10 voordelen van hoogsensitiviteit

10 voordelen van hoogsensitief zijn
6 minuten

Hoogsensitiviteit is een karaktereigenschap die soms als lastig ervaren wordt maar zeker ook heel wat voordelen heeft. Lees daarvoor ook de HSP kenmerken. Ik heb er hieronder 10 voordelen van hoogsensitiviteit voor je op een rijtje gezet.  Veel leesplezier!

10 voordelen van hoogsensitiviteit op een rijtje:

1. Jouw empathie

De empathie van hoogsensitieve mensen is (in de meeste gevallen) groot. Waarschijnlijk ervaar je dit zelf als vanzelfsprekend, maar voor veel anderen is dat niet zo. Je invoelend vermogen in anderen (mens of dier) en in bepaalde situaties is vaak zo sterk dat het lijkt of jij degene bent die met dat probleem zit of die pijn hebt.
 
Je gaat als het ware even in de ervaring van de ander staan. Zo heb je in een ogenblik in de gaten waar de knelpunten zitten of wat de essentie is. Mensen zullen zich snel begrepen voelen wanneer ze jou hun verhaal vertellen.

2. Je bent dienstbaar en zachtaardig

Je bent van nature dienstbaar en je bezit een zachtaardig karakter. Weet wanneer je jouw dienstbaarheid op een juiste wijze in kunt zetten. Dan is namelijk het een prachtige kwaliteit ten gunste van de maatschappij zonder dat je jezelf verliest.
 
In een wereld waarin het individualisme hoogtij viert wordt vaak het algemeen belang over het hoofd gezien. Het algemeen belang zorgt voor het welzijn van onze maatschappij en draagt daarmee indirect ook bij aan het welzijn van elk individu.
 
Hoogsensitieve mensen zijn juist gericht op de mensen om hen heen. Het leed van de ander is gelijk aan hun eigen leed (zonder het over te nemen) en wanneer zorg nodig is verleen je die als vanzelfsprekend.
💡 Sommige hoogsensitieve mensen hebben weinig liefde in hun jeugd gekend of werden niet begrepen voor wie ze waren. Ter compensatie of in de hoop zo wel gezien te worden gaan ze dan extra zorgen voor anderen. Ten koste van zichzelf. Indien je jezelf hierin herkent, zorg dan eerst voor jezelf en je eigen basis zodat je dienstbaar bent wanneer jij dit kiest. Lees ook: waar stopt jouw verantwoordelijkheidsgevoel als HSP?

3. Je bent intuïtief krachtig

Je hebt een sterke intuïtie die je als een kompas de weg wijst. Je voelt feilloos aan bij wie je je open kunt stellen en je weet (onbewust) welke richting je met je leven op wilt.
 
Wanneer je volledig op je eigen intuïtie vertrouwt zal jouw weg zich als vanzelf ontvouwen. Je kunt dan meer genieten van al het moois dat op je pad komt. Maar elk leven kent ook zijn uitdagingen, denk alleen al aan de leerpunten die we allemaal hebben. Je intuïtie geeft je de kracht deze uitdagingen aan te gaan zonder dat het continue een strijd van overleven is.
💡 Wees je bewust dat elke uitdaging geschenken met zich meebrengt. Blijf jouw intuïtie en stroom van het leven volgen. Alles waar je je tegen verzet geeft strijd, want dan werk je tegen je eigen stroom in.

4. Je voelt je verbonden met alles wat leeft

Het ging er bij je dienstbaarheid al over, je verbondenheid zijn met alle mensen om je heen. Maar er is natuurlijk veel meer leven dan alleen mensen. Dieren en de natuur horen hier natuurlijk ook bij! Je verbondenheid met alles wat leeft brengt begrip, betrokkenheid en zachtheid daar waar het nodig is.
 
Je gevoeligheid voor oorlog, geweld, ruzie of pesten komt ook hier vandaan, want het is precies het tegenovergestelde van verbondenheid. Op een tegennatuurlijke wijze proberen mensen op die manier een scheiding tussen henzelf en de ander te creëren. Dit is slechts een illusie, want we zijn in de kern allemaal verbonden en jij bent je dat diep van binnen bewust.
 
Dit heeft te maken met een verhoogde activiteit van spiegelneuronen (die ervoor zorgen dat je de ander kunt aanvoelen) bij hoogsensitieve mensen. Dit geldt ook voor punt 5, een half woord is daardoor namelijk vaak al genoeg.

💡 Lees ook: 21 leuke ideeën voor HSP

5. Een half woord is genoeg

Dit zie je vaak bij hoogsensitieve mensen onderling in de vorm van telepathie. Je hoeft een zin niet af te maken en geeft een reactie waardoor de ander zich begrepen voelt enzovoorts. Sommige hoogsensitieve mensen hebben een zesde zintuig, maar dit is geen specifiek kenmerk van hoogsensitiviteit.

💡 Ik merk regelmatig in de praktijk dat hoogsensitieve mensen een behoefte hebben aan zingeving in hun leven. Dit kan zich uiten in de vorm van spiritualiteit, filosofie een kerk of op andere manieren.

6. Je leeft intens

Als je hoogsensitief bent is je zenuwstelsel extra gevoelig en hierdoor ervaar je alles intenser. Je geniet dus extra van muziek, lekker eten, een fijne film, de schoonheid van de natuur, een goed gesprek…noem maar op!

💡 Wanneer je vooral last hebt van negatieve situaties of mensen, zorg dan dat je ruimte maakt om mensen te ontmoeten waar jij je prettig bij voelt. En zoek plekken op waarvan je intens kunt genieten.

7. Je inspireert anderen

Is het je al opgevallen dat je een inspiratiebron voor je omgeving bent? Vast niet, want voor jou is er niks speciaals aan jezelf zijn. Het is je vast wèl opgevallen dat mensen soms makkelijk open over zichzelf praten of je om raad vragen.
 
Je mate van bewustzijn geeft je ook een bepaalde uitstraling. Het trekt mensen aan en mensen zullen zich sneller vertrouwd bij je voelen. Zonder dat je het mensen vertelt zullen ze aanvoelen dat je hen accepteert voor wie ze zijn. Hoe gevoeliger, hoe sterker ze dit (vaak onbewust) zullen ervaren.

💡 Je trekt er natuurlijk ook mensen mee aan die graag je energie willen zonder zelf in hun kracht te gaan staan, dit worden energievreters genoemd. Deze mensen zijn zich nog niet bewust van hun eigen innerlijke kracht. Je energie aan hen weggeven helpt hen niet en schaadt jouzelf. Zorg dat je voldoende in balans bent en leer technieken om deze mensen in je uitstraling weer terug naar henzelf te brengen. Lees  voor meer info ook het boek energievreters van Ingalill Roos.

💡 Lees ook: Omgaan met moeilijke mensen

8. Jouw bewustzijn geeft je kansen

Hoogsensitieve mensen voelen over het algemeen een innerlijke drang om zichzelf te ontwikkelen en hebben vaak een zelfreflecterend vermogen. Uitzonderingen, al dan niet door situaties uit het verleden, daargelaten.
 
Hierdoor ben je je vrij snel bewust van jezelf in allerlei situaties. In elke verandering is je bewustzijn over de situatie de eerste en grootste stap. Deze wordt al gauw gevolgd door een tweede stap, het kiezen wat je ermee wilt. Hoewel het soms lastig lijkt dat je je zoveel bewust bent krijg je in feite elke keer weer een kans.

💡 Een voorbeeld:

“Je merkt dat je onzeker bent en liever op de achtergrond aanwezig bent. Hierdoor ben je geneigd jezelf al snel wat meer op de achtergrond te schuiven. Of je gaat problemen van anderen oplossen, zodat je niet hoeft te laten zien wie jij bent en waar jouw grenzen liggen.”

9. Je bent creatief!

Je fantasie en creativiteit zijn vaak sterk ontwikkeld. Zintuiglijk neem je scherp waar en daarmee komen geuren, kleuren, vormen, sferen en emoties intenser binnen. Het grote voordeel daarvan is behalve intens leven zoals eerder beschreven, dat je je observaties allerlei creatieve uitdrukkingsvormen kunt geven.
 
Van gedichten schrijven tot tekenen, van muziek maken tot creatief een team samenstellen, het styleren van woningen, fotograferen, dansen.. noem maar op! Het zal van tijd tot tijd ook een welkome manier zijn om de wereld zoals jij hem ervaart (vaak anders dan anderen) uit te beelden. Het is ook een heerlijke uitlaatklep voor je emoties in periodes die extra heftig zijn.

10. Je bent authentiek

Alle bovenstaande voordelen van hoogsensitiviteit maken je in essentie tot een authentiek mens. Leer van je leerpunten, laat los wat je niet meer dient en ga datgene doen waarvoor je hier bent: wees jezelf!

💡 Meer HSP kwaliteiten vind je hier: 12 kwaliteiten van hoogsensitieve mensen

Herken jij de voordelen van hoogsensitiviteit?

Zijn deze voordelen van hoogsensitiviteit voor jou herkenbaar?

Tot slot: Ik wens je een hele mooie ontwikkelingsreis en mocht je de voordelen (meer) willen ervaren, meld je dan aan voor een coachingstraject. Dit kan zowel in de HSP praktijk in Boskoop of online overal ter wereld.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

10 voordelen van hoogsensitief zijn - HSP coach Maaike

Ook interessant

1 Reactie

  1. Ik zelf heb er heel veel aan. Ik ben hsp’er, ik heb fybromyalgie, CVS. Het ene kan ik beter plaatsen dan het andere. Ik zoek ook veel op pinterest.

    Groetjes


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.