De positieve invloed van zonlicht in het voorjaar op HSP

De positieve invloed van zonlicht in het voorjaar op HSP
4 minuten

Het voorjaar, een tijd van ontwaken en vernieuwing in de natuur, brengt niet alleen bloemen tot bloei en dagen die langer worden, maar doet ook menig HSP goed. Hoe zit dat en wat is de positieve invloed van zonlicht op hoogsensitieve personen?

In dit artikel:

 • Het effect van zonlicht
 • Hoogsensitiviteit en zonlicht
 • De positieve invloed van zonlicht op HSP
 • Winterdepressie, SAD
 • Uitdagingen van zonlicht voor HSP
 • Tips voor het omgaan met licht als HSP

Het effect van zonlicht

Het is geen geheim dat zonlicht een krachtige invloed heeft op ons welzijn als mens.  

 • Het stimuleert onze hersenen.
 • Het zorgt voor de aanmaak van:
  • Vitamine D 
  • Het gelukshormoon serotonine
 • Het stimuleert de doorbloeding.
 • Het verlaagt de bloeddruk.

Kortom, zonlicht heeft heel wat positieve effecten.

Hoogsensitiviteit en zonlicht

Voor HSP is de invloed van het zonlicht vaak nog intenser. Dit heeft te maken met de grotere opmerkzaamheid voor prikkels en het effect dat deze prikkels zowel positief als negatief, op een hoogsensitief systeem kunnen hebben. Dit komt onder meer door het HTTLPR gen, dat je als HSP vatbaarder maakt voor ervaringen uit de omgeving. ZIjn deze negatief, dan kun je er extra last van hebben. Zijn ze positief, dan ervaar je er sneller meer profijt van. Zo kun je bijvoorbeeld intens genieten van de kleine dingen zoals het zonlicht op je gezicht.

Of de positieve invloed van zonlicht voor alle HSP even sterk  geldt valt te bezien, want het is wel mede afhankelijk van waar je van houdt. Niet voor iedereen is het voorjaar het favoriete seizoen. Je kunt bijvoorbeeld juist ook blij worden van onstuimig weer.

De positieve invloed van zonlicht op HSP

Voor veel HSP kan de toename van natuurlijk licht in het voorjaar een gevoel van hernieuwde energie teweegbrengen. Bovendien kan de toename van zonlicht je positiever stemmen en stress verminderen, wat vooral waardevol is bij hoogsensitiviteit vanwege de neiging tot sterke (zelf)reflectie en emotionele intensiteit.

Winterdepressie, SAD bij HSP

Hoogsensitieve mensen zijn vatbaarder voor angst en depressie, hoewel dat niet bij iedereen tot uiting hoeft te komen. Vaak spelen hier meer factoren mee zoals genen, ervaringen en omstandigheden. Maar regelmatig tref ik HSP’s in de praktijk die in meer of mindere mate last hebben van een winterdepressie. Het is niet voor niks dat mensen tijdens de winter vaak ook dankbaar gebruik maken van een daglichtlamp. Meer licht door het lengen van de dagen is dan voor velen richting het einde van de winter een grote opluchting. 

Uitdagingen van zonlicht voor HSP

Hoewel licht veel voordelen biedt, kan het soms ook uitdagend zijn als je hoogsensitief bent, vooral wanneer het zonlicht te fel wordt. Overprikkeling door fel licht kan leiden tot gevoelens van stress, vermoeidheid en zelfs angst als je hoogsensitief bent. Veel HSP’s dragen dan ook buiten en met name tijdens het autorijden al snel een zonnebril. Maar je kunt ook denken aan raambekleding of een zonnescreen dat nog wel licht doorlaat, maar waarmee de felheid vermindert.

Tips voor het omgaan met licht als HSP

Hoe profiteer je maximaal van de positieve invloed van zonlicht? Hieronder een aantal tips

Ga regelmatig naar buiten: ga lekker naar buiten om extra te genieten van het zonlicht. Is het licht die dag erg fel? Ga dan in de ochtend of late namiddag, dan is het licht zachter. Als je 20 minuten wandelt, heb je de optimale positieve effecten van zowel het bewegen als de zon al te pakken.

Take a mini break: Ook als je niet veel tijd hebt, kun je even kort tijd maken om even in de zon te staan of te zitten.

Zet al je zintuigen open: Het voorjaar kenmerkt zich naast toenemend zonlicht ook bij uitstek als seizoen doordat de vogels weer volop fluiten en de bloesem heerlijk kan geuren. De combinatie van al deze fijne prikkels kan je stemming aanzienlijk verbeteren.

Raambekleding: Maak gebruik van gordijnen of zachte tinten om de hoeveelheid licht in huis goed af te stemmen bij dagen met fel zonlicht. Of plaats een zonnescreen aan de buitenkant van je ramen.

Tot slot

We kunnen concluderen dat de positieve invloed van zonlicht voor veel HSP heel welkom is. Juist richting het voorjaar wanneer het langer licht wordt, kun je als HSP  door hier bewust mee om te gaan optimaal genieten. Het voorjaar is voor velen dan ook een favoriet seizoen dat hernieuwde energie en positieve gevoelens met zich meebrengt.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

De positieve invloed van zonlicht in het voorjaar op HSP

Ook interessant