Hoogsensitiviteit en integriteit: hoe belangrijk is eerlijkheid voor HSP?

Hoogsensitiviteit en integriteit - eerlijkheid voor HSP
4 minuten

Een van de kenmerken die veel HSP’s gemeen hebben, is een diepgeworteld gevoel van integriteit. Maar wat is de relatie tussen hoogsensitiviteit en integriteit? Dit artikel gaat dieper in op de vraag hoe belangrijk eerlijkheid voor HSP is.

Wat is een hoogsensitief persoon (HSP)?

Hoogsensitiviteit is een karaktereigenschap en het houdt in dat een HSP, of een hoogsensitief persoon, meer prikkels uit de omgeving waarneemt en deze diepgaander verwerkt. Dit kunnen zowel fysieke als emotionele prikkels in jezelf of je omgeving zijn. Deze sensitiviteit kan ertoe leiden dat je je als HSP sneller overprikkeld voelt in drukke omgevingen, maar het stelt je ook in staat om subtiele nuances in situaties en menselijk gedrag op te pikken.

Integriteit als kernwaarde

Integriteit betekent eerlijkheid, oprechtheid en het naleven van morele en ethische principes. Voor veel HSP’s is integriteit niet alleen een waarde, maar een kernaspect van hun identiteit. Dat wil zeggen dat eerlijkheid voor HSP hoog in het vaandel staat. Hoe zit dat?

Diepgaande reflectie: HSP’s hebben de neiging om diep na te denken over hun acties en de gevolgen daarvan door hun diepgaande verwerking in het brein. Dit zelfreflecterend vermogen kan hen ertoe aanzetten om keuzes te maken die in lijn zijn met hun innerlijke waarden en overtuigingen.

Empathie: HSP’s hebben vaak, mede als gevolg van hun diepe reflectie waar breingebieden gekoppeld aan empathie mee verbonden zijn, een verhoogd empathisch vermogen. Ze kunnen zich gemakkelijk in de schoenen van een ander plaatsen en voelen wat de ander voelt. Dit kan ertoe leiden dat ze handelen met meer zorg en begrip voor de gevoelens en behoeften van anderen.

Rechtvaardigheidsgevoel: Veel HSP’s hebben een sterk gevoel voor rechtvaardigheid. Ze kunnen gevoelig reageren op onrecht en oneerlijkheid, wat hun streven naar integriteit in hun dagelijks leven versterkt.

De voordelen van hoogsensitiviteit en integriteit

Wat zijn de voordelen van eerlijkheid voor HSP? Hieronder een aantal aspecten:

 

 • Betekenisvolle relaties: De empathie van jou als HSP, gecombineerd met de eerlijkheid van integriteit, kan leiden tot diepe en betekenisvolle relaties met de mensen om je heen.
 • Grondige besluitvorming: De diepgaande verwerking, intuïtie en het inzicht als HSP, versterkt door een kompas van integriteit, kunnen leiden tot weloverwogen en ethische beslissingen.
 • Positieve invloed: Je kunt als HSP met je integriteit anderen inspireren om ook authentiek en oprecht te leven.
 • Authentieke communicatie: De combinatie van sensitiviteit en eerlijkheid stelt je in staat om op een oprechte en empathische manier te communiceren.
 • Zelfkennis en zelfreflectie: Je reflectieve aard als HSP, versterkt door een streven naar integriteit, kan leiden tot diepgaande zelfkennis en persoonlijke groei.

Kortom, hoogsensitiviteit en integriteit samen kunnen leiden tot een leven vol diepte, begrip, en betekenis. Je biedt daarmee een uniek perspectief en benadering van de wereld, die zowel individuen als de gemeenschappen waartoe je behoort ten goede kan komen.

De uitdagingen van eerlijkheid voor HSP

Hoewel integriteit een kracht is, kan het ook uitdagingen met zich meebrengen. 

 • Openheid: Veel HSP zijn van nature vrij open. Maar als de ander niet goed om kan gaan met de kwetsbaarheid die daarmee gepaard gaat, kan dit kwetsing tot gevolg hebben. Leer onderscheid maken bij wie je wel en niet op een veilige manier open kunt zijn.
 • Oneerlijkheid, onrecht en bedrog: Omdat je zo bent afgestemd op authenticiteit, kun je je bijzonder gekwetst voelen door oneerlijkheid, onrecht of bedrog. 
 • Conflicten vs harmonie: Bovendien kan je verlangen om integer te handelen in een wereld vol complexiteit en grijze gebieden, je soms in conflict brengen met anderen of met de maatschappij in het algemeen. Dit botst veelal met de behoefte aan harmonie, wat het extra lastig kan maken.
 • Verantwoorden: Soms menen HSP dat bij eerlijkheid ook hoort dat je je moet verantwoorden naar de ander. Niets is minder waar, een nee zonder uitleg volstaat in veel gevallen.
 • Eerlijk naar jezelf: Nee zeggen tegen de ander kan betekenen dat je ja zegt tegen jezelf. Omdat je als HSP te veel op de ander gericht kunt zijn, is het belangrijk te leren om naar je eigen behoeftes te luisteren. Die eerlijkheid naar jezelf kan best lastig zijn, als het betekent dan je een ander (mogelijk) moet teleurstellen.

Tot slot

Hoogsensitiviteit en integriteit zijn op vele manieren met elkaar verweven. Hoewel het hebben van een diep gevoel van integriteit zowel kracht als uitdaging kan brengen voor jou als HSP, is het ook een van de vele kwaliteiten die je onderscheidend en waardevol maakt in onze samenleving. En we kunnen dan ook concluderen dat eerlijkheid voor HSP een belangrijke en waardevolle eigenschap is.

Op zoek naar meer inzicht in HSP en hoe dit invloed kan hebben op het dagelijks leven? Meld je aan voor de HSP mail en ontvang meer artikelen en diepgaande analyses over dit onderwerp rechtstreeks in je mailbox.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

Hoogsensitiviteit en integriteit - eerlijkheid voor HSP

Ook interessant

3 Reacties

 1. Hallo Maaike, ik las jouw uitleg over integriteit en eerlijkheid. Ik ben er heel gevoelig voor inderdaad en merk helaas bij mensen gauw wanneer diezelfde eerlijkheid, welke ik voorop stel, niet wederzijds is.
  Het kan gaan om kleine dingen, tenminste..wat de ander misschien als onbenullig ziet, maar voel veilloos aan wanneer men ’t.o mij niet eerlijk is. Meestal onderga ik dit en wuif het weg..maar het heeft wel als gevolg dat ik meer moeite krijg met het vertrouwen in de ander.
  Hier probeer ik voor mijzelf, de juiste nuances in te vinden.
  Dankje voor de eye-openers welke mij ook bevestiging geven en ondersteunen.

  Met hartelijke groet,

  Grietje Boersma- de Ruiter

 2. Goedemorgen Grietje en Maaike ,

  ja ik onderschrijf Grietjes gevoel van toenemend wantrouwen, door me bewust , beetje laat maar toch!!! te zijn geworden , van mijn ,, zijn ,,

  Het onderbewuste , manifesteert zich .

  Voor Maaike , veel dank voor je info , die mijn bewustzijn wakker gemaakt heeft ,en hopelijk kan blijven ondersteunen , in een volgende fase van het leven .

  Groet

  Aleyd Westrik

 3. Goedemorgen Maaike,

  Ik ben sinds kort meer gaan lezen over HSP en jouw blog helpt me ook met het verkrijgen van inzichten en herkenning. Dank daarvoor! Ik loop aardig vast in mijn huidige leven en loop daar ook precies aan tegen alle bedreigingen/valkuilen van HSP, in het bijzonder op vertrouwen, integriteit, betrouwbaarheid, eerlijkheid. Bij alles in dit artikel kon ik dus ook 100% een vinkje zetten. Erg confronterend ook wel. Waar ik nu nog benieuwd naar ben, hoe kan ik deze eigenschap omzetten van valkuil naar kwaliteit. Het is echt mijn achilleshiel merk ik en is voor mij de kern waar ik mee aan de slag zou willen, maar weet niet zo goed hoe. Alvast bedankt, groeten Joep


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.