Is hoogsensitiviteit wetenschappelijk bewezen? Jazeker, zegt klinisch psychologe en professor Elke van Hoof. In dit artikel lees je waarom dat zo is.

Wat is hoogsensitiviteit?

In onderstaande video legt Elke van Hoof uit wat hoogsensitiviteit is.
 
 

In Vlaanderen spreekt men bij hooggevoeligheid, van overgevoeligheid. In Nederland wordt met hooggevoelig meestal gewoon hoogsensitief bedoeld. Let dus goed op welke interpretatie het woord heeft wanneer je er iets over leest of hoort. 😉

Hoogsensitieve mensen dénken anders

Elke van Hoof heeft grootschalig onderzoek gedaan naar het persoonskenmerk hoogsensitiviteit en zegt: ‘scans bewijzen het: ze denken anders’. Bij hoogsensitieve mensen ontbreekt een filter in de informatieverwerking waardoor alle prikkels binnenkomen met een snellere kans op overprikkeling. In scans is vervolgens te zien dat de verwerking ervan bij een HSP anders verloopt dan bij een niet-HSP.
 
 

Uit een bepaalde opdracht onder de fMRI scanner bleek dat er bij hoogsensitieve mensen meer gebieden in het brein oplichten dan bij niet-HSP. Dit wordt gezien als diepgaande verwerking. De hersenen functioneren bij het verwerken van informatie dus anders. Enerzijds kunnen hoogsensitieve mensen daardoor goed verbanden leggen en anderzijds kan dit ook leiden tot (te) complex denken en/of wordt dit zo ervaren door de omgeving van een HSP.

Gevoelig voor omgevingsinvloeden

Hoogsensitieve mensen zijn in hoge mate gevoelig voor omgevingsinvloeden. Negatieve invloeden zorgen sneller voor stress en een gevoel van afwijzing. Positieve invloeden zorgen er juist voor dat hoogsensitieve mensen beter kunnen functioneren dan niet-HSP. Dit wordt in de psychologie ook wel differentiële susceptibiliteit genoemd.

Uit onderzoek blijkt dat het zogenaamde 5-HTTLPR-gen, ook wel depressie-gen genaamd, vaker bij hoogsensitieve mensen voorkomt. Dit gen maakt vatbaar voor depressie en angst onder negatieve omstandigheden, maar maakt ook extra talentvol onder positieve omstandigheden.

Op dit moment krijgen te veel mensen het label van autisme terwijl ze echt niet in aanmerking komen voor die diagnose. Sommige zogenaamd autistische kinderen hebben wel een hoog inlevingsvermogen, of bij sommigen verdwijnt het ‘autisme’ plots. Er worden nog te veel verkeerde diagnoses gesteld.

Elke van Hoof

DSM diagnoses vs hoogsensitiviteit

Omdat verschillende kenmerken elkaar lijken te overlappen worden er volgens Van Hoof foutieve diagnoses als autisme gesteld aan kinderen en jongvolwassenen. Wanneer autisme bijvoorbeeld later dan ‘plotseling’ verdwijnt reist de vraag of er überhaupt wel sprake van was.

Daarnaast zie je ook overlappingen met bijvoorbeeld borderline en ADHD. Een belangrijk verschil is dat deze twee stoornissen zijn waar HSP slechts een persoonskenmerk is. Borderline kenmerkt zich oa door een instabiliteit waar hoogsensitieve mensen met de juiste tools snel vooruitgang boeken. Bij ADHD ligt het verschil in het concentratievermogen (hier moet wel duidelijk nagegaan worden of een HSP niet in een chronische overprikkeling zit en zodoende concentratieproblemen heeft).

Wetenschappelijke HSP weetjes

Voor meer informatie uit de wetenschappelijke hoek omtrent hoogsensitiviteit verwijs ik naar het artikel wetenschappelijke HSP weetjes
Vond je dit leuk? Deel met anderen:
  • 495
  • 81
  •  
  •  
  •  

Bewaar voor later op Pinterest:

Hoogsensitiviteit wetenschappelijk bewezen

HSP en wetenschap

Mijn naam is Maaike Kruijsen, ik ben HSP coach en begeleid hoogsensitieve mensen (HSP) naar een fijn & ontspannen leven.

Ik deel handige tips en informatie over hoogsensitiviteit op deze website en via social media Pinterest, Instagram, Facebook.