakfast, een afgelegen vakantiehuisje of een boerderij met een rustige inrichting zijn uitstekende opties.Vermijd grote hotels met veel mensen en lawaai. Een plek met een eigen tuin of balkon kan ook bijdragen aan een gevoel van rust en privacy.

3. Wissel uitjes en rust af

Plan het weekend niet te vol omdat het tijdtechnisch kan. Zorg voor voldoende rustmomenten in je accommodatie of bijvoorbeeld in de natuur door de dag heen. Kijk daarbij naar wat jou rust geeft. De een leest graag een boek, de ander gaat liever in bad, weer een ander doet het liefst even helemaal niets maar het kan ook zo zijn dat je juist de behoefte hebt om iets alleen te gaan doen (bijvoorbeeld met iets creatiefs bezig zijn, een wandeling maken, sporten/zwemmen). Wat voor jou werkt.

4. Plan afgestemde activiteiten

Bij het plannen van je activiteiten, stem ze af op jouw behoeften (en die van je reisgezelschap). Wandelen in de natuur, yoga of meditatie, lezen, schilderen of gewoon genieten van het uitzicht kunnen heerlijk ontspannend zijn. Denk qua locaties bijvoorbeeld aan oude steden, landelijke dorpen, natuurparken of kleine kustplaatsjes. 

Plaatsen waar je kunt genieten van de stilte en de natuur zijn ideaal voor veel HSP. Denk bijvoorbeeld aan de Veluwe, Zeeland, de Zuid-Limburgse heuvels, de Ardennen, het Zwarte Woud en mooie steden in de omgeving daarvan. Vermijd activiteiten die je ‘hoort te doen’ zoals alle toeristische hotspots af gaan, tenzij die je interesse hebben.

5. Neem je tijd

Plan niet te veel activiteiten in korte tijd. Geef jezelf de ruimte om in je eigen tempo te bewegen en te genieten van de momenten. Laat ruimte voor spontane beslissingen en voldoende rustpauzes. Het is belangrijk dat je je niet gehaast voelt. Je ging er tenslotte op uit om te ontladen en weer op te laden.

6. Creëer een vertrouwde omgeving

Neem vertrouwde voorwerpen mee die je helpen ontspannen, zoals een boek van een favoriete schrijver of met een boeiend onderwerp, een zachte deken of een aromatherapie diffuser. Deze vertrouwde elementen kunnen helpen om je meer thuis en op je gemak te voelen, waar je ook bent.

7. Communiceer je behoeften

Als je met anderen reist, wees dan open over je behoeften en grenzen. Laat je reisgenoten van tevoren weten dat je af en toe behoefte hebt aan rust en stilte. Goede communicatie kan helpen om misverstanden te voorkomen en ervoor te zorgen dat iedereen een fijne tijd heeft.

8. Vermijd overmatige schermtijd

Probeer je tijd op schermen te beperken. Televisie, smartphones en computers kunnen veel extra prikkels veroorzaken. Gebruik je tijd in de natuur of met een goed boek in plaats daarvan. Als je schermen gebruikt, kies dan voor rustgevende dingen en vermijdt e-mails, social media en heftige of stressvolle informatie.

9. Bereid je mentaal voor

De meeste HSP’s moeten even wennen aan nieuwe situaties. Neem de tijd om je mentaal voor te bereiden op je reis. Zoek alvast uit wat je wilt, doe ademhalingsoefeningen en stem alvast met eventuele reisgenoten af wat de verwachtingen en behoeften over en weer zijn. Deze voorbereiding helpt je om meer te genieten van je weekendje weg.

10. Luister naar jezelf

Het belangrijkste advies is om altijd naar jezelf te luisteren. Als je je overweldigd voelt, trek je dan terug en neem de tijd om op te laden. Jij kent jezelf het beste en weet wat je nodig hebt om je goed te voelen.

Tot slot

Ik hoop dat je met deze HSP tips voor een weekendje weg een fijne tijd hebt om te ontspannen en nieuwe energie op te doen. Door de juiste bestemmingen te kiezen en je eigen behoeften voorop te stellen, kun je optimaal genieten van je tijd weg van huis.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

HSP tips voor een weekendje weg

Ook interessant