Hoogsensitiviteit en de verbondenheid met dieren en de natuur

Hoogsensitiviteit en de verbondenheid met dieren en de natuur
3 minuten

Hoe zit het met hoogsensitiviteit en de verbondenheid met dieren en de natuur? Dat de natuur een positief effect heeft op jou als HSP was je vast al bekend. Recent wetenschappelijk onderzoek (2020, 2022) heeft zich gericht op de vraag of hoogsensitieve mensen zich meer verbonden voelen met dieren en de natuur. Ook werd gekeken of hoogsensitieve mensen meer gehecht zijn aan dieren.

De studies

In 2 studies werd onderzocht hoe het zat met hoogsensitiviteit in relatie tot:

  • Verbondenheid met de natuur.
  • Gehechtheid aan (huis)dieren.
  • Affiniteit met dieren in het algemeen.

In de eerste studie werden 241 deelnemers gevraagd om 3 wetenschappelijke lijsten in te vullen: de de HSP-schaal (HSP), Connectedness to Nature Scale (CNS) en tot slot de Short Attachment to Pets Scale (SAPS).

In de tweede studie werd onder 144 deelnemers dezelfde methode herhaald, maar werd de Short Attachment to Pets Scale vervangen voor de Animal Attitude Scale, die meer een algemeen gevoel van affiniteit met dieren meet in plaats van de gehechtheid zoals in de eerste studie.

Wat waren de uitkomsten?

De uitkomsten lieten zien dat hoogsensitiviteit inderdaad gelinkt kan worden aan een grotere verbondenheid met de natuur, maar niet aan een grotere gehechtheid aan (huis)dieren ten opzichte van niet-HSP. Wel bleek een grotere verbondenheid met dieren uit de tweede studie. Hoogsensitieve mensen hebben dus een grotere verbondenheid met dieren en de natuur.

De natuur is heilzaam voor HSP

Het is geen verrassing dat je je als HSP meer verbonden voelt met de natuur. Doordat je sterker reageert op positieve invloeden, heeft de natuur op emotioneel, mentaal en fysiek gebied allerlei heilzame effecten. Daarbij is het belangrijk dat het wel een natuurgebied is waar jij je prettig voelt. Voor sommigen is dat alle natuur, voor anderen zijn dit bepaalde natuurgebieden zoals het strand, het bos, de polder of (op) het water.

Woon je in de stad en wil je meer in de natuur zijn? Wellicht kan je in een pluktuin, volkstuin, kruidentuin of op een andere manier bijdragen en zo samen met andere natuurliefhebbers meer in de natuur vertoeven. Voor de vogelliefhebbers onder ons is er natuurlijk ook van alles te doen.

Een grotere verbondenheid met dieren en de natuur

Wat betekent die uitkomst verder? Dat HSP’s over het algemeen onderwerpen als het milieu, dierenwelzijn en duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. En dat heeft positieve gevolgen voor de wereld waarin we leven. Het draagt in de maatschappij namelijk bij aan meer collectief bewustzijn voor alles wat leeft. Sommigen doen dit ook heel bewust naar buiten toe via allerlei organisaties die zich hiermee bezig houden. Anderen richten zich meer op hun eigen leven en omgeving. Het is allemaal goed. Kies vooral de weg die bij jou past.

Bronnen:

Black, B. A., & Kern, M. L. (2020). A qualitative exploration of individual differences in wellbeing for highly sensitive individuals. https://doi.org/10.1057/s41599-020-0482-8

Setti, A., Lionetti, F., Kagari, R., Motherway, L., & Pluess, M. (2022). The temperament trait of environmental sensitivity is associated with connectedness to nature and affinity to animals. Heliyon, 8(7). https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2022.e09861

https://sensitivityresearch.com/higher-sensitivity-is-linked-to-feeling-connected-with-nature-and-animals/

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

HSP en de verbondenheid met dieren en de natuur

Ook interessant

Nog geen reacties. Reageer hieronder!


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.