HSP talent: het grote geheel zien

HSP talent het grote geheel zien
3 minuten

Is het voor jou herkenbaar dat je voor je een keuze maakt eerst alle opties op een rijtje wilt hebben? Het hoogsensitieve brein kan vaak goed het grote geheel zien. Je HSP brein wil namelijk alle opties helder hebben, voordat het in actie gaat. Dit is een van de hoofdkenmerken van hoogsensitiviteit en biedt een aantal voordelen.

Eerst de hei overzien

Een hoogsensitief brein neemt in een nieuwe situatie een andere route in van A naar B dan een niet-hoogsensitief brein. Kenmerkend daarbij is dat een hoogsensitief brein eerst de hei wil overzien. Het wikt en weegt alle opties uitgebreid en selecteert vervolgens de beste kans. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor de anderen. Deze route kost HSP’s weliswaar meer energie, maar ze slagen daardoor doorgaans ook beter (of zijn effectiever). Niet gek, want vanuit het zorgvuldig overwegen wordt veel meegenomen en weinig aan het toeval overgelaten. Ideaal om in je team te hebben. Of dit nu in een gezin, familie, werk of andere groep mensen is.

Sudder- en hersteltijd

Dit is meteen ook de reden dat je als HSP meer (bedenk)tijd nodig hebt. 

  • Ten eerste om de hei te overzien, ofwel te sudderen, zodat je vanuit het grote geheel een antwoord kunt formuleren, een keuze maken en een situatie kunt verwerken.
  • Ten tweede omdat het de nodige energie van je vergt, soms gepaard met intense emotie. Daar moet je van herstellen. Ga je dan toch door, dan kan overprikkeling ontstaan.

Neem die tijd, je hebt het nodig. En je zult merken dat je meer regie houdt over je prikkelbalans als je op tijd jezelf even rust gunt. Dat hoeft helemaal niet lang, een korte break van 5 minuten, ademhalingsoefening of klein rondje wandelen kan al heel wat doen voor je.

Wat zijn de voordelen van het grote geheel zien?

Er zitten een aantal handige voordelen aan het grote geheel zien. Zo kun je bijvoorbeeld makkelijker verbanden leggen vanuit het grotere geheel, omdat je daarmee veel opties scherp hebt. Dit kan heel goed leiden tot allerlei creatieve oplossingen. Daarnaast kijk je hierdoor vaak in meerdere stappen vooruit. Wat niet wil zeggen dat mensen altijd direct mee kunnen volgen. Maar vaak zie je op termijn wel dat anderen ook die richting op gaan bewegen.

Regelmatig hoor ik daarbij HSP’s verzuchten: ‘het kwartje is bij de ander(en) nu pas gevallen (soms alsof het hun eigen idee is), terwijl ik dit weken/maanden geleden al opperde.’ Wees er niet rouwig om. Door het te opperen heb je een zaadje geplant en soms moet dat eerst even een tijdje onder de grond rijpen voor het boven de grond zichtbaar wordt.’ Dat maakt de stille kracht van jouw zaadje er niet minder om.

Anderen over het grote geheel zien als HSP

Omdat het brein van een niet-HSP anders werkt kan het zijn dat ze niet begrijpen waarom je niet gewoon hun route van A naar B loopt. Je kunt te maken krijgen met reacties als:

  • Doe niet zo ingewikkeld of complex.
  • Waarom kun je niet gewoon even antwoord geven?
  • Laat het gewoon ‘los’.

Het kan helpen om duidelijk te maken dat jij even tijd nodig hebt of bijvoorbeeld dat het voor jou belangrijk is om meer/ alle opties eerst in kaart te brengen voor je een keuze maakt. Dat is vaak duidelijker dan zeggen dat je hoogsensitief bent, waarbij de ander geen beeld heeft over wat dat concreet inhoudt.

Koester je talent

Als je weer eens denkt dat je lang doet over een keuze (helemaal stagneren in het maken van keuzes heeft trouwens vaak andere oorzaken), een nare situatie niet direct kunt loslaten of niet direct een gevat antwoord hebt, weet dan dat dat bij een hoogsensitief brein hoort. Er is niets mis mee en je kunt het ook niet uitschakelen. Ook al voelt het soms misschien lastig, het grote geheel zien biedt allerlei voordelen en het hoort bij jou.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

HSP talent het grote geheel zien

Ook interessant

1 Reactie

  1. Fijn om over HSP weer te lezen. Maar ondanks dat ik mij meer en meer introvert ben ga voelen, zie ik veel overeenkomsten met HSP, of vergis ik mij? Ooit heb ik online een test gedaan en had de meeste punten…
    Misschien kan iemand mij eea verhelderen?


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.