Hoe ga je om met hete zomerdagen als HSP?

Hoe ga je om met hete zomerdagen als HSP
3 minuten

Warm zomerweer, de een vindt het heerlijk en de ander snakt naar koeler weer. Hoe je het ook ervaart, warmte is een prikkel en kan best overweldigend zijn. We puffen er op los op hete zomerdagen als HSP. Welk effect heeft dat op je lichaam en je sensitieve karaktereigenschap?

Temperatuur en je brein

Een onderzoek uit 1972 zegt dat onze cognitieve prestaties optimaal zijn bij een lagere temperatuur, namelijk 16,6 graden. Recent onderzoek (2019, Tom Y. Chang, Agne Kajackaite) nuanceert dit beeld, hieruit blijkt namelijk dat vrouwen het sneller koud hebben en dan juist minder presteren. De ideale temperatuur voor je brein is dus niet te koud én niet te warm. Dat lijkt dus ook mede te liggen aan je eigen beleving.

Maar als we het hebben over (te) hete zomerdagen, dan heeft je brein hier natuurlijk last van. Dat komt omdat je lichaam druk is met op temperatuur blijven: je gaat zweten, bloedvaten zetten uit zodat de warmte sneller kan worden afgevoerd en er blijft simpelweg minder energie over om je hersenen te gebruiken. Je kunt je daardoor suffer voelen, waardoor je je minder goed kunt concentreren.

Hoogsensitiviteit en hitte

Hete zomerdagen als HSP doorstaan kan best pittig zijn. Te warme dagen zijn een extra prikkel om te verwerken. Extern: je lichaam gaat hard aan de slag. Maar ook intern: er komt minder uit je handen, je voelt je misschien wat sneller prikkelbaar en het kan lastig zijn dat je je niet goed kunt concentreren. Kortom: het kost allemaal meer energie waardoor je sneller vermoeid en overprikkelt raakt.

Tips bij hete zomerdagen als HSP

Slow down!

Heb je normaal als HSP al meer tijd voor jezelf nodig, reken nu maar op een portie extra. Onthoud dat je lichaam hard bezig is om op temperatuur te blijven om oververhitting te voorkomen en je daardoor minder energie hebt dan normaal. Doe het dus rustig aan, zo kom je het beste door dit soort hete dagen heen.

Leg de lat lager

Veel HSP zijn er goed in om de lat hoog te leggen voor zichzelf (en misschien onbewust ook wel voor de ander). Of probeer je vooral te voldoen aan de (mogelijke) verwachtingen van anderen?  Helemaal op dit soort hete dagen kun je daardoor veel van jezelf vragen en extra gefrustreerd raken, omdat de lat veel te hoog ligt. Dat kost je extra energie die je nu goed kan gebruiken om deze dagen überhaupt zo goed mogelijk door te komen.

Voldoende water drinken

Een open deur misschien maar voldoende water drinken is heel belangrijk om je lichaam te ondersteunen in het omgaan met hete zomerdagen als HSP. Eerder schreef ik al een heel artikel over waarom water voor HSP belangrijk is:

Plan minder in

Zit er een hittegolf aan te komen? Hou dan alvast in je agenda rekening met minder afspraken en extra rusttijd.

Stel juist nu je grenzen

Grenzen, een valkuil voor veel HSP. Soms heb je van die situaties waarin ze extra belangrijk zijn. Dit soort dagen bijvoorbeeld. Blijf niet dralen en wees eerlijk naar jezelf: wat is teveel en waar kun je beter voor jezelf kiezen?

Draag lichte kleding

Kies lichte, ademende kleding gemaakt van natuurlijke stoffen zoals katoen of linnen. Dit helpt je lichaam om af te koelen door zweet verdamping.

Verkoeling

Gebruik verkoelende methoden zoals koude kompressen op je polsen, nek of voorhoofd. Neem verfrissende douches of maak gebruik van een ventilator om een briesje te creëren.

💡 Een – bijna – stille ventilator

Vind je een ventilator vaak veel lawaai maken? In de praktijk en thuis heb ik de Duux Whisper ventilator. Hij is relatief stil en heeft behoorlijk wat capaciteit. Kortom, ik ben al jaren fan! 

Bestellen >>

Duux Whisper ventilator 

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

Hoe ga je om met hete zomerdagen als HSP

Ook interessant

Nog geen reacties. Reageer hieronder!


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.