Hoogsensitief vaderschap, 7 vaders delen hun ervaringen

Hoogsensitief vaderschap, 8 vaders delen hun ervaringen
9 minuten

Hoogsensitief vaderschap, hoe ervaren hoogsensitieve vaders het ouderschap? 7 vaders delen in dit artikel hun ervaringen en geven je tips. De ervaringen zijn op volgorde van leeftijd van de kinderen gerangschikt. Veel leesplezier en inspiratie gewenst!

Ervaringen hoogsensitief vaderschap

In de praktijk ontmoet ik regelmatig hoogsensitieve vaders. Vaak staan we dan ook stil bij het vaderschap in combinatie met hoogsensitiviteit. We bespreken worstelingen maar ook de mooie kanten ervan. Want die zijn er volop! In de onderstaande ervaringen zul je dat ook tegenkomen.

Ervaringsverhaal

Erik | 2 dochters, 5 en 10 jaar

Wie ben je, wat doe je qua werk en hoe oud zijn je kinderen?

Erik, Adviseur Bedrijfsvoering bij de Overheid, 2 dochters van 5 en 10 jaar oud.

Hoe ervaar je het vaderschap in het algemeen?

Als een flinke uitdaging en een zege. Mijn kinderen zijn een spiegel voor mijn eigen gedrag. De oudste is ook hoogsensitief en ik ben niet alleen streng voor mijzelf, maar ook voor haar. 

Wat is soms lastig aan hoogsensitief en ouder zijn? 

Kinderen maken rommel en herrie. Ik kan slecht tegen beiden. Emoties zijn heftiger bij mij en die van anderen komen ook heftiger binnen. Als mijn jongste boos is en zegt, papa, ik vind je stom, trek ik me dat al gauw persoonlijk aan, terwijl het dat niet is. 

Wat helpt jou op lastige momenten?

Relativeren en mijn vrouw, die zich ook in hsp heeft verdiept en echt haar best doet mij en onze dochter te begrijpen. 

Welke voordelen ervaar je van een hoogsensitieve vader zijn? 

Ik kan heel goed aanvoelen wat er bij mijn kinderen speelt en hoe zij zich voelen. Daar kan ik dan proactief op inspelen. 

Heb je nog tips voor andere HSP vaders?

Verdiep je in het HSP zijn en praat erover met je partner en je kinderen. Dit vergroot de bewustwording.

Hoogsensitieve mannen

💡 Lees ook: Hoogsensitieve mannen

Ervaringsverhaal

Maarten | 3 zonen, 11,9 en een pleegkind van 6 jaar

Wie ben je, wat doe je qua werk en hoe oud zijn je kinderen?

Mijn naam is Maarten. Ik ben vader van 3 zonen, van 11, 9 en een pleegkind van 6. In het dagelijkse leven werk ik als helpdeskmedewerker, maar m’n echte passie is buiten zijn. De natuur doet je voelen dat je leeft en brengt je dichter bij je essentie.

Hoe ervaar je het vaderschap in het algemeen?

Het vaderschap is voor mij heel zwaar. Met de jaren wordt het wel beter om dragen. Maar ik kan fier zijn op mijn kinderen. Ze leren het leven.

Wat is soms lastig aan hoogsensitief en ouder zijn? 

Het vaderschap is voor mij heel zwaar. Constant moet ik mijn grenzen bewaken. Ik flirt constant met de grens naar overprikkeling, auditief, alsook in het stellen van grenzen/regels. Continu word je uitgedaagd. En wil je niet over je laten lopen. Het is ook soms een uitdaging om mezelf niet te spiegelen aan m’n partner als die kwaad/slecht gezind is. Om de rust in huis dan te bewaken.

Wat helpt jou op lastige momenten?

Recent ben ik begonnen met ademhalingsoefeningen, dit helpt me om op een relatief korte termijn de rust terug te vinden. 

Welke voordelen ervaar je van een hoogsensitieve vader zijn? 

Ik voel het direct aan als m’n kinderen ergens mee zitten en kan ze rust geven als ze dat nodig hebben.

Heb je nog tips voor andere HSP vaders?

Blijf jezelf, neem de tijd voor jezelf die je nodig hebt, want dan sta je er 10 keer sterker.

Ga er even tussenuit

Zijn de prikkels soms teveel? Af en toe een weekendje even alleen, of eventueel met 1 kind, er tussen uit kan heel heilzaam zijn. Even tijd voor jezelf: uitloggen, bijkomen en opladen. Dit geldt natuurlijk net zo goed voor alle moeders die daar behoefte aan hebben.

Ervaringsverhaal

Gerard | 2 dochters, 11 en 12 jaar

Wie ben je, wat doe je qua werk en hoe oud zijn je kinderen?

Gerard, logistiek medewerker, 2 meiden, 11 & 12.

Hoe ervaar je het vaderschap in het algemeen?

Soms als een last, maar zo’n trotse vader als ik dingen met ze onderneem.

Wat is soms lastig aan hoogsensitief en ouder zijn? 

Soms gaan dingen te snel voor ze, dan heb ik er al op geanticipeerd. Soms ook al vóór hun, zodat ze zelf sommige dingen niet eens in de gaten hebben.

Wat helpt jou op lastige momenten?

Vooruit kunnen kijken en snel kunnen schakelen in situaties.

Welke voordelen ervaar je van een hoogsensitieve vader zijn? 

Ik kan ze een andere dimensie meegeven in de opvoeding.

Heb je nog tips voor andere HSP vaders?

Blijf vooral dicht bij jezelf en altijd open en eerlijk tegen je kinderen, ook al is dat hard.

Ervaringsverhaal

Hans | 3 kinderen onder de 12 jaar

Wie ben je, wat doe je qua werk en hoe oud zijn je kinderen?

Hans, 35 jaar, drie kinderen (allemaal onder de 12). Werkzaam bij de overheid en in de gezondheidszorg.

Hoe ervaar je het vaderschap in het algemeen?

Positief. Het is één van de allermooiste zaken in dit leven.

Wat is soms lastig aan hoogsensitief en ouder zijn? 

Ik ervaar de meeste klachten als iedereen thuis is. Vooral tijdens het eten. Je moet regelmatig de kinderen helpen, het is druk. Er wordt regelmatig door elkaar heen gepraat. En ik heb moeite met eetgeluiden. Dat maakt deze combinatie soms best lastig. Daarnaast is de ruimte aan een tafel relatief beperkt, dus iedereen zit dicht op elkaar. Dit vind ik ook nooit fijn.

Wat helpt jou op lastige momenten?

Mijn christelijk geloof. Maar ook het ontprikkelen. Op mijn eigen werkkamer met muziekje aan of een half uur buiten lopen of een rondje hardlopen.  En toegeven dat niet alles een 10 kan zijn. Andere vaders hebben andere uitdagingen (worden wellicht snel boos ofzo) en ik heb dit. Daarnaast: ademhalingsoefeningen. Bij mij gaat overprikkeling en lichte hyperventilatie hand-in-hand. Resultaat: behoorlijk moe na dit soort momenten. 

Welke voordelen ervaar je van een hoogsensitieve vader zijn? 

Je voelt wel sneller hoe het kind zich voelt. Daarnaast voel je spanning en probeer deze ik deze zo snel mogelijk op te lossen.

Heb je nog tips voor andere HSP vaders?

Ga niet over je grenzen heen. Voel je bijvoorbeeld tijdens de maaltijd dat je niveau van prikkeling toeneemt (en daarmee je gedrag dus ook onaardiger ;), hou niet vol (dat voelt wel stoer) maar je bereikt het tegenovergestelde. Ga bijvoorbeeld met je bord op de bank verder eten. Zo blijf je wel in contact.

 

Is het herkenbaar?

Hoe ervaar jij het hoogsensitief vaderschap? Waren de ervaringen herkenbaar of missen er nog elementen? Deel gerust jouw ervaringen onder dit artikel. Daarmee help en sterk je andere hoogsensitieve vaders ook weer in hun opvoedingsperikelen.

Ervaringsverhaal

Jo | 2 kinderen, 11 en 14 jaar

Wie ben je, wat doe je qua werk en hoe oud zijn je kinderen?

Hallo, ik ben Jo (45 jaar). Ik ben een sportieve papa van twee kids (11 en 14 jaar). Ik ben tewerkgesteld als verantwoordelijke van een zwembad en sporthal.

Hoe ervaar je het vaderschap in het algemeen?

Het vaderschap heeft mij danig veranderd als mens, je krijgt een all time verantwoordelijkheid over twee mensenlevens. Kinderen opvoeden gebeurt met vallen en opstaan. Het belangrijkste hierbij is dat je nooit opgeeft en je kids onvoorwaardelijke liefde schenkt.  Echt luisteren naar hun noden, niet eenvoudig in onze druk, druk maatschappij.

Wat is soms lastig aan hoogsensitief en ouder zijn? 

Als hoogsensitieve ouder is het heel lastig als je zelf overprikkeld bent er dan nog voor de volle 100 procent er te zijn voor je partner en kinderen. Daar waar je eigen nood rusten, alleen zijn en opladen…is dit niet altijd wat je gezin nodig heeft. Respect voor elkaars behoeften is belangrijk! 

Wat helpt jou op lastige momenten?

Isoleren en tijd nemen om jezelf terug op te laden. Zelfzorg komt op de eerste plaats,  daarna kan je pas voor anderen gaan zorgen. Geef ook aan je gezinsleden aan dat het teveel is en wat jouw nood is op dat moment.

Welke voordelen ervaar je van een hoogsensitieve vader zijn? 

Je bent in staat om de ander te voelen en kunt zo beter inspelen op diens noden. Een extra zintuig zeg maar. Een ongelooflijke troef als je hem goed weet uit te spelen. Er zijn maar 10 à 15 procent mensen die beschikken over deze kracht!

Heb je nog tips voor andere HSP vaders?

Keep the balance! Zorg goed voor jezelf, zodat je in evenwicht bent om nadien je talent volop uit te spelen. Besef dat je over een bijzondere kracht beschikt!

Ervaringsverhaal

Wilco | 2 kinderen, 18 en 21 jaar

Wie ben je, wat doe je qua werk en hoe oud zijn je kinderen?

Ik heet Wilco, ben manueel therapeut van beroep en heb 2 dochters van 21 en 18 jaar.

Hoe ervaar je het vaderschap in het algemeen?

Fantastisch, moeilijk, gezellig, liefdevol, bijzonder, waardevol, complex, kortom eigenlijk niet in 1 zin te omschrijven. Per kind wisselt het nogal en per periode ook. Het ene kind is in balans en kent haar grenzen, daar waar het andere kind deze niet kent en nogal zoekende is. Dat maakt het elke dag weer een uitdaging om als vader daar je weg in te vinden. Wat hebben ze nodig? Maar nogmaals, ik vind het geweldig!

Wat is soms lastig aan hoogsensitief en ouder zijn? 

Vooral in de beginfase vond ik het geluid dat de kinderen konden produceren heel lastig. Kinderfeestjes vond ik een hel en daarna was ik kapot. Kinderen staan over het algemeen aan en vragen de nodige aandacht. Als dat teveel wordt, dan ontneemt dat mijn energie en ik merk dat ik dan niet meer kan luisteren. Dat wrikt en wringt dan, omdat je wel wil, maar niet echt meer kan. Vakanties zijn ook een mooi voorbeeld. 2-3 weken bij elkaar op de lip zitten valt niet mee. Ook dan je momenten pakken door een boek te lezen of zelf even een wandeling te maken in je eentje doet wonderen. 

Wat helpt jou op lastige momenten?

Me-time inzetten en duidelijk communiceren met ze. Daar hebben ze nu ook de leeftijd voor. Een paar jaar geleden had ik een mindere periode. In die tijd hadden we een vakantie geboekt en ik heb heel duidelijk gezegd dat ze niet teveel van mij hoefden te verwachten. Dat ik de energie eigenlijk niet had. Daardoor hebben we een hele fijne en relaxte vakantie gehad zonder ‘gedoe’. 

Welke voordelen ervaar je van een hoogsensitieve vader zijn? 

Ik voel alles. Zodra het niet goed gaat met ze, dan heb ik dat snel door. Ze komen er ook niet mee weg als ze zeggen ‘het gaat wel hoor’. Dan vraag ik door en dan hebben we vaak de angel er snel uit. Mijn kinderen weten dat ook. Ze kunnen voor alles bij mij terecht. Daardoor hebben we een hele goeie band en komen ze eerder naar mij toe dan naar hun moeder.

Heb je nog tips voor andere HSP vaders?

Communiceer! Leg uit waarom je uit je energie bent. Leg uit wat teveel geluid met je doet. Leg uit waarom je even boven bent gaan zitten. Praat met ze. Dat maakt het duidelijk en creëert begrip. 

Geniet van je kinderen en accepteer dat ze je ook even leegslurpen zo nu en dan. Ga niet in ‘gevecht’ met dit gevoel. 

Ervaringsverhaal

Leon | 2 kinderen, 19 en 28 jaar

Wie ben je, wat doe je qua werk en hoe oud zijn je kinderen?

Mijn naam is Leon, ik ben 58 jaar en ik werk als bedrijfsfiscalist. Mijn kinderen zijn 28 en 19 jaar oud.

Hoe ervaar je het vaderschap in het algemeen?

Ouders mogen zijn is een voorrecht en voelt vanaf het allereerste moment als een cadeautje. 

Wat is soms lastig aan hoogsensitief en ouder zijn? 

Mijn dochter is hoogsensitief en mijn vermoeden is dat mijn zoon dat ook is, beiden in combinatie met hoogbegaafdheid. Ik begrijp daardoor exact wat zij voelen en hoe zij dingen ervaren, vaak zie ik vooraf hoe dingen zich gaan ontwikkelen. Zowel in positieve als in negatieve zin. Mijn dochter ‘struggeld’ heel erg met haar HSP, ik kan haar ‘voelen’, haar emoties en die bekende achtbaan waarin ze zit, dat kost haar maar ook mij veel energie, mijn vrouw uiteraard ook.

Wat helpt jou op lastige momenten?

Mijn vrouw, ze weet goed te relativeren en is in de loop der jaren sterker geworden dan ik. Vroeger was ik nuchter en relativerend, de steunpilaar maar dat lukt steeds minder goed als het mijn gezin aangaat. Ik voel alle emoties nog beter dan vroeger.

Welke voordelen ervaar je van een hoogsensitieve vader zijn? 

Ik begrijp heel goed wat mijn kinderen voelen en de ‘struggel’ die ze doormaken. We spreken dezelfde taal. Dat is een voordeel, maar gelijk ook een nadeel.

Heb je nog tips voor andere HSP vaders?

Zorg dat jezelf stevig in je schoenen staat,  alleen dan kun je er voor anderen zijn. 

Uit ervaring weet ik dat de kids het waarderen. Geef ze de ruimte, maar laat ze weten dat je er ALTIJD voor ze bent en hen begrijpt. 

Is het herkenbaar?

Hoe ervaar jij het hoogsensitief vaderschap? Waren de ervaringen herkenbaar of missen er nog elementen? Deel gerust jouw ervaringen onder dit artikel. Daarmee help en sterk je andere hoogsensitieve vaders ook weer in hun opvoedingsperikelen.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

Hoogsensitief vaderschap, 8 vaders delen hun ervaringen

Ook interessant

Nog geen reacties. Reageer hieronder!


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.