Boekentips voor en over hoogsensitieve kinderen

Boekentips voor en over hoogsensitieve kinderen
6 minuten

Regelmatig vragen mensen mij om boekentips voor hoogsensitieve kinderen. Hieronder deel ik zowel voorleesboeken als informatie speciaal voor en over sensitieve kinderen.

Boeken over hoogsensitieve kinderen

Informatie, tips en ideeën over hoogsensitieve kinderen. Ook boekentips voor hoogsensitieve kinderen met een sterke wil (strong-willed), hoogstimulatieve kinderen en hoogbegaafde kinderen.

Elaine Aron – Het hoogsensitieve kind

Elaine Aron is grondlegster van de term hoogsensitief persoon en heeft diverse boeken geschreven over hoogsensitiviteit. Dit boek is echt een aanrader als je een hoogsensitief kind hebt. 

Bestellen >>

Elaine Aron – Hoogsensitieve ouders

De praktische en positieve gids voor hoogsensitieve ouders om te leren omgaan met hun hoogsensitiviteit tijdens de opvoeding van hun kinderen.

Deze gevoelige ouders zijn sterk afgestemd op hun kinderen; ze denken diep na over alles wat hen aangaat en dat roept heftige emoties op, zowel positieve als negatieve. Hoogsensitieve ouders ervaren veel meer stress tijdens het ouderschap dan ouders die niet hoogsensitief zijn. Toch kan hun gevoeligheid ook hun belangrijkste kracht zijn bij het opvoeden.

Bestellen >>

Ilse van den Daele – Mijn kind is hoogsensitief

Hoe uit hoogsensitiviteit bij kinderen zich? Hoe ga je ermee om, thuis en op school? Dit boek gaat uit van een positieve benadering en legt de nadruk op het ontplooien van de talenten van het kind. De auteurs tonen onder meer hoe je het zelfvertrouwen van een hoogsensitief kind kunt stimuleren, zodat het beter leert omgaan met prikkels van buitenaf.

Bestellen >>

Josina Intrabartolo – De gids over hooggevoelige kids

Dit praktische gidsje geeft 80 tips die je helpen bij allerlei soorten vragen. Geen ingewikkelde verhandelingen, maar vlot leesbare en concrete tips met herkenbare voorbeelden. 

Bestellen >>

Gerarda van der Veen – Wegwijs in hooggevoeligheid

In Wegwijs in hooggevoeligheid, een gids voor ouder en kind, legt Gerarda van der Veen uit hoe je weet of je kind hooggevoelig is. 

Bestellen >>

Esther Bergsma – Hoogsensitieve kinderen

Ouders van hoogsensitieve jongens en meisjes lopen in de opvoeding tegen forse uitdagingen aan. Hoe stel je grenzen zonder in drama’s terecht te komen? Esther Bergsma geeft je fijne informatie en handvatten. 

Bestellen >>

Bieke Geenen – Hoogsensitief ouderschap

‘Hoogsensitief zijn: er is al zoveel over gezegd en geschreven, maar een boek dat me vertelt hoe ik als hoogsensitieve ouder ook goed voor mezelf kan blijven zorgen, ben ik nog niet tegengekomen. Dat is de uitnodiging van dit boek. Pik eruit wat voor jou goed aanvoelt en vertaal het naar je eigen situatie. Vertrouw op jezelf: jij kent je gezin het beste. Wees ook mild voor jezelf: je bent sowieso als hoogsensitieve ouder iemand die geeft en blijft geven. Je gezin zal niets tekortkomen, daar ben ik zeker van. Ik wil je gewoon tonen hoe je af en toe je eigen grenzen wat beter kunt bewaken, zodat je ook de mooie kanten van het ouderschap en jouw hoogsensitiviteit meer mag beleven.’ 

Bestellen >>

Gerarda van der Veen – Gevoeligheid in de klas

Eén op de vijf leerlingen in de klas is een gevoelig kind: empathisch, sociaal, creatief en erg open voor indrukken en prikkels. Zo’n kind kan de schoolomgeving soms als overweldigend en onveilig ervaren. Met kleine aanpassingen kan een gevoelig kind zich al een stuk veiliger voelen in de klas. 

Bestellen >>

An Michiels – De hoogsensitiviteit survivalgids

Is je kind snel ontroerd? Heeft je kind bergen fantasie? Is eerlijkheid voor je kind van het allergrootste belang? Merkt je kind vaak heel veel details op? Dan is dit boekje zeker een aanrader, het bevat heel wat praktische handvatten. 

Bestellen >>

Toni De Coninck – de windvanger

Het verhaal van een vader en zijn hoogsensitieve zoon. Unieke kijk op wat het betekent om op te groeien als hoogsensitieve jongen ‘Het duurde maar een paar seconden vooraleer ik inzag dat zich voor mijn ogen niet alleen het verhaal van mijn zoon afspeelde, maar tezelfdertijd ook de spiegel van mijn verleden’. 

Bestellen >>

Hoogsensitief in combinatie met

Ca 30% van de hoogsensitieve kinderen is extravert. Daarnaast kan naast HSP ook bijvoorbeeld hoogbegaafdheid meespelen. Is een gevoelig kind druk of kletst het graag met mensen?  Onderstaand een paar boekentips ter aanvulling op bovenstaande boeken.

Gerarda van der veen - Het hoogstimulatieve kind

Een boek vol tips voor ouders om hun druk-gevoelige kind te begrijpen en te begeleiden; en voor iedereen die meer wil weten over de drukke variant van hoogsensitiviteit.

Bestellen >>

Janneke van Olphen - Het hooggevoelig kind met een sterke wil

Wie denkt dat HSP kinderen vooral rustig, bedachtzaam en teruggetrokken zijn, komt in 30% van de gevallen bedrogen uit. Er zijn ook kinderen die hun hoge mate van gevoeligheid combineren met een ijzersterke wil.

Bestellen >>

Hoogbegaafd - Tessa Kieboom

Hoogbegaafdheid is absoluut géén luxeprobleem! Vaak zijn deze kinderen juist erg kwetsbaar en hebben ze een grote nood aan begrip en een aangepaste begeleiding, zowel op school als thuis.

Bestellen >>

Voorleesboeken voor hoogsensitieve kinderen

Er zijn ook steeds meer leuke voorleesboeken voor hoogsensitieve kinderen waarin gevoeligheid centraal staat. Zo leert je kind spelenderwijs beter omgaan met het gevoelig zijn.

Kabouter Langmuts serie

Informerende prentvertelling over een hooggevoelig (hoogsensitief) kind zijn. Kabouter Langmuts ziet er ogenschijnlijk uit als elke andere kabouter. Toch is er met hem iets speciaals aan de hand: hij is gauw ergens bang voor, ziet ergens snel het gevaar van in, vindt drukte spannend, houdt niet van schrikmomenten en kan spanning nauwelijks aan. Er zijn 4 boeken in deze serie verschenen die de beleving van het hoogsensitieve kind vertolken op vakantie, school en een feest.

Steven Gielis- De voelsprieten van Neel

Neel heeft twee wonderbaarlijke voelsprieten. Ze zijn oogverblindend. Tegelijk zijn ze ook heel gevoelig. Soms werken ze zo hard dat er stoom uit komt. Dan moet Neel even tot rust komen. Maar dat is niet erg. Een gevoelig en optimistisch boek over hoogsensitiviteit. Voor kinderen vanaf 5 jaar. 

Bestellen >>

Draakje Vurig serie

Draakje Vurig is een gevoelig en zeer wilskrachtig draakje. In de prentenboeken beschrijven Josina Intrabartolo en Janneke van Olphen de belevingswereld van hoogsensitieve kinderen met een sterk temperament.

Bestellen >>

Josina Intrabartolo – Ridder Zeldenmoed

De gevoelige Tristan wil niets liever dan ridder worden. Daarom is hij page -leerlingridder- op het kasteel van zijn oom Lodewijk. Samen met zijn vriendinnetje Marike heeft hij het prima naar zijn zin. Maar zijn rustige leventje wordt verstoord wanneer heer Lodewijk besluit om een wedstrijd te houden tussen zijn twee pages. Als er dan ook nog een dief lijkt te zijn op het kasteel, bedenkt Ridder Zeldenmoed een heldhaftig plan. 

Bestellen >>

Verhalen voor Gevoelige Oortjes

Verhalen voor gevoelige oortjes belicht thema’s zoals faalangst, hooggevoeligheid, pesten, loslaten en verlies op een laagdrempelige, luchtige manier. Er is ook een cd bij gemaakt met fijne liedjes die je op Youtube kunt beluisteren.

Bestellen (BE) >>

Stine Jensen – Alles wat ik voel

Alles wat ik voel is een boek dat kinderen bewust maakt van hun eigen gevoelens én hen stimuleert erover na te denken. Maar daarnaast biedt het ouders en leerkrachten ook een mooi handvat om allerlei emoties bespreekbaar te maken. 

Bestellen >>

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

Boekentips HSP kinderen - HSP coach Maaike

Ook interessant

Nog geen reacties. Reageer hieronder!


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.